PRVI ŠKOLSKI SAT TREBA POSVETITI STVARANJU HRVATSKE DRŽAVE, A NE –„UMIVANJU I PRANJU ZUBI“!

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke(UBIUDR) ponovno je predložila i predlaže Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da prvi školski sat u osnovnim i srednjim školama počinje – podsjećanjem na stvaranje slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, odnosno na Domovinski rat.

Prijašnjih godina tek su neke škole samoinicijativno prihvatile ovu ideju, a mnoge nisu. Ove godine djeca do četvrtog razreda osnovne škole navodno će prve školske satove potpuno posvetiti zdravstvenom – građanskom odgoju. Znači, učit će i o pranju zuba! Nemamo ništa protiv da se i o tome uči u školi, ali već sada ispada da će ovaj predmet po satovima umnogome nadmašiti njihovo učenje o stvaranju hrvatske Domovine, odnosno o suvremenoj hrvatskoj povijesti, što je za svaku osudu. Nekima je očito stalo da se što manje uči i govori o junacima Domovinskoga rata, pa udžbenici za povijest za završne razrede osnovnih i srednjih škola i dalje ovom predmetu posvećuju tek nekoliko suhoparnih stranica, još k tome ilustriranih sa fotografijama Sanadera, Mesića i sličnih, dok o onima koji su bili istinski heroji – nema ni riječi, već manje-više općenite fraze.

Predlažemo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta da u svim osnovnim i srednjim škola u narednoj školskoj godini provede anketu – koliko učenici znaju o Domovinskome ratu, a posebno o ratnim vojnim postrojbama i događanjima u vrijeme rata u krajevima gdje žive, pa će, budite uvjereni, dobiti iznimno poražavajuće rezultate.
Učenici o tome uglavnom – nemaju poima!

Velika je misterija zbog čega bivša, a i nova državna vlast ne želi da se hrvatska povijest opširnije, istinitije i zanimljivije uči u školama. Jedan od razloga je možda i taj što je vrlo malo onih koji trenutačno obnašaju visoke političke dužnosti sudjelovao u ratu, već su poput bivšeg premijera Ive Sanadera bili „prvi kad je trebalo“ u „distribuiranju“ pornografije, ili su pak „studirali“, odlazili u inozemstvo i tome slično, samo da ne ugroze svoje živote.

Mladen Pavković,
predsjednik Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata

Odgovori

Skip to content