Aralica: “jedini koji ga nikad nije izdao je hrvatski narod

Akademija UHIP-a u spomen dr. Franji Tuđmanu  Izlaganjima potpredsjednika Matice hrvatske akademika Ante Stamaća, predsjednika Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) sisačkoga biskupa mons. Vlade Košića i akademika Ivana Aralice jučer je u Zagrebu obilježena 90. obljetnica rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

 

Akademik Stamać je istaknuo kako se iz pepela truleži i patnje izvila ptica feniks, koja je dobila ime nove europske države Hrvatske. Tu je pticu iz pepele oživio dr. Franjo Tuđman, rekao je dodavši kako je hrvatska država nastala iz Tuđmanove vizije.

Akademik Stamać ocijenio je također kako se između Republike Hrvatske i Tuđmana osjeća istobitnost te dodao kako je prvi hrvatski predsjednik bio humanistički intelektualac, analitik i “djelatnik riječi u djelu”.

Podsjetio je kako je Tuđman u svom programu amalgamirao tri tradicionalne hrvatske političke silnice koje su plodotvorno djelovale na obnovu hrvatske državnosti. Ustvrdivši kako su jezik, zemlja i narod jedno Stamać je ocijenio kako je Tuđman i svojim jezičnim stilom pripomogao očuvanju hrvatskoga jezika od zatiranja koje mu je prijetilo.

Po riječima mons. Košića pojedinac, obitelj i narod su temelji društva. Društvena zajednica treba štiti obitelj, rekao je dodavši kako je ona naravna zajednica muškarca, žene i djece.

Zato je, smatra sisački biskup, obitelj nemoguće izjednačiti s protunaravnim zajednicama. “Narod je proširena obitelj,” rekao je ocijenivši kako je komunistička teorija nijekala narod. Istaknuo je kako je etnos entitet kojeg je stvorio Bog te dodao kako i narod poput pojedinca i obitelji mora imati prirodni okoliš za normalan razvoj. “Nacionalni osjećaj je prirodni osjećaj, rekao je pozvavši na poštovanje zajedničkoga interesa, na solidarnost te supsidijarnost, koje su temelji socijalnoga nauka Crkve.

Mons. Košić ocijenio je kako djelo prvoga hrvatskog predsjednika sastavni dio hrvatske državnosti, ali i svijesti hrvatskoga naroda.

“Nisam vidio čovjeka koji je hrvatski narod volio onoliko koliko ga je volio dr. Tuđman”, rekao je akademik Aralica dodavši kako je Tuđmanova pomirba hrvatskoga naroda danas najviše napadana.

Aralica je podsjetio na sve one koji su do sad napustili politiku Franje Tušmana te ocijenio kako i “danas pijevci iz Kukuriku koalicije svojom zorom navješćuju naš suton”. “Jedini koji ga nikad nije izdao jest hrvatski narod”, rekao je Aralica.

Govoreći o Tuđmanovu djelu admiral Davor Domazet Lošo je ocijenio kako kao narod moramo biti “čvrsti u prošlosti, živjeti u sadašnjosti da bismo imali pravo na budućnost”.

Saborski zastupnik Miroslav Tuđman smatra kako je prvi hrvatski predsjednik zadužio sve jer smo, kako je rekao, bili sudionici herojskoga vremena. “Načela Tuđmanove politike i danas su jednako aktualna”, rekao je dodavši kako se ponaprije trena držati načela da smo s drugima jednakopravni, a u nekim drugim stvarima i boloji od njih.

Akademiju u prigodi 90. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana organizirala je Udruga za hrvatski identitet i prosperitet (UHIP), a na svečanoj akademiji nazočili su i predsjednički kandidati HDZ-a Milan Kujundžić i Darko Milinović.

Slike: Ljubomir Škrinjar
tekst: Hina

Odgovori

Skip to content