Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objesimo ponosno danas hrvatski barjak, u čast onih, koji su dali najviše za Domovinu i sjetimo ih se u svojim molitvama.

Operacija Oluja (4. kolovoza u 5 sati ujutro – 7. kolovoza 1995.) je velika vojna operacija u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile Knin kao ishodište srbske pobune, te ostala okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. Republika Srpska Krajina.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Danas je godišnjica velike hrvatske pobjede u Oluji te Danu zahvalnosti Bogu i Majci Božjoj za postignutu slobodu. Opravdano se toga, sa zahvalnošću i Bogu i braniteljima prisjećamo, ali su nam to i prigode za propitkivanje vlastitoga ponašanja u miru.

Kaže se da bolesnik ima samo jednu želju, a zdravi tisuću. U ratu nam je jedina želja bila sloboda, a u miru izgradnja i utvrđivanje te slobode za dobro budućih naraštaja ne zaboravljajući pritom ni same sebe. Iako će tu zasigurno opet biti različitih strujanja, pogotovu od onih koji nam, za Judine škude žele napakostit, pokušavajući nas, ono što nikada ne smije proći, izjednačiti s agresorom, a koji nisu željeli našu slobodu, pa nas još drže u potčinjenosti kroz sužanjstvo naših junačkih generala u Haagu.

Takvi ne mogu podnijeti nikakvu hrvatsku prednost, pa čak ni u rukometu, gdje se zgražaju nad trenerovom izjavom, a u stvari da bi sebi pridali važnost. Da su se tipovi poput twitterskih provokatora s Brijuna, drukčije ponijeli za vrijeme velikosrpske agresije, još bi se moglo i povjerovati. Ali eto takvi i njimu bliski ne mogu zaboraviti hrvatsku Oluju.

Zato još odlučnije, mi, kojima su u srcu i mislima u Oluji poginula 174 hrvatska viteza, objesimo ponosno hrvatski barjak, u čast onih, koji su dali najviše za Domovinu i sjetimo ih se danas, u svojim molitvama.

Neka im Bog bude milostiv, a nama živima dade snage da možemo odgovoriti suvremenim izazovima, u naporima, u izgradnji voljene nam Domovine, po mjeri nas Hrvata, našeg svjetonazora, kulture i naslijeđa.

M. Skitić/RV/Benedikt

Odgovori

Skip to content