Pasulj, baba Milka i Fredova praktična inteligencija

S OVE STRANE REŠETAKA    Tadić će uz zvuke Dragosavčevih trubača napraviti korak naprijed, a naš će Ivo uz Zagrebačke soliste napraviti korak nazad. Nadam se jedino da će na terasi na kojoj će se odvijati taj vodvilj postojati ograda!

Đeneral Draža će da bidne rehabilitovan na sudu u Beogradu. Uvjet je da se u roku od osam dana osobno javi na oglas Višeg suda u Beogradu, a koji je taj oglas objavio u srpskom tisku. I sad će od Topole pa do Ravne Gore sve straže đenerala Draže da Dražu traže kako bi ga se moglo rehabilitovati kako to Bog zapoveda! Neki će reći da je to zona sumraka! Dražu je poslije Drugog svjetskog rata Titova vlast na demokratski način upucala ravno u glavu. Ali kad gledamo seriju Lordana Zafranovića na HRT-u o drugu Titu, prosto ne mogu da verujem da bi Tito na brzinu osudio i smaknuo svog kolegu antifašistu. Zafranović razbija mnoge predrasude i pokazuje Maršala kakav je zaista bio. Po karakteru — drugi Gandhi! Svjedoci ga opisuju kao jako snažnu osobu, lijepo je svirao klavir, zna njemački, ruke su mu njegovane (uostalom kao i svakom bravaru). Dva puta je bio pobjednik svesaveznog klavirskog natjecanja južnoslavenskih bravara. Da je čovjek takvih manira znao što komunjare rade antifašisti Draži, on bi se sigurno za njega zauzeo. Kao što se zauzeo za antifašistu Hebranga!

Godinama su mnogi, a naročito hrvatski nacionalisti, histerično tvrdili da je Tito bio najveći zločinac nakon Drugog svjetskog rata u Europi. Da nema njemačkog Bilda narod bi još bio i povjerovao u tu groznu laž. Po Bildu je Tito tek na devetom mjestu zločinaca, pa su tako hrvatski nacionalisti ostali posramljeni u svojim lažima. Dobro kažu u Hrvatskom zagorju: ‘Lagati treba ni’ Kad bi se djelovanje druga Tita nakon 8. svibnja 1945. godine moglo pretvoriti u sinopsis Zafranović bi odmahsnimio nastavak filrna ‘Moje pjesme, moji snovi’. Film bi se sigurno isplatio jer ako nitko, HRT bi ga sigurno otkupio. Ugovor bi s jedne i druge strane potpisali Popovac i Pupovac.

I tako Srbi jedini u Europi imaju dvije države, dva antifašistička pokreta, ali samo jednu gay paradu. Međutim, ako im ponestane pedera, Hrvati će im rado priteći u pomoć. Mi ih imamo na izvoz! Duhoviti beogradski satiričar Bulatović Vib jednom je napisao: ‘Pametan čovjek odlazi u četnike, a vraća se iz partizana!’

Kosor će napisati pismo na engleskom, a HDZ će joj platiti put da ga odnese osobno u Bruxelles.

Gledam u petak Dnevnik na HRT-u (inače producentskoj kući Zafranovića). Vijesti iz bivše prijestolnice izazivaju kontroverze. Je li Draža antifašist ili samo fašist? Mojoj starijoj susjedi objašnjavam kako to baš i nije isto! Ona se neda i kaže: Ako je isto Urugvaj i Paragvaj, onda je isto i fašist i antifašist. Osim toga, kaže ona, kad ga pronađu neka on sam odluči što je bio! Na moju primjedbu da je Draža strijeljan još 1946. godine, ona se prezrivo nasmiješi i doda: ‘Ma da ne bi!’ Tako su komunisti tvrdili i da je Hitler mrtav, ali je ona pročitala da se Drago Pilsel zajedno sa svojim tatom uvjerio kako je Hitler još nakon rata u Argentini održavao sastanke s ustašama. A Dragec je etablirani antifašist i treba mu vjerovati. Zna on! Napokon, bio je on savjetnik Predsjednika RH (Josipovića) i šef izbornog stožera moralne vertikale don lvana Grubišića. Ona ne vjeruje tipovima kao što je Pašalić, ali Dragecu vjeruje. Osim toga ona ga je i osobno upoznala i vidjela na svoje oči da je to krasan čovjek, radi odlične koktele – naročito molotovljeve – a inspiriraju ga izraelska veleposlanstva. Tko zna zašto?

