Izraelski zamjenik premijera: “SAD se sprema za napad na Iran”

Zamjenik izraelskog premijera Moshe Yaalon kaže kako se SAD priprema na mogućnost upotrebe vojne sile protiv iranskog nuklearnog programa. “Upravo su na snazi pripreme, uglavnom američke, na mogućnost uporabe vojne sile”, rekao je Yaalon.

Vijest o pripremama dolazi uslijed ponovljenih zahtjeva Washingtona protiv iranskog nuklearnog programa do kojih je došlo, kako kaže, nakon Obaminog reizbora za predsjednika.

Naglasio je i napore usmjerene na sabotiranje iranskog nuklearnog programa, no nije direktno povezao ulogu Tel Aviva u tome rekavši “Ponekad tamo dođe do kvarova, crvi ili virusi zaraze sustave.”

SAD, Izrael i neki njihovi saveznici opetovano optužuju Iran da svoj mirovni nuklearni program koristi kako bi proizveo atomsko oružje.

Iran pak smatra kako kao jedna od strana potpisnica ugovora o neširenju atomskog naoružanja (NPT) i kao članica međunarodnog tijela za atomsku energiju (IAEA) ima pravo izgraditi nuklearnu tehnologiju u mirovne svrhe.

Uz to IAEA je provela brojne inspekcije koje nikada nisu dokazale kako je Iran skrenuo od zamisli da radi na razvoju nuklearne tehnologije isključivo u mirovne svrhe.

Rašireno se vjeruje kako je Izrael jedina zemlja na Bliskom istoku koja posjeduje nuklearno oružje, a izraelske vlasti odbacuju međunarodne ugovore za kontrolu nuklearnog naoružanja, posebice NTP te odbijaju dopustiti da se u njihova postrojenja puste inspektori IAEA-e.

Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je rezoluciju kojom poziva izraelske vlasti da otvori postrojenja istražiteljima IAEA-e i da potpiše ugovor o neširenju nuklearnog naoružanja.
B.A./advance izvor(i):  Press TV

Odgovori

Skip to content