Britanske anglikanske redovnice ulaze u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom

U siječnju 2013. godine 11 anglikanskih redovnica Zajednice Svete Marije Djevice iz Wantagea u Velikoj Britaniji ući će u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom.

Redovnice, među kojima i njihova poglavarica, majka Winsome, bit će primljene u Katolički ordinarijat Naše Gospe u Walsinghamu, ustanovljen godine 2010. prema apostolskoj konstituciji “Anglicanorum coetibus” koju je papa Benedikt XVI. objavio kao odgovor na zahtjev nekolicine anglikanaca da uđu u puno zajedništvo s Rimom. Redovnice će u početku, u sklopu ordinarijata osnovati javnu udrugu vjernika, i nastaviti život molitve i kontemplacije, zadržavajući neke sastavnice anglikanske tradicije i prakse, izvještava Radio Vatikan.

Komentirajući odluku anglikanskih redovnica, walsinghamski ordinarij Keith Newton istaknuo je važan prinos njihove zajednice, posebno u suzbijanju društvene marginalizacije, i to ne samo u Velikoj Britaniji, nego i u Indiji i Južnoj Africi. Redovnice Svete Marije Djevice uvijek su molile za jedinstvo kršćana, stoga smo uistinu zahvalni za njihovu vjeru i hrabrost, istaknuo je mons. Newton. Majka Winsome je, pak, govoreći o spomenutoj apostolskoj konstituciji, istaknula da je taj Papin prijedlog proročka gesta koja vodi do sretnoga završetka molitvi više naraštaja anglikanskih i katoličkih vjernika koji traže put do jedinstva kršćana.

Catholicherald | catholics |hrsvijet

Odgovori

Skip to content