Amber Lyon: CNN plasira lažne i kontrolirane informacije

Činjenica kako su mainstream mediji cenzurirani i kontrolirani gotovo je općeprihvaćena, no uvijek iznova iznenadi svako novo svjedočanstvo. Ovaj puta je istupila Amber Lyon, koja je dobila otkaz na CNN-u zbog vlastitog istraživanja.

Najnovija u tom nizu je bivša reporterka CNN-a Amber Lyon koja je odstupila s ove poznate svjetske TV mreže iz Atlante zbog cenzure vijesti. Sve je uslijedilo samo par tjedana nakon što se kroz analize vijesti otkrilo kako NY Times bez imalo kritičkog stava već duže vrijeme samo prenosi izjave vladinih službenika čime praktički onemogućavaju pogled na vijesti iz drugog kuta.

Amberin problem prvi je objavio Glenn Greenwald kojemu se i povjerila: “Iz prve ruke sam vidjela kako su tvrdnje o režimu lažne i jednostavno nisam mogla vjerovati da me CNN prisiljava objaviti ono za što sam znala da su samo Vladine obmane”.

Ignoriranje režimskih zločina

Njezin tim je u ožujku 2011. poslan u Bahrain da bi popratio najnovije događaje vezane uz Arapsko proljeće. TV ekipa je po vlastitom priznanju unatoč ogromnom zastrašivanju snimila odličan materijal. U kasnije spornim video snimkama nalaze se intervjui s aktivistima koji tvrde kako ih Vladine snage doslovce nenaoružane ubijaju po ulici dok im članove obitelji otimaju i uhićuju. Snimljen je dokumentarni film koji je po prvi puta na Zapadu trebao pokazati što je prava istina ove bliskoistočne države.

Naravno, CNN nije nikada objavio dokumentarni film, te su nastavili s ignoriranjem alarmantnog stanja u Bahreinu. Amber je putem Skypea intervjuirala aktiviste i video materijal postavljala na YouTube servis nakon čega je dobila otkaz na CNN-u.

Istinsko novinarstvo

“Gledajući iz ove perspektive, sve plaće koje sam dobila na CNN-u čine mi se kao prljavi novac koji je služio da me se ušutka. U novinarstvo sam ušla radi razotkrivanja, a ne da bi pomagala u prikrivanju i prijestupima. Neću više šutjeti o ovome, čak i da to znači da ću izgubiti posao”, zaključila je Amber Lyon, danas samostalna novinarka.

Ratko Martinović/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content