BBC pita: Je li vaša laž započela rat u Iraku?; Curveball odgovora: Da

LAŽ KOJA JE KOŠTALA 100.000 LJUDSKIH ŽIVOTA       Progovorio je čovjek čije je laži kao ‘činjenice i zaključke na temelju čvrstog obavještajnog postupka’, predstavio američki državni tajnik Colin Powell za vrijeme najave rata u Vijeću sigurnosti UN-a u veljači 2003. godine.


Muškarac čiji su laži pomogle ostvarivanju invazije na Irak i započinjanju devetogodišnjeg rata koji je koštao života 100.000 ljudi i stotine milijardi funti, prvi će puta javno, na britanskoj televiziji, iskreno priznat što se sve zaista događalo. Irački prebjeg koji je prodavao tvrdnje o iračkom oružju za masovno uništenje, danas se smije priznajući kako je cijelu stvar izmislio. Bila je to prevara koja je promijenila tijek povijesti, jer su laži koje je Rafid Ahmed Alwan al-Janabi (Curveball) izgovarao opravdavale rat u Iraku.

– Moja glavna svrha bila je rušenje tiranina u Iraku, jer što bi dulje diktator ostao na vlasti, to bi dulje irački narod patio, izjavio je prebjeg pokušavajući donekle obraniti svoje postupke. Ovaj kemijski inženjer tvrdio je da je nadgledao izgradnju mobilnog biološkog laboratorija kada je zatražio politički azil u Njemačkoj 1999. godine. Njegove laži je kao ‘činjenice i zaključke na temelju čvrstog obavještajnog postupka’, predstavio američki državni tajnik Colin Powell za vrijeme najave rata u Vijeću sigurnosti UN-a u veljači 2003. godine.

No, gospodin Janabi, govoreći u seriji od dva dijela ‘Modern Spies’, koja će se prikazati na BBC2, kaže da ništa od toga nije bila istina. Kada je pred njega postavljena teza da je rat u Iraku započet na laži, a ta laž je bila njegova laž, on je jednostavno odgovorio ‘Da’.

Amerikanci su malo ‘nabrijali’ crteže

Pukovnik Lawrence Wilkerson, bivši šef osoblja generala Powella priznao je da su američki dužnosnici malo ‘nabrijali’ crteže gospodina Janabija o pokretnim laboratorijima za biološka oružja. – Doveo sam tim iz Bijele kuće da malo poradi na grafici, rekao je Wilkerson dodajući kako je obavještajna služba radila na tome da se sve lijepo uklapa s politikom. A što se tiče njegovog bivšeg šefa izjavio je: – Ne vidim ni jedan način na ovoj zemlji da tajnik Powell ne osjeća bijes o ‘lažnjaku’ i o načinu na koji je bio iskorišten u tom obavještajnom postupku.

Još jedna objava u nizu pravi je razlog zašto je FBI oborio rusku špijunku Annu Chapman 2010. godine. Najviši dužnosnici bojali su se da glamurozna ruska agentica želi zavesti jednog od članova užeg kruga američkog predsjednika Baracka Obame. Frank Figliuzzi, FBI-jev šef kontraobavještajne službe, otrkiva kako je ona ‘postala bliska sve višim i višim dužnosnicima te došla preblizu i ometala’. Strah da bi Chapman ugrozila visokog američkog dužnosnika uvevši ga u ‘medenu zamku’, bio je ključni razlog za uhićenje i deportaciju kruga od 10 ruskih špijuna, kojeg je i ona 2010. godine bila dio. – Postali smo jako zabrinuti. Bili su sve bliže i bliže članovima američkog kabineta i nismo mogli dopustiti da se to nastavi, rekao je gospodin Figliuzzi odbivši imenovati osobu koja je bila na udaru.

Odgovori

Skip to content