Povorka branitelja: Znaju da su Hrvati za njih opasni kad su složni

Razgovor s Draženom Kasprekom Tysonom

Gospodine Kasprek, 25. lipnja o.g. u Rijeci će se održati “Povorka hrvatskog ponosa”. Jedan od organizatora te povorke, kojoj je cilj proslava Dana državnosti, je i udruga UHD91 kojoj ste predsjednik. Odakle je došao poticaj za održavanjem ove povorke?

Poticaj je došao kao logičan slijed svega što nam se događa zadnjih godina; od namjernog zatiranja istine o Domovinskom ratu pa do nepravednog izjednačavanja krivnje agresora i žrtve. Iako se sada mnogi javljaju i govore kako je ovaj Dan Državnosti ustvari “Račanov” i kako nije “pravi”, svejedno je to hrvatski državni praznik koji obilježava jedan povijesni događaj. UHD91 je bio glavni inicijator te ideje, što je sada puno manje važno. Važno je da smo oko ove ideje uspjeli okupiti 18 braniteljskih Dražen Kasprek Tysonudruga iz Primorsko – goranske županije i napokon pokazali zajedništvo. No, i tu ima problema, jer članovi jedne od “većih” udruga u Hrvatskoj su najavili svoje sudjelovanje u Povorci, ali im je stigla zapovijed iz središnjiceDani ponosaOvom povorkom želimo podsjetiti sve građane Republike Hrvatske na one dane ponosa i slave kada se stvarala Hrvatska i kada se za nju svaki dan ginulo. Želimo podsjetiti narod na one dane kada su nas dočekivali s cvijećem u rukama i suznih očiju da ne smiju nositi zastave udruge…
Snažna poruka

Što organizatori ovim događajem žele poručiti hrvatskoj javnosti?

Ovom povorkom želimo podsjetiti sve građane Republike Hrvatske na one dane ponosa i slave kada se stvarala Hrvatska i kada se za nju svaki dan ginulo. Želimo podsjetiti narod na one dane kada su nas dočekivali s cvijećem u rukama i suznih očiju… Želimo ih podsjetiti da smo mi i dalje isti oni branitelji za koje su strepili. Ali isto tako želimo i mi branitelji dati svoju potporu i iskazati solidarnost sa svim hrvatskim domoljubima koji se danas na svoj način bore za Hrvatsku. A domoljublje je pošten rad, plaćanje poreza, školovanje, studiranje itd… Dakle, želimo se ponovno približiti narodu baš onako kako je to bilo i na Referendumu ‘za’ Hrvatsku, koji ovaj dan državnosti i obilježava. Vrijeme je da svi skupa opet zajedno dišemo za Hrvatsku.

Koliko se prema procjenama organizatora može očekivati sudionika na Povorci?

S obzirom da se ideja o povorci rodila 14 dana prije Dana braniteljidržavnosti, i s obzirom da ne raspolažemo baš s nikakvim sredstvima za organizaciju ovakvog događaja, moram reći da je ideja odlično prihvaćena od različitih institucija, udruga i pojedinaca i da su svi prionuli na posao kako bi to uspješno realizirano. Teško je procijeniti broj jer upravo zbog malo vremena kojeg imamo, dosta ljudi je već isplaniralo neki odmor ili putovanje za taj dan. Međutim, naše skromne procjene su da će se u Rijeci taj dan skupiti par stotina domoljuba što svakako smatramo uspjehom. Osim branitelja i braniteljskih udruga, povorci će se pridružiti i srednjoškolci, katolički skauti, studenti, članovi sindikata itd… Svoj dolazak su najavili i branitelji iz Zagreba i Osijeka. Tako da vrlo je lako moguće da ta brojka bude i iznad naših opreznih procjena.
Ignoriranje medija

Kako komentirate činjenicu da se o održavanju ove povorke u medijima ne može pročitati gotovo ništa, dok su o paradi homoseksualaca tjednima brujali svi hrvatski mediji? Kome je u interesu prešućivanje?