Specijalni izvjestitelji iz Beograda izvješćuju hrvatsku javnost o povijesnim otkrićima. Tako jedan Dražin štovatelj gotovo stogodišnjak gledajući ljupko u kameru kaže kako su komunisti životinje. Osobno mislim da je malo pretjerao! Očito nije ljubitelj životinja! Hrvatske reakcije su dvojake. Vesna Pusić lakonski kaže da je to unutrašnja stvar bratskog naroda. Međutim, Jadranka Kosor je napokon žestoko i principijelno progovorila kako je ogorčena rehabilitacijom četništva i da će osobno prijaviti Srbiju Europskoj uniji. Napisat će valjda pismo na engleskom, a HDZ će joj platiti put da ga odnese osobno u Bruxelles kako bi oni tamo shvatili kakva se to sramota sprema na zapadnom i istočnom Balkanu. Ona zna sve o tome, ali ne zna da je Draži još 1992.g. bio podignut spomenik u Borovom selu. Gradonačelnik Vukovara u to zlatno doba bio je jedan gospodin koji je kasnije postao saborski zastupnik u Hrvatskom saboru i koalicijski partner Sanaderu i kasnije ladranki. Naravno, ona nije znala, kao i uvijek kad joj ne odgovara, da je u Borovom selu niknuo spomenik velikom antifašisti, a navodno nije to znao ni njezin gradonačelnik jer – gdje je Borovo selo od Vukovara – negdje na selu!

Srboljub je presavio hartiju, uzeo plajbajz i objavio vascelom svetu pravu istinu o Jasenovcu

Zadnjih godina hrvatska politička elita smatra kako je oportuno pojavljivati se na četničkom derneku na kojem se tobože slavi Dan ustanka u Srbu. Ustanak je zaista i bio, ali tipično četnički! Bilo je tu rafiniranih balkanskih kulinarskih specijaliteta kao što su Hrvati na ražnju i spaljivanje hrvatskih sela, uglavnom svega što ide uz jedan spontani četnički ustanak. Kosoričina vlada je dala dva milijuna kuna za spomenik bradatim antifašistima koji nisu imali pojma da će se tako zvati još do pred par godina dok ih srpska vlast nije rehabilitirala kao pokret.

Srbi smatraju da je rehabilitacija Draže i četništva korak naprijed, a naš precedent Josipović smatra da je to korak unazad. Kad se prvi puta ponovno naš Predsjednik RH sretne sav ozaren s Tadićem, evo novog plesnog hita na brdovitom Balkanu. Tadić će uz zvuke Dragosavčevih trubača napraviti korak naprijed, a naš će Ivo uz Zagrebačke soliste napraviti korak nazad. Nadam se jedino da će na terasi na kojoj će se odvijati taj vodvilj postojati ograda! Woody Allen je rekao: ‘Ne volim previše slušati Wagnera. Dobijem želju pokoriti Poljsku!’ No ne mora nužno baš biti Poljska!

Negdje u bijelom svijetu osnovana je medunarodna komisija za istinu o Jasenovcu. Naravno ne morate pogađati gdje je taj ‘bijeli svijet’. Međunarodna zajednica predložila je predsjednika Komisije Srboljuba Živkovića, lika iz Žikine dinastije. Srboljub je presavio hartiju, uzeo plajbajz i objavio vascelom svetu pravu istinu o Jasenovcu. Kao vrhunski statističar barata samo s egzaktnim brojkama. Po njemu je u ustaškom logoru Jasenovac stradalo preko 700.000 Srba, otprilike 120.000 više nego što ih je do 10. travnja 1941.g. uopće živjelo u Hrvatskoj. Zašto su se Srbi počeli tek nakon 10. travnja 1941.g. useljavati u Hrvatsku, trebao bi Srboljuba upitati njegov psihijatar. Možda predsjednik Komisije ima u rukavu nekakav zgodan odgovor. Nadalje, njegova medunarodna Komisija urbi et orbi daje na znanje da je ubijeno još 23.000 Židova i 80.000 Roma. ‘Ajde, hvala Bogu, nije bar stradao ni jedan Hrvat. Godinama smo slušali laži da su ustaše u Jasenovcu uz Srbe ubijali i hrvatske antifašiste, ali Srboljubova statistika je to sad konačno ispravila.

