Internet aktivist Aron Swartz počinio samoubojstvo

AARON SWARTZ (26), suosnivač internet stranice Reddit i aktivist koji se borio da sadržaj na internetu bude besplatno dostupan javnosti  objesio se u petak svom stanu u Brooklynu.

{jathumbnail off}Policija je objavila kako je riječ o samoubojstvu, a to je potvrdio i njegov ujak i odvjetnik Eliot Peters dodajući kako je Swartz patio od depresije. Swartz je imao svega 26 godina.  
 
Swartz će prije svega ostati zapamćen kao gorljivi zagovornik slobode interneta, koji je često bio na udaru državnog aparata. Tako je više puta sumnjičen za hakiranje, a prije dvije godine optužen je zbog masovnog preuzimanja dokumenata, odnosno akademskih članaka MIT-a iz online arhive JSTOR.
 
Naime, naumio ih je besplatno dijeliti preko servisa. Swartz je tvrdio kako nije kriv za prijevaru, računalnu prijevaru i nezakonito pribavljanje informacija iz zaštićenog računala, a JSTOR je na kraju odustao od tužbe te ponudio u ograničenom izdanju svoje časopise. No država nije odustala od svoje tužbe tvrdeći da je ipak riječ o krađi.
 
No, Swartz i njegovi simpatizeri tvrdili su kako je jedini cilj zapravo bio omogućiti javan i besplatan pristup tim akademskim materijalima.

”Aronova neiscrpna radoznalost, kreativnost i briljantnost; njegova duboka empatija i sposobnost za nesebičnu, bezgraničnu ljubav; njegovo odbijanje da prihvati nepravdu kao neizbježnu -sve to je učinilo svijet i naše živote daleko svjetlijim.

Mi smo zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njim, zahvalni smo onima koji su ga voleli i podržavali i svima koji nastavljaju njegov rad zarad boljeg svijeta”, poručila je Swartzova obitelj u priopćenju..

Međunarodna neprofitna organizacija za digitalna prava Electronic Frontier Foundation poručila je da je Swartz bio “vrhunski haker i aktivist”, prenosi AP.

”On je više od bilo koga doprinjeo tome da internet bude i ostane plodni ekosustav za otvoreno znanje”, navela je ova organizacija.
 
“Samoubojstvo je proizvod lošeg američkog kaznenopravnog sustava”, objavila je Aaronova obitelj koja je ogorčena na američko pravosuđe. Swartz je bio aktivan i kao član i osnivač “Demand Progress”, koja se bori protiv cenzure na internetu. Postao je poznat sa svega  14 godina kada je bio dio tima koji je izradio prvu verziju RSS-a. Nakon tog uspjeha pokrenuo je Infogami tvrtku koja će kasnije postati globalno poznati Reddit.

Ostaje veo sumnje, kojeg mainstream mediji uopće ne potenciraju, je li se ovo samoubojstvo dogodilo zbog aktivističkih frustracija, mozda osjecaja nemoći da se nesto promijeni, ili se dogodilo ‘samoubojstvo’, kojim globalna Elita, koja želi apsolutno kontrolirati internet, tek šalje poruku…

M.S./benedikt Foto: Facebook

Odgovori

Skip to content