Preselite besplatno kredit u jeftiniju banku

Jedan od važnijih rizika za građane koji ulaze u kredite jest rizik promjene kamata jer velik dio ih se ugovara s varijabilnim kamatnim stopama. Udjel kredita s mogućnošću promjene kamata unutar godinu dana u nas premašuje 90 posto i među najvećima je u Europi, a prilikom korekcija kamata naviše korisnici kredita jedva da imaju ozbiljnog izbora. No uskoro bi se to moglo promijeniti, piše Poslovni dnevnik.

Prema saznanjima Poslovnog, guverner HNB-a Boris Vujčić i njegov tim na početku mandata odlučili su se pozabaviti upravo unaprjeđenjem zaštite potrošača, a počet će s promjenjivim kamatama. Nova pravila na kojima se radi predviđaju da građani pri povećanju kamata na kredit mogu u roku od tri mjeseca postojeći kredit refinancirati kreditom druge banke ako se pokaže jeftinijom, i to bez penalizirajućih naknada za zatvaranje ‘prvog’ kredita prije ugovorenog roka.

Na ovaj način dodatno ima dajemo mogućnost refinanciranja odnosno nalaženja boljih uvjeta kreditiranja. Time se povećava konkurentnost na tržištu tih usluga, omogućava veća mobilnost klijenata i tako zaštićuje potrošače, rekao je Vujčić za HTV.

Upravo trošak prijevremenih zatvaranja kredita mnogim je korisnicima kredita jako sužavao mogućnost izbora. Promjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2010. ukinute su te naknade za kredite ugovorene nakon 31. prosinca 2009. koji ne premašuju milijun kuna. No veći dio kreditnog portfelja građana stariji je od toga pa podliježe i prije ugovaranim naknadama. Međutim, ova odluka natjerat će banke da dvaput razmisle prije nego što posegnu za korigiranjem kamatnih stopa, kaže izvor blizak HNB-u.

Ni danas promjenjivost kamatne stope ne znači da ih banke mijenjaju kako im puhne. Zakonski propisi nalažu im da klijentima učine dostupnima sve bitne uvjete ugovora s jasno vidljivim pravima i obvezama, a pravilnici s metodološkim objašnjenjima u vezi s promjenjivim kamatnim stopama moraju proći autorizaciju HNB-a i dostupni su na internetskim stranicama banaka. No većini laika svi ti matematički parametri, pogotovo gledano unaprijed, teško su dokučivi, piše Poslovni.
HRT

Odgovori

Skip to content