MMF nastoji smiriti paniku: “nacionalizacija nije ‘trend’ u Latinskoj Americi”

Međunarodni monetarni fond (MMF) je potvrdio da ne vidi ‘trend’ nacionalizacije u latinoameričkim državama, Argentini i Boliviji, i tako pokušao smiriti očitu paniku globalnih investitora. Naime Argentina i Bolivija su odlučile nacionalizirati dvije važne energetske kompanije.

“Radi se o jednoj izuzetno raznolikoj regiji i smatramo kako ovo što danas vidimo nije postao novi trend”, rekao je glasnogovornik MMF-a, Gerry Rice, na novinskoj konferenciji odgovarajući na pitanja glede najnovijeg poteza nacionalizacije od strane Bolivije koja je ovog tjedna nacionalizirala španjolsku kompaniju “Red Electrica”.

Rice je odbio direktno komentirati potez Bolivije, ali je po

Cristina Fernandez de Kirchner, argentinska predsjednica

Cristina Fernandez de Kirchner, argentinska predsjednica

novio kako je stav MMF da je “predvidljiva investicijska klima ključna za razvoj svih zemalja u svim regijama svijeta”. Također je dodao kako treba zapamtiti da je Južna Amerika posljednjih godina uživala visoke razine FDI-a (“foreign direct investment” – strane direktne investicije).

S druge strane argentinski Kongres se i službeno sprema potvrditi nacionalizaciju udjela u naftnoj kompaniji YPF, dok je bolivijski predsjednik Evo Morales najavio kako će preuzeti udio u španjolskoj kompaniji “Red Electrica”, prenosi Buenos Aires Herald.


http://www.buenosairesherald.com /benedikt

Odgovori

Skip to content