Brončana Lucija: Sorry, nisam htjela da se živcirate!

Tekvondo – Hrvatska ima četvrtu medalju – Razmišljala sam: Luce, tko zna hoćeš li ikad više imati ovakvu priliku, moraš to iskoristiti! – rekla je Lucija neposredno nakon što je uzela medalju.
Foto: Igor Kralj/Pixsell

U borbi za brončanu medalju Lucija Zaninović u kategoriji do 49 kg borila se s Meksikankom Jannet Alegrijom Penom te pobijedila s rezultatom 6:5. Meksikanka je bolje ušla u borbu te je nakon prve runde vodila 4:1. Zaninović je u drugoj rundi poravnala na 4:4. U neizvjesnoj posljednjoj rundi Lucija i Meksikanka osvojile su svaka po bod te je uslijedila borba za zlatni bod. Bočnim udarcem nogom Lucija je došla do tog boda vrijednog brončane medalje.

– Nisam htjela da se toliko živcirate, ali skupila sam snage da izvučem broncu. Bila sam utučena nakon uvjerljivog poraza u polufinalu, a onda sam počela razmišljati: Spremam se sve ove godine, a dobila sam drugu priliku. Razmišljala sam: Luce, tko zna hoćeš li ikad više imati ovakvu priliku, moraš to iskoristiti! – rekla je Lucija neposredno nakon što je uzela medalju.

– Nakon ovoga nema pravog slavlja sve dok sestra Ana ne završi nastup, bit ću u četvrtak uz nju cijeli dan i, vjerujte mi, bit ću njezin najveći navijač, bit će mi teže nego što je njoj bilo danas. Vjerujem da će ova pobjeda djelovati i na sestru, kao što bi loše djelovalo da nisam pobijedila. Mrzim borbu koja završava na zlatni bod, bila mi je to treća u karijeri i druga pobjeda… – zaključila i otišla po medalju.

U polufinalu Zaninović nije imala izgleda protiv Kineskinje Wu Jingyu koja u toj kategoriji već nekoliko godina ne zna za poraz na velikim natjecanjima. Kineskinja je u četvrtfinalu uvjerljivo svladala Japanku Kasaharu (14:0), a jednako uvjerljiva bila je i protiv naše predstavnice (19:7).

Tijek polufinalne borbe protiv Wu Jingyu:

Kineskinja sjajno počinje meč i već nakon pedeset sekundi ima vodstvo 7:2 uz jednu opomenu Zaninović. Wu nije riskirala do kraja runde, a Lucija je nije uspjela ozbiljnije udariti pa je i ostao taj rezultat.
Na početku druge runde Lucija dvama udarcima u tijelo smanjuje rezultat na 7:4. Nakon toga Kineskinja je uputila jedan udarac u glavu koji su suci nakon rasprave proglasili valjanim. Wu je tako povela sa 10:4 što je bio i rezultat nakon dvije runde meča.
Wu je istim tempom nastavila i u posljednjoj rundi. Odmah je povećala prednost na 13:4.  Nakon toga Lucija veže dva udarca u tijelo za 13:6, ali Wu silovito uzvraća.
Dva udarca nogom u glavu i stigla je do svog 19. boda. Meč je time prekinut i to pri rezultatu 19:7 jer je Kineskinja izborila prednost od 12 bodova.

Sjajno otvorila natjecanje

U želji da postane prva Europljanka na olimpijskom postolju u najnižoj kategoriji (49 kg) Lucija je sjajno otvorila natjecanje. U prvoj je borbi sa 14:0 pobijedila malo poznatu Korejku s putovnicom Srednjoafričke Republike Seulki Kang. Zapravo, borba je bila prekinuta nakon druge runde zbog prevelike bodovne razlike.

– Prva je borba uvijek najteža, da se malo zagriješ, da osjetiš tatami, dvoranu, publiku. Zadovoljna sam rezultatom, ali ne i brzinom nogu – rekla je.

