Bajić pred smjenom: O ‘Sabranim nedjelima’ uskoro će raspravljati Sabor i Vlada

Nemam iluzija da bi se Bajićevom smjenom nešto dramatično promijenilo, no uvjeren sam da bi činjenica da je Glavni državni odvjetnik maknut zbog zataškavanja kriminala ipak potaknula njegovog nasljednika na savjesniji rad – ističe Robert Matijević.

 

Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carine koji je prije petnaestak dana štrajkao glađu pred Saborom upozoravajući na ‘kriminal kojega štiti glavni državni odvjetnik’, podnio je ovih dana dvije kaznene prijave protiv Mladena Bajića.

– Na dan kada sam počeo štrajk glađu pred Saborom, Mladen Bajić je za Hrvatsku televiziju izjavio da sam korumpiran. Budući da je to laž jer nikada nisam osuđen, niti se protiv mene vodi bilo kakav kazneni postupak, podnio sam protiv njega kaznene prijave zbog klevete, te zbog nesavjesnog rada u službi. Jer ako tvrdi da sam korumpiran, onda me je trebao kazneno goniti – ističe Matijević, koji je nakon četiri dana, odnosno 20. listopada, prekinuo štrajk glađu nakon što su mu iz Sabora, odnosno iz Odbora za nacionalnu sigurnost, javili da je njegov zahtjev za analizom ‘Sabranih nedjela Mladena Bajića’ ušao u saborsku proceduru.

Miroslav Tuđman pozvat će Matijevića da svjedoči o Bajićevim propustima

– Nakon nekoliko dana prosvjedovanja na Markovu trgu, u Saboru me primio Boris Blažeković, član Odbora za ljudska prava, kojemu sam također predao papire koji teško kompromitiraju Glavnog državnog odvjetnika. Sada čekam da me pozovu na sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost kojega vodi dr. Miroslav Tuđman, kako bi im dodatno rastumačio opsežnu dokumentaciju koju sam im uručio. No, ako me Odbor uskoro ne pozove, ponovno ću štrajkati glađu na Markovu trgu: Moj cilj je natjerati nadležne da smijene, a potom i procesuiraju Mladena Bajića – pojašnjava Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, koji je, kako reče, u ‘Sabranim nedjelima’ nabrojio i opsežnom dokumentacijom podupro više od deset slučajeva zataškavanja kriminala od strane Glavnog državnog odvjetnika, među kojima je i slučaj zamjene zemljišta u Zagrebu u Heinzelovoj i Branimirovoj ulici.

Evo u kojim slučajevima je državni odvjetnik posve zakazao:

– Na dokumentu u kojem se tvrdi da je Grad oštećen u iznosu od dva do sedam milijuna kuna stoji potpis Mladena Bajića. Iako je potpisao da je tu riječ o kaznenom djelu, nije poduzeo ništa da se slučaj riješi – kaže Matijević te podsjeća na aferu Geotehnika, u kojoj je Hrvatskoj pred komisijom UN-a trebala biti isplaćena naknada od oko 13 milijuna dolara, no u kojem je Hrvatska iz nepoznatih razloga odustala od zahtjeva.

– Bajiću je bila dostavljena sva dokumentacija prema kojoj je trebao istražiti tko i zašto je od toga odustao, no umjesto da to istraži, on je pitao premijera misli li da je Hrvatska oštećena. Među primjerima zataškavanja slučajeva gospodarskog kriminaliteta je i slučaj malverzacija u INI na koje je upozoravala Vesna Balenović. Bajić joj je mnogo godina nakon što je afera izbila te nakon što je Vesna Balenović izgubila posao, pisanim dokumentom priznao da je njezina kaznena prijava opravdana jer postoji osnovana sumnja da je kazneno djelo u INI počinjeno. No, unatoč tom priznanju, Bajić nije učinio ništa da taj kriminal istraži i krivce procesuira – ističe Matijević, koji potom podsjeća na činjenicu da je Hrvatska Vlada Mladenu Bajiću sredinom prošlog desetljeća izdala pismeni nalog da istraži malverzacije pri pretvorbi i privatizaciji Zagrebačke banke, nakon čega Glavni državni odvjetnik ponovno nije reagirao.

‘Zataškao kriminal u Zagrebačkoj banci’

– Posve se oglušio na taj zahtjev, te je cijeli slučaj, kao i mnoge prije toga, zataškao, a dokumentaciju spremio duboko u ladicu – kaže Matijević, koji je prije par dana ‘Sabrana nedjela Mladena Bajića’ u kojima su još pobrojeni i slučajevi krijumčarenja naftom, sirovom kavom…, odnio i u Hrvatsku vladu, od koje je pismeno zatražio da Bajića, zbog svega navedenog, odmah opozovu s mjesta glavnog državnog odvjetnika.

– Nemam iluzija da bi se njegovom smjenom nešto dramatično promijenilo, niti mislim da bi nakon njegova odlaska DORH odjednom procesuirao sav kriminal, no uvjeren sam da bi činjenica da je Glavni državni odvjetnik smijenjen zbog zataškavanja gospodarskog kriminaliteta, ipak potaknula njegovog nasljednika na savjesniji rad. Osim Hrvatskom saboru i Vladi, s istim zahtjevom zato sam se obratio i Europskoj komisiji, kao i službenicima veleposlanstva Njemačke u Hrvatskoj, kojima sam također odnio svu dokumentaciju koja potvrđuje Bajićevu ulogu u štićenju i zataškavanju gospodarskog kriminaliteta – zaključuje uporni zviždač, Robert Matijević.

Autor: Domagoj Horvat/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content