Bavarski istražitelji tvrde da će Josip Perković ubrzo pred njemački sud!

– Tužit ću Jutarnji list i Gordana Malića, koji je u hrvatske medije prvi plasirao vijest da sam se tobože lažno prestavljao kao predstavnik Srpskog revolucionarnog pokreta, što mi je nanijelo veliku štetu i sramotu – ističe bivši hrvatski emigrant Petar Penava.

– Nikakve informacije u vezi s Josipom Perkovićem ne možemo vam dati zbog zaštite tajnih podataka – vrlo kratko je ovih dana odgovorila Claudia Kunzel iz Ravnateljstva Bavarske policije, na naš službeni upit o razlozima uklanjanja tjeralice za bivšim šefom hrvatske Službe državne sigurnosti s web portala Bavarske policije.

Uklanjanje tjeralice s portala Bavarske policije izazvalo razne glasine

Tjeralica je, da podsjetimo, s naslovnice glasila njemačke policije bez ikakvog objašnjenja uklonjena prije nekoliko tjedana, što je među mnogim hrvatskim iseljenicima u Njemačkoj, ali i u hrvatskoj javnosti, izazvalo razne glasine, pa čak i priče da su Nijemci pod određenim uvjetima odustali od kaznenog progona osumnjičenika za organiziranje ubojstva poznatog hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

>>>   ‘Ucijenjena podatkom o ocu Vesna Pusić tražila ukidanje tjeralice za Perkovićem?!’

Pojedini hrvatski mediji su, da podsjetimo, prije toga objavili da je uklanjanje tjeralice za Perkovićem od njemačkog ministra vanjskih poslova zatražila upravo Vesna Pusić, šefica hrvatske diplomacije, dok su profesor povijesti dr. Josip Jurčević i ugledni hrvatski odvjetnik Zvonimir Hodak u razgovoru za naš portal, komentirajući cijeli slučaj, otišli i korak dalje, te ustvrdili da je ministrica vanjskih poslova Hrvatske, po svemu sudeći, aboliciju za Perkovića zatražila zato što je i sama ucijenjena od djelatnika bivše UDBE prijetnjom objavljivanje kompromitirajućih informacija o njezinu ocu, Eugenu.

Penava: Perković mi se osvjećuje lažnim optužbama o najavi atentata

– Nije istina da je tjeralica za Perkovićem ukinuta! Ona je i dalje na snazi, što mi je prošli tjedan potvrdio istražitelj u Zemaljskom uredu Bavarske policije, iz Odjela špijunaže i ubojstava. S tim inspektorom razgovarao sam povodom lažnih optužbi koje su protiv mene, putem zamolbe za pružanje pravne pomoći, poslali djelatnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu. Oni su od Bavarske policije zatražili moje saslušanje zato jer sam se, tobože, u rujnu prošle godine novinarima Slobodne Dalmacije lažno predstavio kao član Srpskog revolucionarnog pokreta koji je ‘podmetnuo požar u vojarni u Kninu’. Budući da nemam apsolutno nikakve veze s tim, što su njemački istražitelji lako utvrdili izlistom svih mojih telefonskih poziva, jasno je da su mi se lažnom dojavom htjeli osvetiti Josip Perković i njegovi ljudi, jer sam ih baš nekako u to vrijeme, u intervjuu Slobodnoj Dalmaciji, javno prozvao za zločine protiv hrvatskih iseljenika. Njemački inspektor, s kojim sam o tome razgovarao, kazao mi je da se i iz aviona vidi da mi je optužba namještena jer im je Telekom potvrdio da nisam zvao navedeni broj. Isti inspektor potom je rekao da tjeralica za Perkovićem nije ukinuta, već me je uvjeravao da će Perković, ali i mnogi drugi umiješani u atentate na Hrvate, uskoro pred njemački sud. Dodao je još da ću ponovno imati priliku svjedočiti protiv Josipa Perkovića – ističe Petar Penava, hrvatski dragovoljac Domovinskog rata i bivši hrvatski emigrant, te svjedok u suđenju Krunosalavu Pratesu, koji u svom iskazu njemačkom sudu tereti i Josipa Perkovića, oca aktualnog savjetnika hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, odnosno bivšeg šefa UDBE za Hrvatsku.

>>>  Vrh tajnih službi na sudu u Splitu

Tužba protiv Jutarnjeg lista i Gordana Malića

Penava nam je potom pojasnio da nam se odlučio javiti kako bi iz prve ruke demantirao vijest o ukidanju tjeralice za Perkovićem, nakon što je na našem portalu pročitao da je Ante Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, izjavio da je Njemačka ukinula tjeralicu za Josipom Perkovićem, i to stoga što je Vinko Sindičić, prema Nobilovim riječima, povukao iskaz kojim je teretio Perkovića za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića…

– Ovih dana angažirat ću odvjetnika te ću tužiti Jutarnji list i novinara Gordana Malića, koji je u hrvatske medije prvi plasirao vijest da sam se lažno prestavljao kao predstavnik Srpskog revolucionarnog pokreta, što mi nanijelo veliku štetu i sramotu – dodao je Petar Penava.

Nakon što uđemo u EU, Perković se više neće moći skrivati

Na kraju možemo zaključiti da će na pitanje: ‘Je li Josip Perković doista oslobođen svake sumnje za umiješanost u organiziranje atentata na poznatog hrvatskog emitgranta’, kako tvrdi njegov odvjetnik Ante Nobilo, ili njemačka policija i dalje traga za bivšim šefom hrvatske UDBE, kako ističu Penava i mnogi drugi Hrvati u dijaspori, najvjerojatnije odgovoriti tek ulazak Hrvatske u EU. Jer u slučaju da tjeralica nije ukinuta, Perković se nakon tog datuma više neće moći skrivati iza odredbe o neizručivanju hrvatskih državljana drugim državama.

Damir Kramarić/dnevno

Odgovori

Skip to content