Orkestrirane kritike: Netanyahuova politika dovodi Izrael ‘u smrtnu opasnost ‘

Bivši premijer Ehud Olmert i odnedavno u odlasku, čelnica stranke Kadima Tzipi Livni pridružili su se koru prošlih i sadašnjih visokih izraelskih političara koji su kritizirali Vladu i njezinu politiku huškanje na rat protiv Irana.

Livni koja je objavila svoju ostavku na mjesto čelnika stranke liberalnog centra Kadima u utorak, rekla je u svom govoru da Netanyahuova vlada dovodi postojanje židovske države “u smrtnu opasnost” ignorirajući rastuće međunarodno nezadovoljstvo.

“Izrael je na vulkan, međunarodni sat otkucava, a vi ne biste trebali biti ‘šef Shin Bet-a’ da bi to shvatili. Realna opasnost je samo politika koja gura glavu u pijesak “, rekla je Livni.

U međuvremenu, bivši premijer, Ehud Olmert, koji je bio na dužnosti u 2007., kada je zbog sumnje na nuklearni pogon u Siriji, ova bila napadnuta od Izraela, je progovorio protiv nerazboritog napada na Iran.

“Nema razloga u ovom trenutku ne govoriti o vojnim naporima, ali definitivno, se ne bi smio pokrenuti izraelski vojni udar”, rekao je Olmert na izraelskoj televiziji.

Međutim, on  u potpunosti ne isključuje mogućnost takvog udara. Olmert kaže da vojna akcija mora biti posljednji izbor, a Izrael ne bi trebao biti taj koji će voditi kampanju.

“Radije bih da to bude američka akcija, uz potporu međunarodne zajednice, ako svi ostali napori propadnu”, rekao je Olmert u intervjuu CNN-u u nedjelju.

Najnovija kritika dolazi samo nekoliko dana, nakon što je bivši čelnik Shin Bet-a (sigurnosna služba), Yuval  Diskin, je izrazio nepovjerenje u izraelsku političku elitu, u ovim do danas najtežim okolnostima.

“Ja ne vjerujem u vodstvo koje donosi odluke na temelju mesijanskih sentimenata”, rekao je Diskin prošlog petka. “Nemam povjerenja u trenutno izraelsko vodstvo da nas vodi u događaje takve magnitude rata s Iranom.”

“Izraelski napad bi ubrzao iransku nuklearnu utrku”, rekao je Diskin, dodajući da premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane, Ehud Barak, dovode javnost u zabludu govoreći da, ako Izrael djeluje sada, Iran ne će imati nuklearnu bombu.

Aktualni izraelski vojni zapovjednik Benny Gantz pridružio se valu kritika, rekavši da je iranska vlast je dovoljno razborita da popusti kod eventualnih nuklearnih ambicija zbog ” diplomatskim i gospodarskih sankcija.”

Bivši šef Mossada Meir Dagan ranije je upozorio da, iako izraelske zračne snage imaju sposobnost zbrisati iranska nuklearna postrojenja, napad bi imao ozbiljne posljedice, jer će u znak odmazde Iran pokrenuti sve svoje raketne potencijale na Izrael.

Izraelski premijer i ministar obrane, međutim, tvrde da su svi diplomatski napori da se postigne kompromis s Iranom, samo gubljenje vremena, te zagovaraju uništenje ove “egzistencijalne prijetnje za državu Izrael” što je prije moguće.

RT | benedikt

Odgovori

Skip to content