Znanstveni simpozij o životu i radu nadbiskupa Franića u prigodi 100. obljetnice njegova rođenja

U prigodi 100. obljetnice rođenja splitsko-makarskoga nadbiskupa Frane Franića, Splitsko-makarska nadbiskupija, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu i Grad Kaštela organiziraju znanstveni simpozij o životu i radu nadbiskupa Franića, od 29. studenoga do 2. prosinca u Splitu i u Kaštelima.

Na simpoziju će nastupiti 27 predavača, koji će nastojati rasvijetliti važnost i utjecaj lika i djela mons. Franića u teškom i kompleksnom vremenu za Crkvu.

Znanstveni simpozij – program (pdf format)

Program započinje u četvrtak 29. studenoga u 16 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu pozdravima. Potom će uslijediti nekoliko izlaganja.

Drago Šimundža govorit će na temu: „Životni put i crkveni duh Frane Franića“; Miroslav Akmadža: „Djelovanje Frane Franića u svjetlu crkveno-državnih odnosa 1945.-1980.“; Vicko Kapitanović: „Crkvene i društvene okolnosti u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji kroz XX. stoljeće“; Slavko Kovačić: „Zatvaranje sjemeništâ i crkvenih učilišta u Splitu (1956./57.)“; Josip Dukić: „Odnosi nadbiskupa prema svećeničkim udruženjima“; Mile Vidović: „Put do uspostave Splitske metropolije“.

Moderatori su: Ivan Ćubelić i Ante Vučković.

Drugoga dana, u petak 30. studenoga, program počinje u 16 sati u dvorani bogoslovije predavanjem Nediljka Ante Ančića: „Sudjelovanje biskupa Franića na Drugom vatikanskom saboru“; Nikola Mate Roščić: „Dijaloška otvorenost u duhu II. vatikanskog sabora“; Ante Mateljan: „Frane Franić i saborska vizija obnove Crkve u časopisu Crkva u svijetu“; Ante Vučković: „Obilježja jezika u nadbiskupovim porukama i poslanicama“; Jadranka Garmaz: „Katehe­tske inicijative nb. Frane Franića u duhu postkoncilske obnove“; Ivan Tadić: „Filozofijska misao u nastavi i nekim tekstovima nadbiskupa dr. Frane Franića“; Ivan Kešina: „Kršćanski etos u spisima Frane Franića“; Dušan Moro: „Mons. F. Franić i ekumenizam. Franićevi interventi u raspravi o dekretu Unitatis redintegratio“.

Moderatori su: Silvana Burilović i Marinko Vidović.

Trećega dana, u subotu 1. prosinca, program počinje u 9 sati u dvorani bogoslovije predavanjem Ivice Žižića: „Liturgijske teme u spisima splitsko-makarskog nadbiskupa dr. F. Franića“; Josip Delić: „Osnivanje župa i gradnja pastoralnih objekata“; Ivan Jakulj: „Priprava i održavanje 55. splitske sinode“; Ivan Bodrožić: „Svećeničko zajedništvo i skrb za duhovna zvanja“; Jure Brkan: „Nadbiskupova suradnja s redovnicima; Maneta Mijoč: Nadbiskupova suradnja s redovnicama“; Silvana Burilović: „Pisani oblik komunikacije nadbiskupa s vjernicima i društvom“; Mirko Mihalj: „Pastoralni pohodi hrvatskim iseljenicima“.

Moderatori su: Jadranka Garmaz i Mladen Parlov.

Popodnevni dio programa počinje u 16 sati u dvorani konkatedrale sv. Petra u Splitu predavanjem Mladena Parlova: „Blažena Djevica Marija u životu i misli nadbiskupa Franića“; Jure Bogdan: „Potpora vjernicima laicima i mladima“; Josip Marcelić: „Otvorenost nadbiskupa Franića duhovnim pokretima“; Božidar Nagy: „Doprinos nadbiskupa Franića utemeljenju Doma hrvatskih hodočasnička u Rimu“; Marinko Vidović: „Nadbiskupove bilješke iz Duhovnog dnevnika“.

Moderatori su: Nediljko A. Ančić i Dušan Moro.{jathumbnail off}

Istoga dana misa je u konkatedrali sv. Petra u Splitu u 18 sati. U nedjelju 2. prosinca u župnoj crkvi u Kaštel Kambelovcu u 10.30 sati prigodno je slovo o liku i djelu Frane Franića, a u 11 sati svečano misno slavlje.

HUB

Odgovori

Skip to content