Izrael napao Siriju – Dežurni ‘krivci’ opet Hezbollah i Al Qaeda

VJEŽBANJE STROGOĆE PO UZORU NA SAD    Izraelski mlazni avioni u rano jutro su napali Siriju zračnim napadom na vojni istraživački centar u Jamrayau kod Damaska, prenose svjetski mediji.

{jathumbnail off}Sirijska vojska i SAD potvrdili su napad navevši ga kao ‘antiteroristički akt’ i ‘suzbijanje djelovanja Al Qaede’.

Riječ ‘terorist’ nikada fleksibilnija

‘Izraelski borbeni avioni su narušili naš zračni prostor danas u zoru i izveli su direktni napad na znanstveni istraživački centar koji je zadužen za podizanje nivoa našeg otpora i samoobrane’, izjavio je centar sirijskog vojnog zapovjedništva, prenosi Al Jazeera.

Također je bitno za razumjeti različite pojmove – Al Assadovoj vlasti ‘teroristi’ predstavljaju pobunjenike koje oružano podržava Zapad preko Turske dok Izrael i SAD ‘teroristima’ nazivaju dijelove Al Assadove vlasti koju etiketiraju kao aparat suradnje sa sveprisutnim ‘vanjskim i unutarnjim neprijateljem’ Al Qaedom.

Izlika ‘sirijski šverc oružjem’

Jedno je jasno, Izrael je danas napao državu Siriju bez pravog i eksplicitnog razloga. Sirijci su frustrirani i ovaj čin smatraju ‘novim napadom na Arape i muslimane’. Izrael je ujutro odbijao komentirati slučaj, a kasnije su zapadni diplomati ipak sve priznali pod izlikom da se radi o ‘napadu na kamion koji je oružjem opskrbljivao Libanon’. Nije jedino jasno zašto bi Sirijci koji su ionako u oružanom deficitu oružje švercali u ostale zemlje.

Navodno bi se takvim potezom ojačao libanonski Hezbollah s raketama SA-17 iako ih zapravo nije bilo u nekom značajnijem broju ili količini. Strani novinari naravno podržavaju financijere vlastitih medija i navode kako je u pitanju bio ‘samo strah da oružje ne završi kod Hezbollaha i Al Qaede’. Najsmješniji izvještaji govore kako su zapravo htjeli sakriti kemijsko oružje za masovno uništenje što je naravno apsurdno zbog nedostatka ikakvih dokaza.

Izrael kopira SAD

Izraelski avioni su nakon napada određeno vrijeme bili stacionirani u zračnom području Libanona da bi kasnije pod naredbom napustili tu državu. Libanonski službenici sve opravdavaju kao ‘dio povećane aktivnosti’ što ih očigledno svrstava u kolaboracioniste s Izraelom. Taj sporni dio Libanona graniči sa jugom Sirije.

Intrigantno je da su ovakva kršenja libanonskog zračnog prostora od strane države Izrael postala posve normalna, a svakodnevne žalbe UN-u nikako da urode plodom. Očigledno su se i najveće svjetske ‘moralne vertikale’ odlučile na ‘status quo’ jer se ne žele zamjeriti bliskoistočnoj inačici SAD-a – novim šerifima čije patrole krše sve poznate sporazume.

Moskva “duboko zabrinuta” zbog izraelskih napada na Siriju

Moskva je “duboko zabrinuta” zbog izvješća o izraelskim zračnim udarima na sirijski teritorij u srijedu i ako ta informacija bude potvrđena onda se radi o grubom kršenju Povelje UN-a, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internetskoj stranici.

U priopćenju se navodi da Moskva provjerava izvješća o izraelskom zračnom udaru na objekte u Siriji nedaleko od Damaska.
– Ako ta informacija bude potvrđena, znači da se radi o neisprovociranim napadima na teritorij suverene države kojima se grubo krši Povelja UN-a i koji su neprihvatljivi bez obzira na motive – ističe ministarstvo.
– Ponovno pozivamo na okončanje nasilja u Siriji, nedopuštanje miješanja izvana te pokretanje svesirijskog dijaloga na temelju ženevskih sporazuma od 30. lipnja 2012. godine.

Izraelske snage napale su u noći na srijedu cilj uz sirijsko-libanonsku granicu, objavio je u srijedu zapadni diplomat i sigurnosni izvor, u vrijeme rastuće bojazni Izraelaca za sudbinu sirijskog kemijskog i konvencionalnog oružja. Neimenovani izvor nije precizirao o kakvom se cilju radi niti gdje se napad točno dogodio. Libanonska vojska potvrdila je pojačane prelete izraelskih zrakoplova nad libanonskim zračnim prostorom tijekom noći.
– Definitivno se dogodio napad u graničnom području – rekao je izvor.
Zamjenik izraelskog premijera Silvan Shalom upozorio je u nedjelju da bi bilo kakav znak koji bi upućivao da Sirija gubi kontrolu nad svojim kemijskim arsenalom mogao pokrenuti izraelsku intervenciju. Sirijski državni mediji, pozivajući se na vojno zapovjedništvo, objavili su da su u napadima poginule najmanje dvije osobe.(Hina)

 

 

Odgovori

Skip to content