Kaže se da je statistika kao bikini – otkriva sve osim onog najbitnijeg! A najbitnije je kako je naš Srba došao do tih brojki – je li bacio pasulj ili je baba Milka gledala kroz kuglu? I šećer na kraju! Srboljub nam otkriva da je u jasenovačkim zločinima sudjelovao 1.371 katolički svećenik, uglavnom Franjevci! Vrsnom statističaru Srboljubu nitko nije priopćio da je franjevački principal već u lipnju 1941.g. zabranio Franjevcima da postanu članovi ustaškog pokreta i da se bave bilo kakvom političkom aktivnošću. Zbog kršenja te odluke bio je crkveno sankcioniran fra Tomislav Filipović. Ostalih 1370 Franjevaca moralo je čekati da Srboljub osnuje međunarodnu Komisiju da bi saznali čime su se bavili tijekom drugog svjetskog rata. Srboljub je za početak izlicitirao 700.000 srpskih žrtava u Jasenovcu, ali mu je krajnji cili dotjerati tu brojku za par godina na 7.000.000 Srba žrtava u Jasenovcu, a za Židove i Rome će poslije lako još malo istražiti. Moj pokojni prijatelj pok. Vlado Trauber je za TV Zagreb još u Jugi snimao beogradsku izložbu moderne umjetnosti. U knjigu utisaka je jedan razdragani posjetitelj napisao: ‘Idi, bre, da se lečiš!’ Nekako mi se čini da se talentirani kipar zvao Srboljub Živković. Po svemu sudeći nije poslušao dobronamjerni savjet razdraganog ‘ljubitelja’ moderne umjetnosti.

Ako se zakon i Fred ne slažu, to gore po zakon!

Iz dana u dan sve me više oduševljava praktična inteligencija ministra branitelja Freda Matića zvanog ‘Punjena ptica’ ili ‘Lopata’. Hoće li se netko napokon sjetiti da mobiliziranom dragovoljcu objasni da je pravo jedina znanstvena disciplina gdje je forma jednako važna kao i sadržaj. Naime, Fred stalno vjeruje kako je važan samo sadržaj! Tako je nedavno formiran novi Upravni odbor Braniteljskog fonda u koji je, po zakonu, Vlada imenovala tri člana, a četiri člana treba imenovati iz redova branitelja. No, tu je naš Fred pokazao svoj smisao za demokraciju i na svoju ruku sam imenovao četiri člana uz obrazloženje da kud bi on došao kad bi morao konzultirati sve braniteljske udruge. Naravno, braniteljske su udruge ogorčene jer je imenovanje novih članova obavljeno i prije isteka mandata starih članova i potpuno suprotno zakonu. A sve to na prijedlog ministra zvanog ‘Lopata’. Među četiri nova člana i ja bih predložio Branka Borkovića i Josipa Klema, ali ne mimo zakona. Kaže ‘Punjena ptica’ da je zakon predvidio vrlo zamršenu proceduru, a on nema toliko vremena. Ako se zakon i Fred ne slažu, to gore po zakon! I sada dolazi do izražaja njegova praktična logika: veli Fred da on to sve plaća pa on i bira! To je stvarno novo, revolucionarno pravo s kojim se izgleda slaže Milanovićeva Vlada jer ne reagira.

Bojim se da hrvatske guske ne shvaćaju koliko je genijalna ta ideja! Recirno Vlada financira HAZU, pa neka osnuje komisiju s Fredom na čelu i neka ona imenuje akademike. Po načelu: ja te plaćam, ja te imenujem! Tako može predsjednikom HAZU postati Damir Kajin, a Fred Matić tajnik. Uvjeren sam da imenovani akademici ne bi bili puno drugačiji od sadašnjih. Siguran sam da bi i oni pozvali Stipu Mesića da im održi predavanje o gospodarskim problemima i izlasku iz gospodarske krize.

Vlada plaća i sudove, pa i Županijski sud u Zagrebu. Po Fredu bi se sudac Turudić bez odlaganja ispričao i Špremu i Bebiću jer bi inače odmah odletio sa svog mjesta u svemir. Na ispražnjeno bi mjesto HNS-ova frakcija u Vladi odmah imenovala Nobila koji bi bio i predsjednik Županijskog suda, sudac u predmetima protiv Sanadera i državni odvjetnik svim HDZ-ovcima i stranki u cjelini. Eto vidite, sve je moguće kad onaj koji plaća i određuje što će biti! Lex Fred – rekli bi u starom Rimu!

Gledajući Freda na TV-u vidljivo je koliko je čovjek zavolio sam sebe. Oscar Wilde je rekao: ‘Voljeti sebe početak je doživotne ljubavi!

Autor: Zvonimir Hodak|dnevno.hr

Odgovori

Skip to content