Lucija je zacijelo mislila na brzinu udaraca u tijelo s obzirom na to da je suparnicu četiri puta pogodila nogom u glavu, na čemu je zaradila 12 bodova. A pedantni izbornik Toni Tomas i takve se suparnice pribojavao jer nije mogao pronaći ni jedan njen video u arhivi televizije Svjetskog tekvondaškog saveza (WTF). Već nakon nekoliko sekundi i prvog udarca nogom u glavu bilo je 3:0.

– I Lucija i Ana imaju laganu nogu i lako osvajaju bodove udarcima u glavu – objasnio je Tomas.

U drugom kolu protivnica joj je bila Argentinka Carole Malvine Lopez Rodriguez, koja je pobijedila Marokanku Sanaae Atabrour, četvrtu nositeljicu. Argentinka je pobijedila 1:0. No, Lucija je na putu do polufinala savladala i Argentinku (13:4).
U borbi za medalje Zaninović će se sučeliti Kineskinji Wu Jingyu koja u toj kategoriji već nekoliko godina ne zna za poraz na velikim natjecanjima od 18 sati.  

Sestra Ana nije gledala nastupe Lucije
– I Lucija i Ana imaju laganu nogu i lako osvajaju bodove udarcima u glavu – objasnio je Tomas.

Ana Zaninović prvog dana tekvondaških natjecanja ipak nije ostala u olimpijskom selu. Staro je pravilo da ona koja druga nastupa ne gleda onu koja se bori dan prije, no sestra Lucija trebala je njenu prisutnost. Kompromisno je rješenje bilo da je Ana cijelo vrijeme bude uz nju osim u vrijeme borbe čije gledanje emotivno troši. Dok se Lucija borila, Ana je bila u dvorani za zagrijavanje ili šetala po ExCelu, golemoj sajamskoj zgradi u kojoj se održavaju borilačka natjecanja.

Tijek četvrtfinalne borbe protiv Lopez Rodriguez:

Argentinka je pola minute nakon početka meča udarcem u glavu povela sa 3:0, no Lucija je povezala dva sjajna udarca za prelazak u vodstvo – 5:3.

Hrvatska predstavnica prvu je rundu završila u vodstvu (5:3), a Lopez Rodriguez dobila je i jednu opomenu.

Odmah na početku druge runda sjajan udarac Zaninović nogom u glavu. Nakon toga uslijedio je udarac u tijelo kojim je Hrvatica povećala vodstvo – 9:3.

I druga runda pripala je hrvatskoj predstavnici (9:3). Lucija je nadomak polufinala.

U trećoj rundi Argentinka  je udarcem u tijelo smanjila na 9:4. No i Lucija uzvraća istom mjerom za 10:4.

Zbog duple opomene Lopez Rodriguez kažnjena je još jednim poenom pa Zaninović vodi sa 11:4.

Zaninović je osvojila bod čak i udarcem šakom te je meč završio s rezultatom 13:4.

Tijek borbe prvog kola protiv Kang:

Odmah u prvim sekundama Lucija je dobila tri boda za udarac prednjom nogom u glavu.

Kang je zbog dvije opomene dobila kazneni bod, Lucija vodi sa 4:0.

Nova tri boda za odličnu Luciju Zaninović, još jedan udarac u glavu protivnice. 7:0 za naše predstavnicu. Zanimljivo, bodove je Lucija dobila nakon što je njezin trener uložio žalbu da suci nisu vidjeli njezin udarac, a nakon pregledavanja videosnimke naša predstavnica dobila je bodove.

Gotova je prva runda.

Fenomenalno!!!! Odmah početkom druge runde Lucija zadaje dva uzastopna udarca u glavu, vodi sa 13:0.

Novi kazneni bod za Kang, 14:0 za naše sportašicu. Gotovo je, Lucija je pobijedila!!!

Dražen Brajdić, Ivan Halar/VLM

Odgovori

Skip to content