LAGUMDZIJA UVODI HRVATSKU IZBORNU JEDINICU DA BI MARGINALIZIRAO ZELJKA KOMSICA?

Kako javlja (unitarni prim. ur.) Bošnjački kongres, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija obećao je Draganu Čoviću ispuniti nekoliko zahtjeva koje HDZ vec mjesecima traži u svim pregovorima stranackih lidera.

Lagumdzija je vec pristao da će u sklopu dogovora Sejdic – Finci podržati uspostavu druge (hrvatske) izborne jedinice u FBiH, kaže za naš portal izvor upucen u pregovore.

To ujedno znaci formiranje trece izborne jedinice u BiH za izbor hrvatskog clana Predsjedništva. Na taj nacin bi se stvorili preduvjeti stvaranja hrvatske teritorijalne jedinice (treci entitet) kao jedne od solucija u pregovorima oko ustavnih promjena u BiH.

Lagumdžija je u Mostaru, na zadnjem sastanku šestorke tražio da sam nacrta njene granice. Takodje, iz HDZ-a dolaze i novi zahtjevi da bi dali podršku rekonstrukciji Vijeca ministara. Traži se TV kanal na hrvatskom jeziku i Mostar kao jedna izborna jedinica.

Stavovi SDP-a po svim ovim zahtjevima znat ce se u narednom periodu.”

KOMENTAR BK-a: “U stvari Lagumdzija ovim eliminira Zeljka Komsica iz politickog života da bi i poslije 2014. ostao na čelu SDP-a, suprotno svom obecanju da ce se 2014. godine povuci. Lagumdzija zna da će formiranjem hrvatske izborne jedinice, a to je kljucni korak do formiranja Herceg-Bosne, Komsic izgubiti politicku tezinu, te ce Lagumdzija ostati neprikosnoveni autoritet u SDP-u. U svakoj normalnoj drzavi i u svakoj normalnoj stranci, Lagumdzija bi izgubio poziciju ako izda drzavu, a u Bosni i SDP-u to mu je put da sacuva “popularnost” i vlast u stranci?! Mi smo vec nagovijestiili da ce Lagumdzija vec nesto smiliti da izbjegne da odrzi svoje obecanje o povlacenju 2014. koje je od njega nedavno iznudjeno poslije njegovog sukoba sa Komsicem, ali da je u stanju ici dotle da stvori Herceg Bosnu, to je malo previse monstruozno, malo preskupa cijena koju placamo da bi njega i dalje gledali na celu SDP-a.”

A da Lagumdzija ozbiljno ide u ovu necuvenu izdaju (pr.ur.: izraz BK-a) potvrdjuje i ponašanje njegovog novog partnera Fahrudina Radoncica, koji za Al Jazeery Balkans kaze:

“Mogu vam reci da je stav SBB-a BiH od prvog dana bio da se mora poštovati izborna volja hrvatskog naroda, da Bošnjaci ne smiju majorizirati Hrvate i da Hrvati u Federalnoj vladi trebaju biti adekvatno zastupljeni kroz kadrove dvije pobjednicke stranke, odnosno dva HDZ-a.”

“Uzasno je i ovo sto rade sa presudom Finci-Sejdic. Umjesto da iskoriste priliku i da principijelno rijese identican problem Bosnjaka i Hrvata iz RS, Srba iz Fedrecasije i Brcaka svih etnikuma, oni prave neke komplicirane formule tako da rijese samo Fincija i Sejdica, da bi formalno zadoviljili presudu Europskog suda za Židove i Rome, ne sekirajuci se za ostale identicne nepravde sirom daytonsitana. Jer, kod Lagumdzije imaju samo dva neprikosnovena pravila, a) nikada ni u jednom trenutku Republici srpskoj niko ne smije ni pero odbiti i b) vaznija je Lagumdzijina dlaka sa glave nego cijela drzava BiH.”

Odgovori

Skip to content