Majke Srebrenice žele da Carla del Ponte položi račune

Del Ponte je odgovorna – Nevladina organizacija “Majke Srebrenice i Žepe” pridružile su se zahtjevima za pravnu akciju protiv bivše glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu, Carla del Ponte, za izdavanje nekih od optužnica za ratne zločine, zbog političkih razloga, javlja sarajevki list Dnevni avaz.

Predstavnici nevladinih udruga Hajra Ćatić i Hatidža Mehmedović poslali su pismo Luki Mišetiću, branitelju hrvatskog generala Ante Gotovine pred Haaškim sudom, te savjetnika obrane bivšeg zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova, Ramusha Haradinaj, koji su najavili tužbu protiv Del Ponte, moleći ih za pomoć u progonu iste.

“Mi želimo da ona položi račun za podizanje optužbe protiv (ratnih zapovjednika Armije BiH) Nasera Orića, Sefera Halilovića i Rasima Delića,” napisali su, podsjetivši da su Orić i Halilović oslobođeni svih optužbi pred sudom, dok je Delić umro pokušavajući dokazati svoju nevinost.

Udruga napominje da je važno ustanoviti njenu odgovornost za skrivanje dokumenata jugoslavenskog Vrhovnog vijeća obrane, uključujući osobne dosjee o vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratka Mladića i drugih jugoslavenskih generala odgovornim za ratne zločine počinjene tijekom rata 1992-1995 u Bosni i Hercegovini.

Majke Srebrenice i Žepe smatraju da je “sramotno i ponižavajuće” da je Del Ponte odobrila odluku da se unište neki od dokumenata, u vezi s žrtvama genocida u Srebrenici, a koji su se koristili kao dokaz u postupcima pred MKSJ.

twitter.com/@MiseticLaw

Preveo: M. Skitic

Odgovori

Skip to content