Zelena ekonomija: Jedini put izlaska iz krize

Bruxelles, 03. svibnja 2012. – Prema najnovijim zaključcima EU ministara zaštite okoliša, ne postoji izlaz iz ekonomske krize koji ne uključuje razvoj novih, zelenih tehnologija, racionalno korištenje resursa i zaštitu prirode te biološke raznolikosti.

“Zelena tranzicija otvoriti će milijune novih radnih mjesta i učiniti Europu održivom i konkurentnom”, zaključuju ministri okoliša EU koji su se prije desetak dana sastali u Horsensu u Danskoj kako bi raspravljali o ambicioznim planovima Sedmog akcijskog programa za okoliš pod vodstvom danskog predsjedništva EU.

Predsjednica Vijeća za zaštitu okoliša Ida Auken, ovim je putem izjavila: “Iznimno mi je drago zbog velike potpore zelenoj ekonomiji. Očito je da se europske zemlje slažu kako je prijelaz na zeleno jedini način izlaska iz krize. Zelena ekonomija podrazumijeva stavljanje okolišne politike u središte ekonomske politike. Radi se o vrlo važnom signalu Europi i ostatku svijeta. Mi ćemo povesti put”.

Zelena ekonomija znači da će Europa koristiti svoje resurse na učinkovitiji način te reciklirati približno 100% proizvedenog otpada. Zelena ekonomija mijenja proizvode koje koristimo na način da oni postaju održiviji i ekološki te da se u ukupnoj proizvodnji koristi manje resursa.

Kao primjer možemo navesti ovisnost o rijetkim mineralima i metalima koji se puno koriste u elektroničkim uređajima, a čiju eksploataciju i cijenu regulira šačica zemalja koje su bogate ovim resursima. Zelena ekonomija je inovativna i ojačati će europsku konkurentnost na globalnom tržištu.

Osim rasprava o novim smjernicama, sudionici su raspravljali i o jačanju provedbe postojećih zakona. Tako bi se primjerice punom implementacijom zakonodavstva o otpadu smanjili rashodi europskih zemalja za više od 70 milijardi eura uz stvaranje 400.000 novih radnih mjesta.

Pripremila G. Adam

http://lists.iskon.hr/mailman/listinfo/plavi.forum–ait.hr

Odgovori

Skip to content