Vratite emisiju “Hvaljen Isus i Marija”!

Ponovljeni odgovor g. Borvčaka u svezi odluke o ukidanju emisije “Hvaljen Isus i Marija”, gosp. Römeru, pomoćniku direktora programa za promociju i prezentaciju programa HTV-a.

 

Poštovani g. Römer,

Hvala na Vašem trudu da me uvjerite u ispravnost odluke o ukidanju emisije “Hvaljen Isus i Marija”. Doista se trudite, no iako pišete “nadam se da ne sumnjate u našu želju da ih (tradicije) želimo očuvati“, nažalost niste me uvjerili. Niste me uvjerili ni u dobre namjere nove uredničke politike po nečijem diktatu, bez obzira formulirali Vi “rečenicu o prikladnijem prostoru za duhovnu meditaciju’“ ili formulirali Vaš odgovor na moj odgovor više ili manje zapetljanim objašnjavanjem neobjašnjivog. Naime, čin i bit spora ostaje isti: Emisija “Hvaljen Isus i Marija” je ukinuta, slušateljska javnost traži da se vrati!

Odgovarate mi “ne znam što mislite kad pišete o ‘svojevoljnom ukidanju emisija’ i zatim da na “svakoj radijskoj i televizijskoj postaji u svijetu njihovi urednici ukidaju i postavljaju emisije“, a ja Vam odgovaram da se u ovom slučaju ponovno radi o svojevoljnosti pojedinaca iz direktorske sinekure HRT-a kao manjine, nad uredničkom, a posebice nad slušateljskom većinom. Naime, sami demistificirate odnose pomoćnika direktora programa za promociju i prezentaciju programa (kako se službeno potpisujete) rečenicom “ali formula je nažalost mnogo složenija od ispunjavanja želja pojedinca ili skupine“, a zatim se zapetljavate objašnjenjima o željama slušateljstva o terminima emisije “Hvaljen Isus i Marija”. Naime, nismo naivci, termini emisije nisu bit problema, već sama opstojnost emisije “Hvaljen Isus i Marija”.

A o toj opstojnosti odlučuje se sa više razine pojedinaca na HRT-u, s direktorskih pozicija, čak ne ni urednici emisije “Hvaljen Isus i Marija” ili Radio Sljemena, dok se nezadovoljni slušatelji pokušavaju blasfemijom otupiti kroz “mnogo složenije formule”. U tome je bit problema kojim se već više od desetak godina navodno “urednički” uređuje, a ustvari po zadatku nameće “programska shema” na HRT-u te po potrebi opravdava, kao u ovom slučaju, pokušajima razno-raznih neprihvatljivih objašnjenja pri ukidanju emisije “Hvaljen Isus i Marija” na Radio Sljemenu.

Zaključno, po staroj i provjerenoj – “stranka (slušateljstvo) je u pravu”, od pustih objašnjenja i opravdanja smatram razumnijim rješenjem odlučiti u interesu i po zahtjevu slušateljstva te vratiti emisiju “Hvaljen Isus i Marija” u program i termin u kojem se do sada slušala.

Damir Borovčak, Zagreb
—————————————————————
Prethodni odgovor g. Römera

Poštovani gospodine Borovčak,

Vrlo mi je drago da ste se opet javili, jer mi je stalo da ne ostane nejasan ni jedan dio mog odgovora, za koji je moguće da u nekim dijelovima nije dovoljno precizan – pogotovo ako je odgovor na „univerzalno cirkularno pismo“ koje možda i ne prati posve precizno razmišljanja onog tko se priključio njegovom slanju.