Ne bih povlačio nikakve paralele između naše povorke i gay parade jer ovo je demokratska zemlja i svatko ima pravo mirno i nenasilno prosvjedovati ili marširati hrvatskim gradovima. Jedina razlika između ove naše povorke i gay parade je što ova povorka ne treba nikakvo osiguranje već je redarska služba organizirana među našim članovima, i ta što ova povorka neće koštati niti lipe porezne obveznike. Što se tiče medijske šutnje, mi smo do sada poslali vjerojatno svim medijima u Hrvatskoj, sazvali smo u četvrtak i tiskovnu konferenciju na koju su došli novinari Radio Rijeke, Novog Lista i La voce del popolo, odnosno riječki dopisnik ovih talijanskih novina. Zanimljivo da je ovaj događaj izazvao pažnju Talijanamediji ali ne i hrvatskih medija…

Što se tiče interesa o prešućivanju ovog događaja, pa mislim da nam je to svima jasno. To je u interesu svih onih koji u hrvatskom domoljublju vide nekakvu opasnost, to je u interesu svih onih koji nas žele pretvoriti u anacionalni narod, koji nam prodaju maglu o globalizmu, regionalizmu, jugosferi itd… Također, prešućivanje ovog događaja je u interesu i svih onih koji danas pokušavaju promjeniti pravu istinu o Domovinskom ratu. Pri tome naravno mislim na bivše komuniste, udbaše i ostale “crvene”, bez obzira u kojoj se stranci nalazili, jer ipak smo mi njima prijetnja i opasnost kada smo složni.

Koje se daljnje aktivnosti Vaše udruge?

Naša udruga je vjerojatno jedina udruga na državnoj razini koja se ne financira iz nikakvih proračuna, niti gradskih, županijskih pa ni iz državnog. To je puno teži put koji smo odabrali, ali smatramo da je jedini ispravan, jer već se bezbroj puta pokazalo kako primanjem određenih sredstava od bilo koga postajete produžena ruka politike, i onda morate kalkulirati, a mi smatramo kako domoljublje ne pozna pojam kalkulacija. I dalje ćemo nastaviti skupljati materijale vezane za Domovinski rat, i dalje ćemo motivirati branitelje da zapisuju svoje ratne priče i događaje kako bi ostala zapisana prava istina o DR od strane samih sudionika, a ne kojekakvih povjesničara koji rata nisu vidjeli. Nastavit ćemoHrvatska i s izložbama ratnih fotografija u iseljeništvu kako bi smo naše ljude izvan Domovine podsjetili, ali i upoznali sa stvarnim herojima Domovinskog rata. Već na jesen krećemo s izložbama ratnih fotografija i predavanjima o Domovinskom ratu po srednjim školama. I naravno, i dalje ćemo javno i oštro pisati o muljatorima, dezerterima, profiterima, izdajicama itd. I da se vratim kratko na prethodno pitanje o prešućivanju i ignoriranju, morate znati da je puno onih koji su se prepoznali u našem prozivanju, pa onda i nije čudno da nas ignoriraju čak i neki braniteljski portali…ali to neka ide njima na dušu.

Kako bi ukratko ocijenili politički trenutak u Hrvatskoj?

Ja baš i nisam mjerodavan za takve procjene, ali po meni je sve očekivano. Čak i ne vidim neku razliku između prijašnje i ove vlasti. Nekoliko je poveznica među njima, od nepotizma, nesposobnosti do podaničke vanjske politike. Iskreno mi je žao svih onih iskrenih domoljuba u HDZ-u koji ne mogu doći do izražaja i ne čuje se njihov glas, ali vodstvo HDZ-a je napravilo strašne stvari u zadnjih 10-tak godina, a ovi sada samo nastavljaju njihov “posao” … Mislim da je konačno došlo vrijeme da se hrvatski branitelji, barem oni koji nisu pod kontrolom politike, ujedine ali i solidariziraju sa stotinama tisuća hrvatskih radnika, seljaka, umirovljenika i svih ostalih kategorija i da se svi skupa konkretnije počnemo boriti za bolju Hrvatsku i za Hrvatsku kakvu smo sanjali u rovovima i na čukama od Vukovara do Dubrovnika.

Davor Dijanović/HKV

Odgovori

Skip to content