DEVETNICA DUHU SVETOMU (sv. Alfons Marija Liguori)

Blago siromasima duhom…

Devetnica u slavu Duha Svetoga je među svima važnija, jer ona je prva održana od svetih Apostola i Blažene Djevice Marije u blagovaonici posljednje večere i obdare­na je povlasticama i darovima Duha Svetoga, koje nam je sam Isus Krist, po svojoj Muci, zaslužio.

To nam je govo­rio i sam Isus, kada je učenicima rekao, da nam ne bi mogao poslati Duha Svetoga kad ne bi umro: “Bolje je za vas da ja odem: jer ako ne odem, Branitelj neće doći k vama ako pak odem, poslat ću ga k vama.” (Iv 16,7).

Znamo dobro po vjeri, da je Duh Sveti ljubav između Vječnoga Oca i Njegovog Sina i zbog toga je to dar ljubavi, koji Gospodin daje našim dušama, a koji je najveći od svih darova i osobito se dopada Duhu Svetome.

O tome govori i sv. Pavao svojoj poslanici: “Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!” (Rim 5;5).

Prema tome u redu je, da u ovoj devetnici prije svega pro­matramo velike vrline božanske ljubavi, da dobijemo želju daju postignemo i da nastojimo pobožnim djelima, osobito molitvom, biti njezini dionici, jer ju je Bog obećao onome koji Ga za nju moli:

Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime…

“Otac vaš s neba obdarit će Duhom Svetim one koji ga zaištu!” (Lk 11,13).

Pripremila: G.Kelam

Odgovori

Skip to content