Obilježavanje 21. obljetnice mučeničke smrti vlč. Ivana Burika

VUKOVAR/TOVARNIK – U ponedeljak, 8. listopada obilježit će se 21. obljetnica mučeničke smrti vlč. Ivana Burika.

U sklopu obilježavanja bit će održana četvrta Memorijalna utrka Vukovar – Tovarnik u spomen na vlč. Burika i 663 mučenika crkve u Hrvata, koja će započeti u 10.00 sati u Vukovaru na ušću rijeke Vuke u Dunav ispred križa “Žrtvama za slobodnu Hrvatsku”. Planira se da će sudionici na cilj – Groblje sv. Križa u Tovarniku stići između 13.00 i 14.00 sati, a tada će uslijediti polaganje vijenaca i zajednička molitva na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba svećenika Burika.

Program obilježavanja održat će se u organizaciji: Vukovarsko – srijemske županije, općine Tovarnik, Maraton kluba Hrvatski sokol –  Osijek i Udruge dr. Ante Starčević -Tovarnik.

Medijski pokrovitelji: Hrvatski Katolički radio, Hrvatski radio Vukovar, Slavonski radio, Vinkovačka televizija, Slavonsko – baranjska televizija, Glas Slavonije.

Za Udrugu dr. Ante Starčević – Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik

Valjevski dobrovoljac Kosta Gvozdenov ubio tovarničkog svećenika

U povodu 21. obljetnice smrti vlč. Ivana Burika, mučenika katoličke Crkve, ponovno pozivamo nadležne institucije Republike Hrvatske da rasvijetle zločin nad svećenikom Ivanom Burikom i drugim mještanima Tovarnika koji su ubijeni u egzekucijama nakon okupacije sela. Izražavamo nezadovoljstvo da počinitelji nisu procesuirani ni kažnjeni, iako postoje svi relevantni dokazi. Želimo ukazati na izbjegavanje kažnjavanja zločina koje su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba nad Hrvatima.

Tovarnički župnik velečasni Ivan Burik, kojega je za vrijeme okupacije Tovarnika 8. listopada 1991. ubio pripadnik paravojne postrojbe iz Srbije, jedini je svećenik ubijen tijekom Domovinskog rata. Velečasni Burik imao je hrabrosti suočiti se s onim što se događa, ostati u Tovarniku i pokazati slobodu darivanja drugima, živjeti za druge do posljednjega trenutka svojega života. Ne skrivajući se, već redovito posjećujući vjernike, velečasni Burik je očito bio “trn u oku” okupatorskim vlastima u Tovarniku pa su jednog dana u župni dvor došli pripadnici četničke postrojbe “Dušan Silni” iz Valjeva, odveli ga u podrum i strijeljali.

Istraživanjem i razgovorom sa svjedocima utvrdili smo kako je velečasnog Burika ubio Kosta Gvozdenov iz Valjeva, pripadnik četničke postrojbe “Dušan Silni”. Kada su Gvozdenova upitali u susjednom Lovasu kakvu to čudnovatu kapu nosi na glavi, a imao je svećenički biret, ponosno je odgovorio kako ju je uzeo „od ubijenog popa kojem više ne će trebati“. Na upit pomalo zatečene skupine srpskih vojnika i civila da nije valjda ubio „našeg pravoslavnog popa“, valjevski dobrovoljac ih je umirio: „Ma ne, bio je to ustaški pop u Tovarniku.“

Za Udrugu dr. Ante Starčević Tovarnik
Antun Ivanković, predsjednik Udruge

aivankovic.to@gmail.com

Odgovori

Skip to content