Anto Nobilo za srbijanski Blic: Oluja je bliža genocidu nego Vukovar

TAKVIH IMA SAMO U HRVATSKOJ, NIGDJE VIŠE …. bivši jugoslavenski državni tužitelj, Anto Nobilo ne prestaje svojim izjavama izazivati zaprepaštenja.

– Što se tiče „Oluje“, reći ću nešto što se mnogima neće svidjeti. „Oluja“ je imala više bitnih elemenata koji se približavaju genocidu nego što je to bilo u Vukovaru, međutim, ni ona nije prelazila u genocid – izjavio je u razgovoru za beogradski Blic zagrebački odvjetnik Anto Nobilo.

– Vukovar je bio megazločin u mnogim dijelovima: ratni zločin protiv civilnog stanovništva, strašni ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i protiv ranjenika – a pobijeni na Ovčari u pravilu su bili hrvatski vojnici, ali nema obilježja genocida. Mislim da ni ono što se događalo nakon „Oluje“ nema obilježja genocida, premda nekih elemenata ima i oni se mogu okarakterizirati kao etničko čišćenje. S tim što ja ne mislim da su Hrvati istjerali Srbe, već da su se Srbi povukli u zbjeg.

No, Hrvati su uništavanjem srpskih kuća i uvjeta za život, te ubijanjem onih koji su ostali, onemogućavali povratak. Dakle, tu se išlo globalno na cjelokupno stanovništvo određenog područja i ako tu činjenicu povežemo s Tuđmanovom izjavom da će Srbi u Hrvatskoj nakon rata pasti na „podnošljivih“ tri posto, onda se na tome može štošta graditi, ali se još uvijek ne može tvrditi da se radilo o genocidu – rekao je Nobilo u izjavi za srbijanski Blic.

Blic.rs |hrsvijet

Odgovori

Skip to content