Bloombergova lista osoba godine: Mladi Rimac s električnim BMW-om

Slavni Bloomberg, svodeći račune godine na umoru 2012., uvrstio je i jednog Hrvata na popis osoba i događaja koji su označili godinu u kojoj smo, navodno, “izbjegli” majansko proročanstvo o smaku svijeta.

Na toj prestižnoj listi našao se i, kod kuće, uglavnom nepoznati mladi inovator iz Samobora, a rodom iz Livna – Mate Rimac.

On je na izboru za najboljeg inovatora osvojio pregršt nagrada za – najbrži električni automobil.

Mladi ekonomist

Naime, mladi 24-godišnji ekonomist s VERN-a, od djetinjstva zaljubljenik u automobile, od svog je starog BMW-a složio bešumno električno vozilo koje može doseći brzinu od 300 kilometara na sat, a s jednim punjenjem, odnosno jednom baterijom može prijeći 100 kilometara.

Za tim su vozilom poludjeli mnogi, pa su mu se javili čak i prebogati arapski petromilijarderi koji su zainteresirani za njegov izum.

Država ne može pomoći

Mnogi smatraju da bi inovacija Mate Rimca mogla postati automobil budućnosti, pogotovo u vremenima kad se apokaliptički najavljuje da bi do kraja stoljeća mogli presušiti svjetski naftni izvori. Za daljnji razvoj Rimčeva automobila potrebna su višemiljunska sredstva koja, na žalost, ova država ne može osigurati. Inače, ni na jednom hrvatskom izboru za osobu 2012. godine Mate Rimac nije našao mjesto.

croatia-presse.de 

Odgovori

Skip to content