Branitelji, preostaje vam samo da se pridružite partijanerima u Puli

Braniteljski glas protiv tehno partija duž lijepe naše obale Gospodine Skoko, uzalud Vaš glas protiv Beach Festivala pod prozorima građana i turista koji su željni mira i tišine. Dok god gradska vlast bude mislila da je to o.k., Vama preostaje da se ta tri dana sklonite negdje na tiho i sigurno mjesto. Na kraju krajeva, i Vaš je gradonačelnik službeno odsutan do kraja tjedna. Vjerojatno se čovjek odmara od trodnevnog partijanja.

Photo: Aquarius
U našu je redakciju stigao mail braniteljske udruge ‘Zavjet’ Istarske županije u kojemu se njen predsjednik Miroslav Skoko osvrće na ‘Valkane Summer Beach Festival’ koji se krajem srpnja održavao tri dana u Puli na omiljenoj pulskoj plaži Valkane.. Za branitelje članove te udruge trodnevno bučno tehno partijanje nije bilo nikakav kulturni događaj koji obogaćuje turističku ponudu grada već preglasno maltretiranje građana i turista u blizini same plaže. Osim toga Skoko upozorava i na spregu vlasti sa organizatorima samoga događaja.

Organizator dužan Liniću 510.000 kuna poreza

U svome dopisu on, između ostaloga, navodi:
‘Trodnevni 0-24 sata party pod nazivom „Valkane Summer Beach Festival” na stotinjak godina starom pulskom kultnom gradskom kupalištu Valkane, koje se nalazi na području grada gdje živi oko pet tisuća ljudi, a uz to i u neposrednoj blizini turističkih kompleksa, održan je 27., 28. i 29. srpnja 2012. godine tako da građani ne samo tog dijela Pule mogu konačno odahnuti – odmoriti tijelo i dušu od izuzetno glasne glazbe, posebice one techno, kojom su ih podarili organizatori pod tutorstvom i nesvakidašnje galantnim sponzorstvom pulskog gradonačelnika Borisa Miletića. Naša Udruga napravila je blic anketu na uzorku od 250 građana tog dijela Pule i niti jedan od njih nije bio za to da se takva, „kulturna manifestacija“, kako ju je predstavio gradonačelnik Pule, ikada više na toj lokaciji ponovi.

>>>    Pula na bonkasima: Party uz ekstazi može, koncert protiv droge – ne može!

Za one koji ne poznaju Pulu Valkane su otprilike ono što su za Split Bačvice. Sumnjamo da bi Splićani dozvolili da im netko usred ljeta otme Bačvice puna tri dana čak i pod uvjetom da grad za to dobije milijunsku nadoknadu, a kamoli kada bi se njihov gradonačelnik usudio da omogući nekolicini ljudi milijunsku zaradu i pri tome dodatno optereti gradski proračun npr. pokrivanjem troškova struje.

Tko su mezimci gradonačelnika i zašto baš oni? Jedan je nominalni organizator, Dragan Filipović, član IDS-a i županijski vijećnik, predsjednik udruge „Prijatelji Valkana“. Uz njega tu je i tvrtka „Centar 2004.“ zastupana po Enesu Ibrahimoviću, također članu IDS-a, koji kao zakupac raspolaže samo plažnim objektom veličine 12 četvornih metara, a uz to bespravno koristi prostor od cca. 200 četvornih metara gdje je bez nužnih dozvola izgradio dodatne, uglavnom komercijalne, objekte. Napomenimo usput da poduzeće „Centar 2004.“ kojem je grad Pula dao koncesiju na tom kupalištu, prema Linićevom popisu poreznih dužnika, duguje državi iznos u visini od 510 tisuća kuna!? Hoće li se sada konačno ona uspjeti namiriti nakon što su organizatori obznanili podatak kako je na tom trodnevnom događanju nazočilo oko 6.000 ljudi? A ulaz se plaćao po cijeni, u prosjeku, višoj od 70 eura po osobi!? Protekcija i sprega je toliko evidentna da ju ne treba dodatno elaborirati.’

