Zbigniew Brzezinski: SAD neće pratiti Izrael “kao glupa mazga”

Vodeći američki strateg Zbigniew Brzezinski odbija izraelski pritisak da se formira američka politika nacionalne sigurnosti uz bubnjeve rata protiv Irana. Washington neće slijepo pratiti Tel-Aviv ako Izrael odluči jednostrano napasti Iran, rekao je.

Brzezinski je rekao da neće savjetovati Predsjednika Baracka Obamu da podrži vojnu akciju protiv Irana ako Izrael počne rat. To je rekao na konferenciji čiji su domaćini bili Državno iransko-američko vijeće i Udruženje za kontrolu oružja.

Ako bi Izrael napao prije nego što Iran pređe američku crvenu liniju, Zbigniew Brzezinski misli da nema “implicitne obaveze” za SAD “da prate poput glupe mazge što god Izraelci urade.”

“Ako odluče da počnu rat, jednostavno na pretpostavci da ćemo mi automatski biti uvučeni u njega, mislim da je obaveza prijatelja da kaže ‘nećete donositi državne odluke za nas'”, rekao je Brzezinski.

“Mislim da SAD imaju pravo na vlastitu politiku državne sigurnosti. Vjerujem da bi se većina Amerikanaca složili sa tim. Stoga je jasnoća o ovom pitanju važna, posebno ako se obvežemo, eksplicitno i obvezujuće, u vezi sigurnosti Izraela,” rekao je.

Brzezinski je objasnio da se on zalaže za formulu “napravljenu da zamrzne bilo kakvu prijetnju u ne-prijetnju.”

“Osim ako netko uvjerljivo ne dokaže da je država od 85 milijuna ljudi (Iran ima populaciju od 78 miliona – RT) veći prioritet od kolektivnog samoubojstva. A mislim da za to ne postoje nikakvi dokazi,” objasnio je Brzezinski.

Proteklih mjeseci Obamina administracija je odbila sve pokušaje Izraela da uvuče SAD u vojnu operaciju protiv Irana. Washington je više puta upozorio da ako se Tel Aviv odluči za napad na iranska nuklearna postrojenja, morao bi se suočiti s posljedicama.

Predsjednik Barack Obama je rekao da polaže nadu u razarajuće međunarodne sankcije koje su nametnute Islamskoj republici Iran.

Usprkos odlučnosti Washingtona u vezi iranskog pitanja, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje traži vojnu intervenciju protiv Teherana.
Omar Fehimović |advance | benedikt

 

Odgovori

Skip to content