Ex-djelatnik: Al Jazeera opremila sirijske buntovnike satelitskim kom. uređajima

Al Jazeera je opskrbila sirijske pobunjenike satelitskim komunikacijskim uređajima kako bi im osigurala telefonsku i Internet vezu, tvrdi Ali Hashim, bivši dopisnik u katarskog info-kanala. Oprema je prokrijumčarena iz Libanona, izjavio je RT-u.

Kanal je platio 50.000 dolara za švercane mobitele i drugu komunikacijsku opremu preko sirijske granice kako bi osigurali da će dobiti slike iznutra, tvrdi Ali Hashim.

Prije mjesec dana, Hashim i dva druga dopisnika koji su radili za Al Jazeeru u Libanonu, odstupili su sa svojih radnih mjesta zbog spora o tome kako bi arapsko proljeće trebao biti medijski pokriveno. Izvješćivanje o narodnim nemirima u Bahreinu i Siriji otkrilo je oštre razlike između novinara i njihovih poslodavca.

“Ova medijska kuća zauzela je stav: miješati se u svaki detalj izvješća o sirijskoj revoluciji. U isto vrijeme, dogodilo se gotovo potpuno prikrivanje onoga što se zbivalo u Bahreinu”, prisjeća se Hashim.

Novinar kaže da su katarske vlasti zapravo već odlučile o planu pokrivanja i stvorile vlastitu verziju sirijske krize.

“Išli smo na granicu između Libanona i Sirije. Bilo je očito da su militanti ušli u Siriju iz Libanona te se sukobili sa sirijskom regularnim snagama, što je bilo 3 kilometra od granice”, izjavio je Hashim RT-u.

“Uzeli smo fotografije tih ljudi, ali ih je kanal odbio. Bio sam zamoljen da zaboravim militanate i vratim se u Bejrut “, kaže on.

U ranijem intervjuu za libanonski list As-Safir, Hashim označio politiku Al Jazeere kao “informacijsko samoubojstvo.”

Sirijska vlada je više puta oštro kritizirala neuravnoteženo izvješćivanje o ustanku od strane nekih arapskih medija. Ali Hashim napominje da obje strane tog sukoba igraju prljavo: dok su neki mediji svrstavajući se na stranu pobunjenika, izostavljaju izvješća militanata o zločinima protiv civila, mediji sirijskog režima se ponašaju kao da nije bilo poziva za slobodom i reformama u zemlji.

Siriju je zahvatio narodni ustanak protiv predsjednika Bashar al-Assada već duže od godinu dana. Oporbene snage podnose svakodnevna izvješća o ljudi koji su poginuli u borbi s redovnim snagama. Izvješća je teško provjeriti jer država ostaje zatvorena većini stranih novinara. Ipak, UN procjenjuje da je u sukobu poginulo više od 9.000 ljudi. Sirijske vlasti kažu da se bore protiv, iz vani inicirane pobune, koja je uzela živote više od 2000 vojnika. (RT/benedikt)

Odgovori

Skip to content