Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih

„DEVEDESETE – CIJENA DOMOLJUBLJA“ – sat povijesti. Hrvatska udruga Benedikt vas poziva na predstavljanje knjige pod nazivom „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“ koje će se održati, u sklopu obilježavanja 21. godišnjice 4. gardijske brigade, u utorak, 24. travnja 2012., s početkom u 19.15 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19.

     Tribina je zamišljena kao sat povijesti tijekom kojega će izravni sudionici ratnih događanja i gosti koristeći se originalnim fotografijama i video zapisima govoriti o devedesetim godinama prošloga stoljeća.

      Knjigu će predstaviti autor dr. sc. Ante Nazor, povjesničar, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

      Dvojezična knjiga „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“ dr. sc. Ante Nazora nije klasična sinteza, niti je kronologija svih važnih događaja u navedenom razdoblju hrvatske povijesti. Ona je, zapravo, odgovor na višegodišnje dezinformacije u hrvatskom javnom prostoru kojima se pokušavaju zanemariti uzrok rata, izjednačiti odgovornost napadača i napadnutoga, rat prikazati kao „građanski“ (iako izvori govore o agresiji srpskih snaga na Hrvatsku), a hrvatsko vodstvo, posebice predsjednik Franjo Tuđman, okriviti za protjerivanje Srba iz Hrvatske i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

       Stoga, ova knjiga daje kronološki pregled tek dijela događaja važnih za spoznaju uzroka, tijeka i posljedica osvajačkog rata koji su srpske snage, prema zamisli tadašnjeg srbijanskog vodstva, povele u Hrvatskoj i BiH radi pripajanja dijelova spomenutih republika Srbiji. Posebna pozornost u knjizi je posvećena obnovi „velikosrpske politike“ krajem 1980-ih koja je uzrokovala raspad SFRJ te slomu komunizma i uspostavi višestranačja u Hrvatskoj, odnosno stvaranju samostalne hrvatske države tijekom 1990. i 1991. godine. Navedene su i mirovne inicijative hrvatske vlasti, te oslobodilačke akcije i operacije hrvatskih snaga.

Uz prof dr. Ante Nazora, na tribini će sudjelovati prof.dr Slaven Letica, te fra Ante Vučkovića koji će govoriti će o sociološkom, povijesnom i teološkom kontekstu devedesetih do danas.

(hu-Benedikt.hr)

Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih

    Hrvatska udruga Benedikt poziva vas na predstavljanje knjige pod nazivom „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“ koje će se održati, u sklopu obilježavanja 21. godišnjice 4. gardijske brigade, u utorak, 24. travnja 2012., s početkom u 19.15 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19.

    Knjigu će predstaviti autor dr. sc. Ante Nazor, povjesničar, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

    Dvojezična knjiga „Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih“ dr. sc. Ante Nazora nije klasična sinteza, niti je kronologija svih važnih događaja u navedenom razdoblju hrvatske povijesti. Ona je, zapravo, odgovor na višegodišnje dezinformacije u hrvatskom javnom prostoru kojima se pokušavaju zanemariti uzrok rata, izjednačiti odgovornost napadača i napadnutoga, rat prikazati kao „građanski“ (iako izvori govore o agresiji srpskih snaga na Hrvatsku), a hrvatsko vodstvo, posebice predsjednik Franjo Tuđman, okriviti za protjerivanje Srba iz Hrvatske i za agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Stoga, ova knjiga daje kronološki pregled tek dijela događaja važnih za spoznaju uzroka, tijeka i posljedica osvajačkog rata koji su srpske snage, prema zamisli tadašnjeg srbijanskog vodstva, povele u Hrvatskoj i BiH radi pripajanja dijelova spomenutih republika Srbiji. Posebna pozornost u knjizi je posvećena obnovi „velikosrpske politike“ krajem 1980-ih koja je uzrokovala raspad SFRJ te slomu komunizma i uspostavi višestranačja u Hrvatskoj, odnosno stvaranju samostalne hrvatske države tijekom 1990. i 1991. godine. Navedene su i mirovne inicijative hrvatske vlasti, te oslobodilačke akcije i operacije hrvatskih snaga.

Odgovori

Skip to content