Mala zemlja za veliko smeće

Tribina u Makarskoj o tematici zbrinjavanja otpada.

GOVORNICA
HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE i

   Ivo Dužević

Vas pozivaju na tribinu koja će se održati u Vatrogasnom domu u ponedjeljak, 14. svibnja 2012. s početkom u 19,00 sati. Predmet našeg razgovora ovaj put biti će

Mala zemlja za veliko smeće

            Zašto se novi Zakon o otpadu krije od javnosti?

Uvodničar:                         Goranka Adam

Voditelj:                               Ivo Dužević

Novi Zakon o otpadu? Nemam pojma, reći će ogromna većina ljudi a mnogi će, na žalost dodati, nije me ni briga i nastaviti na kratko prekinutu žestoku raspravu o jedanaestercu na jučerašnjoj utakmici, primjerice. Najčešće nismo ni svjesni kako nam je pažnja i naša životna energija odmaknuta od svega bitnog i usmjerena na potpuno rubne i nevažne stvari. I zato javne rasprave o novom zakonu nije ni bilo i zato mi nemamo pojma kako je rok za raspravu istekao još 2. svibnja. A što donosi spomenuti novi zakon. Umjesto na odlagališta, otpad, pa čak i onaj radioaktivni, će se ubuduće uglavnom spaljivati a kako mi jedva da imamo spalionice, zamijenit će ih tzv. “suspalionice”, u naravi već postojeće cementare i termoelektrane a koje su potpuno neprimjerene toj svrsi. Pored toga, po novom zakonu, u Hrvatsku će se moći uvoziti otpad, ne samo iz EU nego i iz čitavog svijeta a o tome će odlučivati ministar osobno. Poznato je kako u svijetu ovaj “posao” nadzire mafija ali kako u Hrvatskoj nema korupcije, nema ni razloga za brigu, zar ne? Ishod svega, ipak je predvidiv. Silni otrov u našem zraku a potom i svekolikom okolišu i čovjekovu prehrambenom lancu zbog čega je sasvim izvjesno da ćemo još češće obolijevati od raka a potom naravno i umirati, jednako mi odrasli kao i naša djeca. Ali koga briga? Naš mir nije moglo pomutiti ni otrovno zaprašivanje iz zrakoplova (kemotragovi), ni otrovna genetski preinačena hrana (GPH), ni zračenje iz odašiljača pokretne telefonije. Zar epidemija raka i prerane smrti može još pobuditi ičiju pažnju ili zabrinutost ako je jučeranji jedanasterac bio ukraden, a je, sto posto.

One koji se ne žele uzrujavati oko “nepotrebnih sitnica” pozivam da ne dođu na Govornicu i ne poslušaju našu uvodničaricu, inženjericu kemijske tehnologije, magistricu znanosti i voditeljicu Odbora za zaštitu okoliša Hrvatske udruge Benedikt (HUB).

Poziv inače ostaje i dalje upućen svim ljudima dobre volje bez obzira na stranačku pripadnost, odnos prema nacionalnom ili svjetonazor, na otvoreni razgovor.

Također, molimo one koji bi bili voljni biti uvodničarem na nekoj od budućih govornicâ, da se jave voditelju tribinâ, dr. Ivi Duževiću E-poštom na ivo.duzevic[pri]net.hr ili na tel. 611-827. One koji bi htjeli primati pozive, molimo da pošalju vlastite E-adrese.

Odgovori

Skip to content