U mailu Skoko još navodi kako su se za trajanja festivala obračunale dvije grupe dilera. Obračun se dogodio na teniskom igralištu, a policija nije evidentirala slučaj i izvijestila javnost.

Uzalud smo jučer tijekom dana pokušavali dobiti komentar nekoga od pulskih vlasti. Gradonačelnik je službeno odsutan do kraja tjedna, a pročelnik njegova ureda Aleksandar Matić nije stigao komentirati mail svoga sugrađanina do kraja dana premda nam je to obećao u roku pola sata.

Izmišljotina prebogate zapadnjačke mladeži

Glas branitelja protiv održavanja beach partija u Puli ili bilo gdje duž najljepše obale na svijetu nije jedini, ali je jedan od rijetkih koji se uspije probiti do medija, te tako dospjeti do šire javnosti. Gospodin je Skoko zapravo jedan od mnogih koji u koktelu bučne i nerazumljive glazbe od koje svakoga za pola sata zabole bubnjići pomiješane sa kokainom, heroinom i bonkasima različitih okusa i djelovanja ne vidi mnogo toga zabavnog. O kakvoj je tu kulturi riječ i zašto bi neka lokalna vlast novcem poreznih obveznika još pomagala privatnim organizatorima da još lakše, nabrzaka zarade veliki novac.

Sad će krenuti dobro znani argumenti: da se time obogaćuje naša turistička ponuda, da je to način zabave svuda u svijetu, da na takvim partijima nema puno droge i slično. A to baš i nisu neki argumenti.

Tehno zabave zapravo su izmišljotina prebogate zapadnjačke mladeži koja si zbog obilja i količine novca nezarađenog vlastitim rukama ne zna priuštiti više ništa drugo osim bijega u hedonizam. Broj pročitanih knjiga je nebitan, prijateljstva postoje još samo virtualno na internetu, a ljubav, vjernost i obitelj su neke nevažne stvari koje samo sputavaju čovjeka i kojima ne treba stremiti jer to danas nije ‘cool’. Zato partijaj, partijaj i onda opet partijaj. Dok god te mlađahne noge drže i bonkasi nose. Kad smo već kod bonkasa, tvrditi da na tehno partijima po našim plažama nema ništa više droge nego na ulicama gradova je zapravo pokušaj mazanja očiju zabrinutim roditeljima petnaestogodišnjih tinejdžera koji su odlučili pustiti djecu na takav događaj.

Zrće je partijanerski raj na zemlji. Cice kojima ne trebaju silikoni, bedra bez celulita i čvrste zategnute guzice svako malo obraduju nas svojom prisutnošću u nekim Red carpetima, In magazinima, Explozivima. Kad se kamera pomakne sa svih tih erogenih zona do lica razdraganih posjetitelja te plaže kod Novalje nećete vidjeti ništa. Lica i oči se skrivaju iza velikih i zatamnjenih naočala. Nije bitno što je ponoć ili podne. Staklast sjaj očiju otkrio bi sve pa ga je bolje skriti. Policijske racije su rijetke, ali nikada se nije dogodilo da policajci nisu oduzeli kilu – dvije droge i da nisu uhvatili nekoliko dilera. A dilera je u srpnju i kolovozu na Jadranu toliko da će uskoro prodavati svoje paketiće kao što sada bake u crnini na plažama nutkaju kupače domaćim maslinovim uljem ili kuhanim kukuruzom.

Zato, gospodine Skoko, uzalud Vaš glas protiv Beach Festivala pod prozorima građana i turista koji su željni mira i tišine. Dok god gradska vlast bude mislila da je to o.k., Vama preostaje da se ta tri dana sklonite negdje na tiho i sigurno mjesto. Na kraju krajeva, i Vaš je gradonačelnik službeno odsutan do kraja tjedna. Vjerojatno se čovjek odmara od trodnevnog partijanja.

Predrag Orešković/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content