Obitelj Veljka Marića treba vašu pomoć

Veljko Marić, suprug i otac troje djece, od kojih najstarije ima 11 godina uhvaćen je na granici između Bugarske i Srbije, nakon što se vraćao iz Azerbajdžana, vozeći kamion za tvrtku u kojoj je povremeno vozio ( “usputan djelić” njegove agonije jest i to što nije dobio zadnju plaću jer je poslodavac Marićevoj supruzi rekao da je još imao troška jer je morao dovesti kamion iz Srbije, koji je ostao na granici.)

Inače, Veljko je, kada je krenuo za Azerbajdžan, bio već prošao kroz Srbiju, kao i puno puta prije toga i nitko ga nije dirao, do tada. Odjednom!

Na granici mu je policajac iz neke bilježnice pročitao njegovo ime i rekao da stane sa strane i on je isprva mislio da nešto ne štima s kamionom ili teretom, ni na kraj pameti ono što mu se stvarno sprema. Tada mu je rečeno da čeka istražitelje Suda za ratne zločine iz Beograda, uhićuju ga i šalju u Beograd.

Prvo uhićenja, onda tjeralica

Tjeralica je podignuta dan kasnije, dakle prvo je uhićen, a onda je izdana tjeralica!

Zašto on?

Nitko ne zna ni tko je ni zašto je podignuo tu optužnicu i zašto baš protiv njega, kada je preočito da nikakve veze nema s time

Optužen je i osuđen na 12 godina zatvora, tereti ga se da je ubio srpskog civila u akciji oslobađanja nedaleko Grubišnog Polja, iako se ubojstvo dogodilo tri dana prije nego je Hrvatska vojska uopće ušla u to selo gdje se ubojstvo dogodilo, a Veljko Marić uopće nije bio ondje nego u nekom drugom mjestu. Supruga civila za čije ubojstvo je Marić optužen, nekoliko puta je mijenjala iskaz i rekla je da uopće nije sigurna je li to bio on.

Nitko ne zna ni tko je ni zašto je podignuo tu optužnicu i zašto baš protiv njega, kada je preočito da nikakve veze nema s time.

Marić je bio vojni policajac za vrijeme rata, nije bio u logoru pa nije iznuđena nikakva izjava maltretiranjem i mučenjem, kao što je to slučaj kod Purde i drugih branitelja. Kako je Marić bio vojni policajac, sukobio se nekoliko puta s jednom osobom češke nacionalnosti s lokalnog područja koja je izbjegavala držanje straže pa postoji sumnja da je upravo ta osoba to pokrenula, a vjerojatno u suradnji s lokalnim Srbima. Na žalost ta je osoba u međuvremenu umrla.

Nebuloza do nebuloze

Protiv Marića je, nakon ove, podignuta još jedna optužnica u kojoj je optužen da je opljačkao i zapalio ni manje ni više nego 30 srpskih sela. Sve nebuloza do nebuloze!

U zatvoru je isprva bio u ćeliji s dva Srbina optužena za Ovčaru, kako je to izgledalo, zamislite sami. Kasnije su ga prebacili u ćeliju s jednim kosovskim Albancem, također optuženim za ratne zločine. Doživio je u zatvoru i napad od hrvatskog državljanina, navodno Hrvata, osuđenog u Srbiji zbog kriminala koji je mislio da je Veljko Marić Srbin, zašto ga je napao, nije posve jasno.

Slučaj Tihomira Purde dogodio se nakon Marićevog i dobio jako veliku medijsku pozornost za razliku od Marićevog slučaja, što je vrlo sumnjivo. Purda Marićevima uopće nije pomogao, naprotiv! Samo je jedanput nazvala Purdina supruga, rekla da joj je žao i to je sve. Pomoć u novcu koju je Zdravko Mamić i NK Dinamo namijenio Purdi, Mariću i još jednoj osobi optuženoj za ratni zločin i nalazi se u zatvoru u Zagrebu, uručena je Purdi koji je dio novca, prema dogovoru trebao dati Marićevoj supruzi, ali nije joj dao ni kune, iako su ga zvali, on se nije javljao na telefon! Pojedini Vukovarci, Purdini sumještani pričaju da gotovo svakodnevno viđaju Purdu u kasinu.

Najstrašnije od svega je ne samo to što Mariću nitko iz Vlade RH nije htio pomoći, nego je hrvatsko pravosuđe svesrdno pomagalo tužiteljima u Srbiji i naveliko slalo više dokaznih materijala nego se to od njega iz Beograda tražilo. Primjerice, Beograd je tražio iskaze šest svjedoka, iz našeg su pravosuđa poslali iskaze sedam svjedoka, a takvih je primjera nekoliko!

Obitelj Veljka Marića živi kao podstanar u Grubišnim Polju i završavaju gradnju vlastite kuće. Supruga radi kao spremačica u obližnjem mjestu putujući na posao, svaki mjesec putuje u Beograd, a samo put ju košta 80 eura, ne računajući ostale troškove, ono što uplati na suprugov račun, kraj troje male djece, praktički prepuštena sama sebi i milosti pojedinaca. Probajte samo pet minuta razmišljati da ste u takvoj situaciji. To traje od travnja 2010.!

Na početku je dobivala nešto pomoći, ali kako je vrijeme odmicalo, tako je sve padalo u zaborav. Jedina pomoć iz Hrvatske je to što joj plaćaju beogradskog odvjetnika jer odvjetnici iz Hrvatske nemaju ovlasti u drugoj državi.

Zakon o ništetnosti, čini se da joj na žalost ne ide na ruku, tako joj barem kaže odvjetnik jer po njemu Veljko ne će moći biti izručen Hrvatskoj na odsluženje kazne.

Pomozimo koliko možemo

Ako ikako itko može, neka pomogne ovim unesrećenim ljudima, žrtvama nepravde koja vapi do neba! Tko može materijalno pomoći, bilo koliko, sve je dobro došlo.

Pišimo pisma vladi, ministrima, predsjedniku, svim političarima, obavijestimo sve medije, organizirajmo prosvjede. Stupite u kontakt sa suprugom Veljka Marića.

Ovo se ne tiče samo Veljka Marića, ovo se tiče svih nas!!!

 

Krešimir Landeka/hkv.hr

Podatci Marijane Marić-Lončarević (supruge Veljka Marića):

br. računa: PBZ 3213562912

tel.: 043/448-319; mob. 091/9325-558

Adresa: Ivana Nepomuka Jemeršića 48

43290 Grubišno Polje

Odgovori

Skip to content