Vijećnici Kaštela: OTVORENO PISMO HEP-u

Objavljujemo Apel kaštelanskih vijećnika  HEP-u, za rješavanje problema glede isporuke električne energije za područje Grada Kaštela, sjeverno od državne ceste D-8, naselje Radun – Ključanice; ulice Smokvinac, Gardijskih brigada, Vele Njive i Gomile.

Poštovani,
Već dugi niz godina grupa građana, mjesni odbor, gradonačelnik, predsjednik Gradskog vijeća i vijećnici Grada Kaštela, bezuspješno upozoravaju na neodrživo stanje vezano uz isporuku električne energije za kućanstva u naselju Radun – Ključanice, te ulice Smokvinac, Gardijskih brigada, Vele Njive i Gomile u K. Starom.
Građani uredno podmiruju svoje obaveze, a zauzvrat dobivaju napon koji nije dovoljan za sigurno i nesmetano funkcioniranje domaćinstava.

O tome je u više navrata obavještavan HEP, Elektrodalmacija – distribucijsko centar Split, sa molbom da se navedeni problem razmotri, i u razumnom roku riješi.
Obećanja su davana, zaposlenici HEP su u nekoliko navrata izlazili na lice mjesta, razgovarali sa gradskim vlastima i građanima, nažalost do danas problem nije riješen, niti je izgledno kada će biti?

Zbog problema u isporuci i slabijeg napona čije vrijednosti osciliraju, učestali su prekidi sa isporukom električne energije, usporen je, i nekvalitetan rad kućanskih uređaja, kraći im je vijek trajanja, a i kvarovi su učestaliji. Zbog učestalih popravaka kućanskih aparata ili kupovanja novih dodatno je opterećen kućni budžet. U tom dijelu grada zbog oscilacija i slabijeg napona onemogućena je bilo kakva ozbiljnija gospodarska aktivnost. Nažalost, prisutna je nepouzdanost  i gubitak povjerenja u  sustav HEP-a, ali i institucije grada zbog nemoći da se uz dodatni napor ovaj veliki problem za grad i njegove građane riješi. 

U dva navrata je od strane HEP-a obavljeno mjerenje napona, i utvrđeno da je napon oko 35 % slabiji od onog koji je ugovoren između HEP i potrošača.
Posebno teško stanje je u Gomilama gdje je napon najmanji. Rješenje tog problema je palo na investiciji od 5.000,00 kn koliko je HEP bio u obvezi platiti  izgradnju potpornog zida kao kompenzaciju za postavu potrebnih instalacija na privatnom zemljištu. Sramotno je i neshvatljivo je da HEP nije spreman platiti tu cijenu za rješavanje problema Gomila, dok istovremeno bez imalo grižnje savjesti uredno naplaćuje isporučenu struju kao da je sve u najboljem redu. Koliko bi HEP trebao platiti da se dogode sudske tužbe zbog nepoštivanja ugovora u isporuci!

Kako se mjerenjima ustanovljeni napon nikako se ne može smatrati dovoljnim za uredno i kvalitetno funkcioniranje domaćinstava od HEP i Grada Kaštela molimo i zahtijevamo:
– Jasan i nedvosmislen rok za rješenje uredne opskrbe za Naselje Radun (Ključanice, ulice Smokvinac, Gardijskih brigada, Vele Njive i Gomile) u K. Starom,
– Smanjenje rate za sva domaćinstva koja nemaju uredan napon do rješenja problema, i osiguravanja kvalitetnog napona,
– Uključivanje predstavnika grupe građana i Mjesnog odbora Radun u sve faze rješavanja ovog problema, i davanje obavijesti o svim poduzetim i namjeravanim aktivnostima HEP-a.
– U slučaju da se HEP ogluši na opravdane zahtjeve građana Naselja Radun, predlažemo da Grad Kaštela pomogne građanima u pokretanju sudske tužbe protiv HEP-a zbog nepoštivanja ugovora o isporuci električne energije.

Gorana Kelam, vijećnica
Branko Radačić, vijećnik

Odgovori

Skip to content