Kad govorimo o tradicijama, čini mi se da autor originalnog dopisa (pa onda i ja u odgovoru) i Vi pišete o dvjema različitim stvarima. Naime, mislim da očuvanje „tradicijskih moralnih vrijednosti“ nije upitno (možemo raspravljati o tome čuvamo li ih u svojim programima dobro ili loše, ali nadam se da ne sumnjate u našu želju da ih želimo očuvati). Posve je nešto drugo „tradicija emisije koja se emitira dvadeset godina“. Naime, radijske i televizijske emisije se s vremenom „troše“ i nakon nekog vremena svaka se forma mijenja nekom drugom, kako bi zadržala pozornost. (Na pamet mi pada primjer emisije „Oprah Show“ koja je trajala 25 godina, i dalje je imala vjernu i brojnu publiku, ali je svejedno ukinuta. Naravno, to je primjer samo kvalitetne dugovječne emisije koja se ukida – nije mi namjera uspoređivati sadržaje i značenje ovih dvaju emisija.) Ostaje otvorenim je li urednička odluka da ovdje nešto promijeni upravo sada ispravna, ali da bismo to znali, moramo dopustiti da prođe neko vrijeme otkako je uvedena.

Doista, možda nisam dobro formulirao rečenicu o „prikladnijem prostoru za duhovnu meditaciju“. Želio sam naglasiti intenciju da se vjerska i duhovna tematika, pa tako i duhovna meditacija, terminski povežu s ostalim sadržajima koji ispunjavaju vjerski život nedjeljom (molim da me uputite jer ćete sigurno znati preciznije od mene: nije li upravo preporuka i želja katoličke zajednice da se nedjeljom odvojimo od „svakodnevnog  ritma“ i „duhovno obnovimo“?). Dakako da to nije direktna zamjena za nekoga tko želi dnevnu kratku duhovnu misao – zato sam i naveo da Hrvatski radio i dalje u 6:05 nudi „Duhovnu misao“ na svom nacionalnom, Prvom programu.

Kad sam spomenuo „odredbe sporazuma koje je HRT potpisao s vjerskim zajednicama“ mislio sam na množinu, na više sporazuma, pa tako i onaj potpisan s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Onaj „opći“, potpisan s više vjerskih zajednica, potpisom su potvrdili i predstavnici Katoličke crkve.

Ne znam što mislite kad pišete o „svojevoljnom ukidanju emisija“ – na svakoj radijskoj i televizijskoj postaji u svijetu njihovi urednici ukidaju i postavljaju emisije, to im je gotovo u svakodnevnom opisu posla i čine to posve samostalno, shodno pravilima svoje struke i svom uredničkom iskustvu. Pritom ne želim reći da urednik ne treba slušati povratnu informaciju o tome što slušatelji misle o njegovom programu, ali „formula“ je nažalost mnogo složenija od „ispunjavanja želja pojedinca ili skupine“ – kao samo jedan primjer navest ću da i u ovim pismima koja dobivamo sa željom da se u program vrati emisija zbog koje nam i Vi pišete, netko želi termin koji je emisija nedavno imala, netko želi povratak onog prijašnjeg, kasnijeg termina, netko posve treći novi termin i tako dalje. U svojoj novoj jesenskoj programskoj shemi Hrvatski radio na svojim programima promijenio je forme mnogim emisijama (nekima oblik, nekima trajanje, nekima vrijeme emitiranja, nekima naslov, za mnoge se doista može reći da su ukinute…), ali ne vidim kako iz toga možete zaključiti da urednici time „ne potiču pozitivne društvene i osobne vrijednosti“ – možda ih nekim od tih promjena potiču još i više? Pod poticanjem pozitivnih društvenih i osobnih vrijednosti“ mislim na sve sadržaje zbog kojih se slušatelj osjeća bolje i potpunije, zbog kojih je „bogatiji“ i koji mu olakšavaju da se nosi s teškoćama svakodnevice: želja mi je bila naglasiti da vjerujemo da se od javnog radija očekuje da takav programski pristup na svim svojim programima ima 24 sata dnevno.

S poštovanjem,
János Römer
pomoćnik direktora programa
za promociju i prezentaciju programa

HRT – Hrvatski radio
Prisavlje 3, Zagreb

Odgovori

Skip to content