TKO JE NAPISAO KURAN?

Nije lako anđelu Gabrijelu. Svaka tri stoljeća donese nam novu Objavu. Nije bilo lako niti Muhamedu, jer je vjerojatno znao da su razapeta dva prethodna glasnika, Isus i Mani. Kada je ugledao Gabrijela, Muhamed je pobjegao iz Meke u Medinu!{jathumbnail off}

U ovo ekumensko telekomunikacijsko doba anđeo Gabrijel doći će na svoje. Nova Objava pojavit će se na Internetu, na milijunima portala. Time novi Prorok iliti Božji glasnik postaje nepotreban. Obuzme me tuga kada se prisjetim Isusa, Petra i Mateja kako žedni prašinare od Kafarnauma do Kane, a bistre Jane niti u oazi. Isus je pretvarao vino u vodu, a ne obrnuto. Pomislite kako bi se brzo širilo kršćanstvo da su Isus i apostoli bili motorizirani.

Bog je užasno osamljen

Koliko Bog mora biti osamljen?! Poput roditelja koje su djeca zaboravila. To je zastrašujuće. Da li se nešto promijenilo nakon što je Bog postao čovjekom? Sreća naša da je Eli, odnosno Alah poliglot, pa se svakom novom izabranom narodu obraća na njegovom jeziku. U Mojsijevo vrijeme hebrejsko pismo nije postojalo. Židovi su se silno razočarali kada su otvorili starozavjetni Kovčeg i ugledali nekakve kamene pločice i klinasto pismo ili možda hijeroglife. Naravno da su sakrili svoju sramotu i bacili Kovčeg u najdublju pećinu i potajno se nastavili klanjati zlatnom teletu i svjetskom kapitalu. Prirodno svemu tome, Eli je kršćansku Objavu poslao kao dijete, koje se rađa i raste zajedno sa narodom kojemu prenosi Božju poruku. Bog je postao čovjekom radi lakšeg komuniciranja s ljudima! Nakon što su pogani Židovi i Rimljani razapeli novozavjetni kovčeg u ljudskom obličju, Gabrijel se vratio klasičnoj koncepciji Božjeg glasnika. Tako je svijet upoznao Muhameda Mudrog, kojega muslimani nekorektno slave kao Resulullaha, Posljednjeg proroka. Što se dogodilo sa četiri posljednje objave, od one iz Cordobe i kalifata, do one posljednje objave europskih egzistencijalista? Sveukupno gledano, govorimo o nizu genijalnih knjiga.         

Posljednji prorok

Naravno, Muhamed od Meke je poput svih proroka proveo neko vrijeme u pustinji, kod Beduina. U bogatom trgovačkom bazenu od Indijskog oceana do Mediterana, upoznao je svijet svog vremena. Na putu u Siriju sreo je kršćanskog svećenika Bahira, koji ga prepoznao kao budućeg Božjeg proroka. Prema pripovijedanju Ibn Ishaqa, Muhamed je 605. u Meki sudjelovao u prenošenju svetog Crnog kamena u svetište Kaaba. Sahih Bukhari opisuje Muhamedovo otkrivenje: Vidio sam proroka nadahnutog božanstvom. Bog će nagraditi one koji odbace zlo, koji čuju Božje riječi i služe Bogu. U svojim četrdesetim godinama Muhamed je počeo propovijedati da je Bog jedan, da mu se moramo u potpunosti predati. I da je to jedini put koji je Bogu prihvatljiv – ova me postavka brine, jer sam mišljenja da su Isusu prihvatljivi svi oni koji slijede njegov moralni nauk, bez obzira što misle o Isusovoj divinizaciji, koja je izostala u islamskim aplikacijama Muhameda i Alije. Prijepori oko prave prirode Isusa zapravo pripadaju veličanstvenoj povijesti Crkve, koja obuhvaća i sve one kolose koji su krenuli drugim putem. Vjerovali ili ne, u Muhamedovo vrijeme prevladavale su teme odgovornosti čovjeka prema svome kreatoru, uskrsnuće od mrtvih, Sudnji dan i oprost grijeha. Muhamed je oženio udovicu 15 godina stariju, koja ga prva prepoznala kao Božjeg glasnika! Kahdija bint Khuwaylid morala je biti jako hrabra žena.

Mogu li Židovi biti Alahovi miljenici?

Malo je čudno da Alah ima namjeru uništiti državu Izrael, a bankovni konto Židova dnevno raste. Što je bolje od vjere u Alaha? Biti Alahov miljenik! Prvi je konvertirao u islam desetogodišnji Muhamedov rođak Alija ibn Abi Talib, prvi šijitski imam, koji je pet godina vladao islamskim kalifatom. Znakovito, njegova majka bila je Fatima bint Asad! Nije bilo lako niti Aliji. Njegova supruga bila je Muhamedova kćer Fatima. Zamislite da vam je punac Alahav glasnik! Meni osobno bila bi frka oženiti kćer nekog anglikanskog pastora, nekog vatrenog Jehovinog svjedoka, ili kćer običnog zvonara u crkvi. Iskradete se sa suprugom tiho, na prstima, prema krevetu, a punac vam veli da vas šira porodica čeka na molitvi i tromjesečnom postu. Naravno da se još nije rodio zet koji bi povjerovao da je njegov punac famozni Glasnik. Dogma je jasna: ako je Kuran riječ Alaha, autor zapravo nije Muhamed. Duge 23 godine mudraci su pisali Kuran. Gabrijel je vjerojatno bio na kraju strpljenja. Ali, eto, hvala Alahu, nastala je jedna od najljepših priča ovoga svijeta. Alija je posjedovao vlastitu recenziju Kurana, ali se nije opirao prihvaćenom standardu. Tko piše toliko slične i toliko različite svete knjige?

Crveni telefon u Teheranu

Suniti su ostali obožavatelji Muhameda i islamskih patrijarha. Takvi su naši domaći muslimani. Za razliku od njih, šijiti drže da je Kuran isključiva osnova vjere, a svaki novi imam u ravni je sa Muhamedom. Svaki novi imam istovremeno je glas Nebesa, Božji glasnogovornik! Bogati judaizam čeka svog Mesiju, a siroti kršćani primaju nove poruke preko brižne Marije i njenih skromnih ukazanja. Šijite karakterizira famozna vjera u neprekidnost božanskih inkarnacija, nasuprot sunitskom tradicionalizmu. Vjera u živućeg Alaha i njegovu živuću Objavu! Nakon neuspjelog Arapskog proljeća u mediteranskoj sunitskoj topologiji, povijest se vraća u Iran i Siriju, gdje šijiti vode bitku protiv najmoćnijih sila svijeta. Alija je vodio muslimane u mnoge pobjede, ali moderno vrijeme nije sklono Božjim vjernicima, nego Božjim miljenicima. Mnogima su zli ljudi zanimljiviji od oni dobrih i poštenih. Vrijeme je za novu Objavu. Ili za novu evangelizaciju!

tvrtkodolic.bloger.hr

Odgovori

Skip to content