Svećenik i žrtva- Don Radovan Jerković

„Opći potop nije uspio, ostao je čovjek“! Knjige o don Radovanu Jerkoviću (1900-1950), mučeniku komunističkoga režima, upotpunjeno je novim svjedočanstvima koja su dali don Josip Jurić, Nikola Jerković, Ante Grubić i č. s. Krispina Vidović.

{jathumbnail off}Pisac, splitski svećenik i umirovljeni dotajnik Kongregacije za kauze svetih, donosi značajne fragmente iz života i djelovanja toga katehete. Tako Jerkovićev dnevnik čitatelju omogućuje slijediti njegovu duhovnu pripravu na svećenstvo.

O kasnijem radu u duhovnoj pastvi – a bio je upravitelj župe Dobranje pa kateheta u Metkoviću, pastoralni djelatnik u Makarskoj i Metkoviću te Vranjicu – dr. Veraja piše na temelju Jerkovićevih rukopisa koji se nalaze u Arhivu Splitske nadbiskupije. Prikazuje oporuku koja otkriva njegovo veliko srce i trpljenja o kojima inače nije bio sklon govoriti, nadasve njegovu ljubav prema svom narodu, osobito prema rodnom neretvanskom kraju.

Knjiga izvještava o presudi iz godine 1945. kojom je Jerković bio osuđen na gubitak nacionalne časti u trajanju od 15 godina i na prisilan rad u trajanju od 5 godina, te navodi da je na svetkovinu Srca Isusova, 16. lipnja 1950. uhićen i odveden u istražni zatvor Udbe u Splitu, gdje je 14. kolovoza 1950. mučen i ubijen. Djelo donosi i svjedočanstva o svećeničkom životu u posljednjima godinama njegova života (1946-1950) njegovih suvremenika župljana.

U knjizi je autor nastojao dati odgovor je li don Rade Jerković mučenik u kršćanskom smislu tako da bi mogao biti kandidat za kanonizaciju. O njegovu svećeničkom životu u posljednjim godinama (1946-1950) dragocjena su svjedočanstva njegovih župljana. Pisac tu knjigu posebno preporučuje svećeničkim kandidatima.

Nažalost, i danas- sinovi onih istih egzekutora „pljuju“ po kostima ovoga Božjeg mučenika

{youtube}lmzKhfq8ju4{/youtube}

IVAN REMETA

Odgovori

Skip to content