Austrijski ministar kritizirao izraelskog ministra Libermana zbog agresivnog militarizma prema Iranu i Palestincima

Austrijski ministar kritizirao izraelskog ministra Libermana i izraelske vlasti zbog militarizma prema Iranu i Palestincima: “skrivaju vlastite socijalne probleme”

Austrijski ministar obrane Norbert Darabos (na slici gore, lijevo) kritizirao je izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdor Libermana (na slici gore, desno) rekavši kako je isti “neizdrživ” zbog svojih agresivnih stavova prema bliskoistočnoj regiji i Iranu.

U razgovoru za austrijski tjednik Die Presse ministar Darabos je rekao kako “izraelska vlada koristi vanjske neprijatelje kao što su Iran i Palestinci kako bi skrenuli pozornost s domaćih socijalnih problema”.
Ured izraelskog ministra Libermana odbio je danas komentirati ove navode, prenosi Associated Press. Za razliku od prethodne kritike izraelskih vlasti, kada je u javnost procurio razgovor između Obame i Sarkozyija gdje se žale na premijera Netanyahua, ovo je bila otvorenija i direktna kritika od strane jedne zapadne države.
Opozicija i prosvjednici u Izraelu već dugo vremena navode istu stvar – da izraelska vlast koristi sve moguće načine da se skrene pažnja s velikih socijalnih problema unutar same zemlje (vidi: Merav Michaeli: za izraelsku vladu, mi smo nebitna stvorenja)

U razgovoru za Die Presse Norbert Darabos je također istaknuo: “Iran još uvijek ne može napraviti bombu, tako da su izraelske prijetnje potpuno nepotrebne. Napad na iranske nuklearne pogone bi rasplamsao nekontroliranu vatru diljem regije i stvorila bi se velika solidarnost prema Iranu u cijelom arapskom svijetu i šire. Upiranjem prstom u vanjske neprijatelje kao što su Iran i Palestinci je samo način kako Izrael nastoji prikriti svoje socijalne probleme. Iskreno, činjenica da je Liberman član izraelske vlade je nepodnošljiva. Izrael je bio u boljoj poziciji kada je postojao balans izemđu Radničke partije i konzervativnih elemenata, no ta vremena su sada iza nas jer je došlo do rascjepa na ljevici”.

O aktualnom stanju u Siriji

Na pitanje lista Die Presse što misli o aktualnoj situaciji u Siriji, Norbert Darabos je rekao: “Postoji pitanje što bi se dogodilo nakon Assada. Mislim da je do sada već sasvim jasno da Arapsko Proljeće ne vodi nužno prema demokratizaciji i stabilnosti. U Libiji imamo borbe naoružanih skupina koje su ubile Gaddafija. Sirijska opozicija nije nekakva demokratska alternativa. Manjine, kao što su Kršćani, bili bi u najvećem riziku ukoliko bi pao Assad. Već znamo, kako je i naglasio generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon, da se u sirijsku opoziciju infiltrirala al-Qaeda”.

Die Presse|advance

Odgovori

Skip to content