Predstava – Sveti Dujam, danas i sutra

Split, (IKA) – Uoči svetkovine Sv. Dujma u petak 4. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu u organizaciji Dramskog studija ‘Ilirik’ i Hrvatske udruge ‘Benedikt’ održan je okrugli stol uz prigodni glazbeno-scenski program u čast sv. Dujma pod nazivom ”Sveti Dujam danas i sutra – umjetnici o sv. Dujmu”.

Na okruglom stolu su sudjelovali ravnatelj Umjetničke galerije Split akad. slikar Josip Botteri Dini, Rade Perković, prof. dr. sc. Ivan Bošković i ravnatelj splitskog sjemeništa prof. dr. sc. don Mladen Parlov i Silvana Dragun.

Govoreći o sv. Dujmu kroz povijest i književnost, prof. Bošković je kazao kako je legenda o svetom Dujmu od najstarijih vremena sastavni dio splitskoga društvenog života. Utemeljena dijelom na povijesnim izvorima i dokumentima, a dijelom dograđivana na zakonima pučke imaginacije, legenda o splitskome svecu s vremenom je dobivala novo ruho i novim i raskošnijim oblicima i izrazom svjedočila duboku vezu grada i njegova zaštitnika. „O tome postoji mnoštvo materijalnih dokaza (kipova, slika, oltara), književnih (legenda, epilij, poema, pjesme, impresije, asocijacije, prizori, slike…) i glazbenih sadržaja (oratorij, popularne pjesme, šlageri).

U njima je gradski zaštitnik opisan uglavnom svetačkim atributima i simbolima nerijetko mitskih razmjera (zaštitnik, širitelj kršćanstva, mučenik vjere, duša grada, zagovaoratelj kod Boga, simbol slobode i kršćanstva, tješitelj nemoćnih…), koji su se zadržali do danas, kako u književnosti, tako i u svijesti građana, i starijih i najmlađih”. Prof. dr. Parlov, govoreći o čašćenju mučenika u životu Crkve je kazao kako je na temelju arheoloških i drugih povijesnih izvora nepobitno utvrđeno da je sv. Dujam, povijesna osoba, da je bio solinski biskup, da je živio u drugoj polovici 3. stoljeća te da je pogubljen 10. travnja 304. godine, za vrijeme progonstva kojega je naredio car Dioklecijan, a u Saloni proveo upravitelj provincije Dalmacije Marko Aurelije Julije. Nakon okruglog stola glumci Dramskog studija Ilirik predstavili su kratke ulomke iz drame ”Muka sv. Dujma” autorice Silvane Dragun kojega je osmislio Rade Perković.

U predstavi scenskog suđenja sudjelovali su naratori prof. Marko Duvnjak i Marijan Grbavac, a dijalog se vodio između biskupa Dujma i upravitelja provincije Dalmacije Marka Aurelija Julija. U glazbenom dijelu programa nastupila je najpopularnija hrvatska kantautorica duhovne glazbe Danijela Sisgoreo Morsan sa mladom solisticom Danijelom Babić.

IKA

Odgovori

Skip to content