Aplauzom Gotovini i Markaču počeo Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Prikazivanjem filma Jakova Sedlara ” Mučenik velečasni Ivan Burik” o svećeniku mučki ubijenom nakon okupacije Tovarnika, počeo je u Splitu Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju.

Kulturnu i edakutivnu manifestaciju organizira Hrvatska udruga Benedikt u Nadbiskupskom sjemeništu.

Minuta šutnje, pa gromoglasni pljesak

Sjećanje na simbole stradanja Domovinskog rata počelo je minutom šutnje za sve poginule branitelje, a potom su okupljeni dugotrajnim i gromoglasnim pljeskom iskazali podršku generalima Anti Gotovinu i Mladenu Markaču koji u haškom pritvoru čekaju pravomoćnu presudu.

– Naša je namjera kroz Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju predstaviti događaje iz Domovinskog rata o kojima malo ljudi zna, a mnogi i zaboravljaju. Neka ovakva mjesta i okupljanja budu mjesta iz kojih će mladi crpiti znanje o pobjedi Hrvatske nad okupatorom – kazao je Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt.
“Škabrnja i Vukovar su vrhunac stradanja”

Okupljenima se poprilično emotivno obratio i zamjenik gradonačelnika Jure Šundov.

– Vukovar i Škabrnja govore sami za sebe, oni su u srcu svakog domoljuba, Hrvata i građanina bez obzira na nacionalnost i uvijek nas podsjećaju na žrtvu podnijetu tijekom Domovinskog rata. Od početaka naše povijesti smo bili tlačeni na svom području, a Škabrnja i Vukovar su vrhunac stradanja i prolivene krvi. Te su žrtve opomena za vječnost. Ovih dana posebno se čuju riječi posvećene najvećim žrtvama Domovinskog rata, ali naša je obaveza svakodnevno misliti na žrtve, a ne samo o obljetnicama – kazao je Šundov.

Posebno je pozdravio, kako ga je nazvao ”brata po oružju” Marka Miljanića, zapovjednika obrane Škabrnje.

– Marka i njemu slične trebamo slušati, oni bi trebali pričati u osnovnim školama i učiti djecu našoj povijesti. Svjedoci smo kako aktualna vlast mijenja programe u školama, došlo je do toga da je seksualni odgoj bitniji od istine o Domovinskom ratu – rekao je dogradonačelnik Šundov i pobrao aplauz okupljenih.

Svetinja u srcu svakog Splićanina

Dodao je da Splićane ne trebaju političari pozivati na počast Vukovaru i Škabrnji jer su oni u srcu svakog građanina svetinja.

Načelnik Općine Škabrnja Luka Škara također je nazočio prvoj od pet večeri posvećenim Vukovari i Škarbrnji koje će se održati u Splitu.

– Ponosan sam na našu Hrvatsku koja se obranila od srbočetničke agresije i zato mi je posebno drago što se sjećamo naših gradova – heroja! Budimo hrabri i ponosni i nemojmo zaboraviti na žrtve Domovinskog rata  – poručio je Škara.

Dodajmo da je manifestaciji nazočila i zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković, sjedila je tik uz Šundova koji ju je srdačno pozdravio, kao i cijela dvorana toplim pljeskom.

Preneseno: Živana Š. Živković/dalmacijanews.com

Odgovori

Skip to content