Milanović daje milijune Srbima iz intervencijskog fonda, a hrvatskom seljaku ne da ni kunu!

Na pitanje zašto Vlada ne pomogne seljacima iz intervencijskog fonda koji je upravo za to i namijenjen, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina opet nešto zbunjeno prtlja u smislu kako nema novaca. Samo dva stupca dalje u istim novinama (Jutarnji list) stoji i novinarska rečenica koja je promakla budnim uredničkim očima: ‘Nevjerojatno je da se iz tog fonda, umjesto iz proračuna, financira Srpsko nacionalno vijeće koje je primilo 25 milijuna kuna.’
Photo: Pixsell

Ispucala slavonska polja na kojima beživotno vise sasušene stabljike kukuruza, suncokreta i listovi šećerne repe slike su katastrofalne suše koja je pogodila tu najplodniju hrvatsku regiju. Elementarnu su nepogodu, osim Slavonaca, proglasili i Istrani. Od nedostatka kiše kakav se u Hrvatskoj ne pamti stotinu godinu stradalo je između 30 i 90 posto posijanog kukuruza. Katastrofalna suša donijet će najkasnije za tri mjeseca još katastrofalnije poskupljenje hrane u Hrvatskoj. Prema nekim procjenama ionako skupo meso moglo bi poskupjeti čak 25 posto.

Tako ćemo negdje pred Božić za kilogram svinjskoga vrata s kostima, u primjerice Billi, umjesto sadašnjih 30 platiti 37 kuna, a za kilogram buta na blagajni ćemo ostaviti 52 kune. Janjetina je već danas luksuz, a nakon poskupljenja stajat će najmanje 75 kuna. Dakako, poskupjet će i voće, povrće, kruh, ulje i tako dalje.

Od Vlade ni slike ni tona

Na noge su skočile seljačke udruge i sindikalisti upozoravajući javnost, svatko iz svoga ugla, kakav nas crni scenarij očekuje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poslao je pismo premijeru Zoranu Milanoviću u kojem upozorava na posljedice suše i neminovno skoro poskupljenje hrane, te ga moli da Vlada što prije smanji PDV na hranu. Sindikalist, između ostaloga, piše premijeru:

‘Očekivana poskupljenja hrane, na koju hrvatskim građanima mjesečno ode 30-40 posto ukupnog mjesečnog troška (a u Europi i SAD-u je to prosječno 11-13 posto) izazvat će drastičan udar na kućne proračune… No, i uz svu štednju i drastična odricanja sve je veći broj građana u nemogućnosti podmirivati svoje redovne obveze pa je to rezultat i rasta broja građana čija su primanja i imovina pod ovrhom. U takvim životnim uvjetima građane čekaju nova poskupljenja hrane, a to će se `poklopiti` i sa početkom školske i akademske godine te početkom sezone grijanja uz poskupjele plin i struju. Tko će to izdržati? Želimo Vas podsjetiti kako su predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore i Nezavisnih hrvatskih sindikata još početkom svibnja ove godine zatražili hitno smanjenje PDV-a na hranu po uzoru na mnoge zemlje koje su to učinile već prije puno vremena. No, tad od Vlade RH nismo dobili baš nikakav odgovor. Po svom je običaju ignorirala i zahtjev i dijalog. Sada zahtjev za snižavanjem PDV-a na hranu ponovno upućujemo’.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore stizala su posljednjih dana upozorenja kako će štete na poljoprivrednim kulturama ove godine dosegnuti milijardu i pol kuna. Predsjednik Komore Mato Brlošić će zatražiti od Vlade hitnu raspravu o stanju u poljoprivredi, a mišljenja je da bi Vlada trebala donijeti odluku o novčanoj pomoći seljacima:

– I 2003. godina bilo je šteta od suše i tada je Vlada sa 400 milijuna kuna pomogla seljacima te tako omogućila opstanak proizvodnje. Moramo i ove godine pomoći kako bi seljaci na proljeće mogli nastaviti raditi – kazao je.

Član Upravnog vijeća Poljoprivredne komore Mijo Latin na tiskovnoj je konferenciji upozorio vlast da nema vremena za čekanje pa je zamolio građane koji to znaju, da jave seljacima gdje je ministar Tihomir Jakovina.

– Svatko ima pravo na odmor, ali odmarati se dok se drugi bore za život i nemati vremena ni za sastati se s njima, to je potpuno neprimjereno – ogorčen je bio Latin.

Ministar Jakovina poput zbunjenog štrebera uhvaćenog u neznanju

Njegova je otrovna strelica pogodila cilj, pa se ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ukazao na javnoj televiziji.

Ne baš uvjerljivo, tvrdio je kako je pet dana bio u Osijeku obilazeći sasušena polja kako bi se sam uvjerio u obim štete koju je nanijela suša. Ministre, ako je to tako kako to da Vas kamera javne televizija nije žalobnog i zabrinutog nije snimila u nekom poharanom slavonskom kukuruzištu? Preplanula lica i zbunjeno trepćući očima poput štrebera koji je po prvi put uhvaćen da ne zna odgovor na neko pitanje, ministar je nemušto pokušao zaobići direktan odgovor na sve što ga se pitalo. Ipak, iz onoga što se dalo iscijediti iz njega, moglo se zaključiti da ga nije nimalo briga za sušu, seljake i skok cijena hrane.

– Vlada nema novca i neće seljacima moći isplatiti odštetu, a neće biti ni spuštanja PDV-a na hranu – sažetak je njegovih izjava.

U današnjem je, pak, Jutarnjem listu ministar u kratkom intervjuu kazao kako Vlada ipak razmišlja o uvođenju nižih međustopa na dio hrane. Kada će se to dogoditi – samo nebo zna. Jednako tako nitko nema pojma kada će sustavom navodnjavanja biti pokrivena sva slavonska polja. Na pitanje zašto Vlada ne pomogne seljacima iz intervencijskog fonda koji je upravo za to i namijenjen, Jakovina opet nešto zbunjeno prtlja u smislu kako nema novaca. Samo dva stupca dalje u istoj novini stoji i novinarska rečenica koja je promakla budnim uredničkim očima: ‘Nevjerojatno je da se iz tog fonda, umjesto iz proračuna, financira Srpsko nacionalno vijeće koje je primilo 25 milijuna kuna.’

Jakovinin šef, a naš premijer Zoran Milanović vizionarski je najavio kako će ‘Hrvatska za deset godina biti zemlja se definiranim pravcima razvoja, a to su turizam poljoprivreda, napredne industrije i promet’.

I slagao cijeli narod. Obzirom na odnos prema seljacima i na činjenicu da će neminovno poskupjeti hrana.

Ostane li na vlasti provodeći zacrtano na način da samo priča kako će to provesti skupa s ministrima kakav je Jakovina, Milanović će ovu zemlju za deset godina pretvoriti u zemlju gladnih i nacionalno sakatih ljudi.

To nije novinarska vizija već objektivna činjenica.

 

Predrag Orešković/dnevno

Odgovori

Skip to content