Nikolić: ‘Vukovar je bio srbijanski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati’

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić je 19.05.2012 dao intervju za Frankfurter Allgemeine Zeitung, u kojem je morao odgovoriti na neka škakljiva pitanja o svojoj prošlosti.

Upitan kako će, s obzirom na te svoje izjave, održavati dobrosusjedske veze sa zemljama u okruženju, Nikolić je rekao kako njega narod ne bira da bi se svađao s drugima nego da s njima uspostavlja kontakte.

“Za Hrvatsku ja nisam zločinac, već predsjednik kojeg je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, surađivat ćemo, ako neće, to je pravo Hrvatske. Uskoro će biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravedno privilegirana”, smatra Nikolić i dodaje kako su još uvijek otvorena pitanja povratka Srba u Hrvatsku i raspolaganje njihovom imovinom.

Na komentar novinara da u Vukovaru danas živi više Srba nego Hrvata, Nikolić je odgovorio: “Vukovar je bio srpski grad. Tamo se Hrvati nemaju što vraćati“.

Iako se pokušao distancirati od poziva na napad na Dubrovnik, koji je potpisao 1991. godine, ipak je pokazao kako još uvijek slijedi politiku srbijanskih radikala s početka 90-ih.

Nitko srbijanskom narodu nije dao mogućnost da odluči gdje želi živjeti. Kad je srbijanski narod rekao da želi živjeti ovdje i da želi svoju državu tako nazvati (‘Velika Srbija’, op.a.), bio je prognan, da se više ne vrati”, iznio je svoje viđenje Nikolić.


Odgovori

Skip to content