Vinišće: Bitka malog mjesta protiv velikih interesa

Protivljenje mještana  izgradnji marine u mjestu Vinišće, općina Marina. U susret današnjoj sjednici Županije splitsko-dalmatinske, objavljujemo dopis udruge Lanterna, u kojem se očituje zabrinutos mještana planovima politike i interesnih skupina.

{jathumbnail off}

U naselju Vinišće  živi 850 – 1000 stanovnika i  oduvijek je živilo sa morem i od mora. Danas ne živimo  samo od ribe nego većinom od turizma. I radi naše djece koja se pred kućama kupaju, i radi naših gostiju  jako nam je važno da nam uvala ispred prozora ne završi puna otpadnih ulja i voda sa brodova. Stoga ćemo se na sve načine boriti da nam se u samom mjestu ne izgradi marina- lučica koja će more zagaditi. I mi  naravno želimo turistički razvoj ali ne na način da budući investitor zbog uštede na izgradnji infrastrukture napravi vezove nama ispod balkona, umjesto nešto dalje. Ima naznaka da je nekima u planu  provesti gradnju marine u mjestu.

Već godinama uz pomoć naše Eko udruge “Lanterna” u ronilačkim akcijama čistimo uvalu i  poribljujemo je. U svemu nas prate mediji, televizijski i pisani. Nadamo se da sljedeća njihova javljanja neće biti o prosvjedima mještana jer sigurno će ih biti ako krene plan gradnje velike marine u srcu Vinišća.

Vinišće, se sa svojim stambenim objektima nalazi položeno neposredno uz obalnu crtu u svojem najvećem dijelu.

“Tražimo da se u skladu sa našim prijedlogom utvrdi lučko područje, jer ne želimo da se sa predmetnog dijela uvale na bilo koji način isključi javna uporaba, već da isti dio uvale bude u obuhvatu javne luke”

Lučice: Kupinica, Viniški mul, Zagrada, Smokvina  za male brodice  u vlasništvu stanovnika Vinišća (komunalni vezovi)
Javne plaže:  Smokvina, Dragoševca, Viniški Mul, Bčine, Selina
Operativni dio luke: Velika điga (Kupinica) i Mala điga (Zagrada)
Na obali: prometnice, šetnice, zelene površine, parkirališta, navozi za servisiranje malih brodica

Dakle, Vinišćari su neposredno zainteresirani da čitav akvatorij ispred stambenih objekata u uvali Vinišće i dalje bude u javnoj uporabi bez ikakvih ograničenja i isključivo u funkciji naselja.

Ovaj uvod je napravljen iz razloga što je na Dnevnom redu Splitsko-dalmatinske županije na slijedećoj sjednici  Izmjena i dopuna Odluke o osnivanju Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije sa prijedlogom određivanja Lučkih područja za niz luka na području Splitsko-dalmatinske županije, ali začudo bez određivanja lučkog područja u uvali Vinišće.

Stoga tražimo prvenstveno u svrhu zaštite interesa i potreba stanovnika Vinišća  da se za Luku Vinišće odredi lučko područje, odnosno javna luka,  i to na način da u obuhvat lučkog područja luke Vinišće budu uključen dio uvale koji se nalazi u cijelosti u obuhvatu Detaljnog plana uređenja  obalnog dijela naselja Vinišće (Službeni glasnik Općine Marina br. 07/03).
Naime, predmetnim DPU-obalnog dijela Vinišće, koji je plan donesen nakon provedene javne rasprave u naselju Vinišće, utvrđeno je da se obalno i morske područje uvale Vinišće koje se nalazi u obuhvatu DPU-a nalazi u javnoj uporabi odnosno u funkciji naselja.

Posebno naglašavamo da uređeni dio obale u predjelu Kupinica, Viniški Mul, Zagrada i Smokvina  po DPU predstavlja privezište za male brodove od 5-8 metara, da su taj dio obale izgradili i uredili sami mještani – vlasnici brodica i to bez pomoći  Općine, Županije i Države, da su na predmetnom dijelu obale u naravi komunalni vezovi za mještane Vinišća, a samim DPU-om je u stvari „legalizirano“ postojeće stanje i utvrđena namjena u skladu sa postojećim stanjem i u skladu sa našim potrebama.

Stoga, tražimo da se u skladu sa našim prijedlogom utvrdilo lučko područje, jer ne želimo da se sa predmetnog dijela uvale na bilo koji način isključi javna uporaba, već da isti dio uvale bude u obuhvatu javne luke.

Ne želimo da  se sa dijela  uvale Vinišće,  koju  smo obalu  samostalno izgradili i  komunalno  opremili  prema svojim  potrebama,  sutra uklone naše brodice  sa komunalnih vezova  kako bi se napravilo mjesta za  nautičku luku i nautičare.

Ako vam nije poznato, širina obalnog dijela koji se nalazi u javnoj uporabi je svega  5 do 7 metara i u istoj širini odvija se sav život u naselju Vinišće: prometnica, šetnica, obalni pristup za brodice, zelene površine, parkirališta.  

U obalnom dijelu naselja Vinišće u ljetnim mjesecima je kolaps po pitanju prometa i parkirališta, a jedna luka nautičkog turizma u predmetnom području značila bi potpuni slom s obzirom da je apsolutni nedostatak po pitanju parkiranja prisutan sada a kamoli da se treba  napraviti mjesta za još stotinjak automobila za goste nautičkog centra.

Osim toga, u blizini na kopnu ne postoji mogućnost  izgradnje parkirališta jer su stambeni objekti i okućnice zauzeli sav prostor uz morsku obalu.

Za eventualnu komercijalnu nautičku luku ima prostora u uvali Vinišće ali izvan obuhvata Detaljnog plana uređenja, a zainteresirani investitor u tom slučaju mora samo komunalno opremiti svoju nautičku luku, a ne ukrasti od Vinišćara obalu za svoje potrebe.

Smatramo da  neodređivanje javnog lučkog područja u luci Vinišće ima razlog u tome da se javni interes i interes stanovnika Vinišća podredi privatnim interesima  koji su „bacili oko“ na uređeni dio obale u lučicama Vinišće sa komunalnim vezovima koji imaju namjeru istjerati naše brodice sa postojećih vezova a napraviti mjesta za svoju nautičku luku koja  bi bez ulaganja u infrastrukturu zauzela naš životni prostor.

Stoga, još jednom ponavljamo da u uvali Vinišće tražimo javnu luku koja bi zadovoljila sve naše potrebe i sve javne potrebe inače, a da se lučko područje odredi tako da obuhvat luke bude istovjetan sa obuhvatom DPU- obalnog dijela naselja Vinišće.

Nadamo se da ćete uvažiti naše prijedloge i shvatiti razloge naše zabrinutosti.

Zahvaljujemo,

ŠREU Lanterna

Odgovori

Skip to content