Sisak: Mladi katolici “u svjetlosti hodili”

    Mladi su poput prave rijeke svjetlosti oživjeli sisačke ulice, te u predvečerju prvoga dana sudjelovali u euharistiji na otvorenom uz crkvu sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije. Naime, Sedmi nacionalni Susret hrvatske katoličke mladeži doveo je ovog vikenda u drevni grad Sisak oko 30.000 mladih iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije i hrvatskih katoličkih misija u inozemstvu.

  Photo: Laudato.hr

  Predvođeni svojim biskupima i svećenicima, poput prave rijeke svjetlosti – s geslom „U svjetlosti hodimo“ – oživjeli su sisačke ulice, te u predvečerju subote sudjelovali u središnjem misnom slavlju na otvorenom uz crkvu sv. Kvirina, mučenika i zaštitnika Sisačke biskupije.

    Organizatori Susreta u pretprogramu mladima su ponudili svjedočanstva kršćanskih vrijednosti: obiteljski i bračni život, redovništvo i svećeništvo, raspjevanu mladost i domišljatost mladih animatora.

    Oko 1700 volontera iz cijele biskupije stavilo se na raspolaganje svojim gostima koji su, pak, današnji dan proveli u župama širom Sisačke biskupije i obiteljima koje su ih ugostile.

    A koje su poruke upućene mladima jučer u Sisku?

    “Želimo s ovoga susreta poslati poruku nade’, istaknuo je mons. Vlado Košić, sisački biskup i domaćin Susreta pozdravljajući sudionike. Želimo svima reći: ‘Ne bojte se! Jamstvo pobjede je graditi život s Kristom.”

    „Mi smo narod pobjednika, to svima poručujemo iz Siska, grada hrvatskih pobjeda.“

    Prenoseći u pismu blagoslov Svetog Oca Benedikta XVI, kardinal Tarcisio Bertone, državni tajnik Svete Stolice, mlade je pozvao na hod s Kristom u svjetlu i prema svjetlu:

    „Svjesni smo napasti koje prijete da umanje sjaj na licu kršćanina i Crkve. Stoga je i Godina vjere koja je pred nama izvrsna prilika za osobni ispit savjesti: koliko svjetlo moje vjere obasjava put drugima, kako bi i oni u svjetlu hodili.“

    I u spomenutom pismu, kao i u pozdravnom govoru predvoditelja slavlja, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Bozanića, bilo je vrlo živo sjećanje na susret Pape i hrvatske katoličke mladeži 4. lipnja 2011. u Zagrebu.

    Papa je, naime, tada primijetio snagu mlade vjere novog hrvatskog naraštaja.

    „Hrvatska mladeži, ovdje smo da to jačamo i svjedočimo. Krist uskrsli živi, ovdje je s nama, Njega pozdravljamo, u Njemu se radujemo i s Njim u Duhu Boga Oca molimo”, rekao je kardinal.

    Nazočnost velikog broja mladih na središnjem događaju SHKM u Sisku biskup Mijo Gorski u propovijedi je nazvao svjedočanstvom duha, nade i vjere u mladeži hrvatskoga naroda.

    Govoreći o svjetlu, koje stoji u središtu simbola Susreta i gesla „U svjetlosti hodimo”, mons. Gorski podsjetio je da samo u svjetlu Kristove osobe možemo spoznati stvarnost kakva jest, sebe kakvi jesmo i svoju zadaću u ovome svijetu:

    „Svojom osobom i svojim riječima Isus raspršuje tamu, a Pismo kaže da je trostruka; ‘požuda tijela’ koja zarobljava naša sjetila te postajemo sluge nagona; ‘požuda očiju’ koja podržava našu pohlepu za materijalnim dobrima i ‘oholost života’ koja potiče na zamjenu uloga, te si čovjek prisvaja božanska svojstva i prava nad životom i nad prirodom.“

    „Ne dajte se zavesti onime što zarobljava, a daje prazninu, ne bojte se budućnosti, jer Bog je Gospodar povijesti. Prigrlite Kristovo evanđelje, oplemenite svoj život i razvijajte čistu ljubav”, istaknuo je predsjednik Odbora za mlade HBK i ohrabrio sudionike susreta:

    „Ohrabri se draga hrvatska katolička mladeži, s Bogom možeš više i bolje. Budite ponosni i radosni Kristovi vjernici, budite ponosni članovi Katoličke Crkve, budite hrabri i časni gađani naše domovine Hrvatske. Neka nitko ne kaže da nema ideala, da nema ponosa, nade. Vi ste ponos hrvatske Crkve i hrvatskoga naroda. To dokazujete svaki put kada djelujete i živite časno i u ime Božje.“

    O geslu susreta govorio je i predsjednik HBK mons. Marin Srakić prepoznajući u njemu želju mladih da im je stalo hoditi, ne u varavom blještavilu, već u svjetlosti koja nema zalaza – u Kristu Gospodinu.

    Na kraju misnoga slavlja obznanjen je i sljedeći domaćin ovakvog događaja – 2014. godine. To će biti Dubrovačka biskupija.

    U Sisku je ujedno započela tradicija prenošenja drvenoga križa, simbola nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži kojega su domaćini jučer predali mladima Dubrovačke biskupije.

    A o domaćinstvu susreta 2014. dubrovački biskup mons. Mate Uzinić kratko je za HKR rekao:

    „Možda to bude poticaj i za buđenje Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, u svakom smislu, tako da – iako određeni strah postoji – iskreno se nadam da je to ipak jedan ‘kairos’, trenutak milosti, koji nam svima može pomoći da krenemo, da nešto napravimo, a što će biti dobro.“

    U nedjeljnom dijelu nacionalnog susreta mladih svete mise u Sisku su predslavili biskup domaćin Vlado Košić u Sv. Kvirinu, nadbiskup Želimir Puljić u katedrali, biskup Josip Mrzljak u crkvi Marije Kraljice, te šibenski biskup Ante Ivas u Galdovu.

    Biskup Mate Uzinić predvodio je zajedničku misu za Petrinjce na Gradskom stadionu, a u drugim mjestima biskupije; biskup Vjekoslav Huzjak u Kutinskoj Slatini, mons. Ilija Janjić u Ivanić-Gradu, vladika Nikola Kekić u Kloštar Ivaniću, te biskup Marko Semren u Glini.

    Nakon misnih slavlja, održan je prigodni program predstavljanja domaćina iz sisačkih župa i gostiju iz Hrvatske i svijeta.

    U popodnevnim satima, nakon objeda i okrijepe, 30 tisuća hodočasnika putuje nazad svojim kućama.

    Izvor: HKR

Odgovori

Skip to content