Nadbiskup Eterović: Ponašanje hrvatskih medija je primjer diktature relativizma

Nadbiskup Eterović upozorava kako većina sredstava društvenoga priopćivanja u nas, pa i HTV kao javni servis, jednostrano i neobjektivno izvješćuju javnost o raspravi na temu zdravstvenoga odgoja.

Dok se mišljenja jednih sustavno ističu, kritike Katoličke Crkve i nekih udruga po pitanju zdravstvenoga odgoja, sustavno se izbjegavaju u našim medijima. Takvo ponašanje hrvatskih medija u kojima se ističe samo jedno mišljenje konkretni je primjer diktature relativizma, istaknuo nadbiskup Eterović.

Na svetkovinu Marije Bogorodice, u utorak 1. siječnja, generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović predslavio je svečanu euharistiju u župi sv. Jeronima u Pučišćima na Braču. Liturgijsku proslavu pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem s. Danijele Mihić, javlja Ika.

Na početku homilije nadbiskup Eterović ustvrdio je kako Crkva na početku građanske godine stavlja pred vjernike Marijin lik jer želi kod vjernika potaknuti želju za nasljedovanjem Marijina primjera odnosa prema Isusu Kristu. Govoreći o Marijinoj duhovnosti koja se očitovala u njezinu posebnomu odnosu prema Isusu, kao i u brižnomu čuvanju Božje riječi, nadbiskup je primijetio kako svetkovina Marije Bogorodice u jedno povezuje početak građanske godine i obilježavanje Svjetskoga dana mira.

Referirajući se na poruku Benedikta XVI. za 46. Svjetski dan mira naslovljenu “Blago mirotvorcima”, nadbiskup je ustvrdio kako je ona upućena ne samo vjernicima, nego i svim ljudima dobre volje, u prvome redu političarima i ostalima odgovornima za ostvarenje svjetskoga mira. Nadbiskup je primijetio kako Papa u vremenu kriznih žarišta, nemira, agresije i netrpeljivosti poziva sve ljude, posebno Katoličku Crkvu, na zauzimanje za mir. Papa ponavlja da se mir oslanja na četiri bitna temelja, a to su istina, sloboda, pravda i ljubav. Mir je Božji dar koji ljudi moraju prihvatiti i s njime surađivati. Svi moramo doprinijeti povećanju mira, istaknuo je nadbiskup iz Papine poruke, dodavši, pritom, kako Sveti Otac ističe važnost obitelji za odgoj mira. Zato Katolička Crkva, primijetio je, osniva katoličke škole, od vrtića do sveučilišta, kako bi kršćanski odgajala mlade. Nadbiskup je, uz ostalo, podsjetio i na Papin poziv na priziv savjesti u situacijama u kojima se od kršćana traži nešto što se protivi njihovu osobnomu ili vjerskomu svjetonazoru. Poziv na priziv savjesti može se odnositi i na pitanje zdravstvenoga odgoja o kojemu se puno raspravlja, dodao je nadbiskup Eterović.

Osvrnuvši se u nastavku homilije na diktaturu relativizma, nadbiskup je primijetio kako većina sredstava društvenoga priopćivanja u nas, pa i HTV kao javni servis, jednostrano i neobjektivno izvješćuju javnost o raspravi na temu zdravstvenoga odgoja. Dok se mišljenja jednih sustavno ističu, kritike Katoličke Crkve i nekih udruga po pitanju zdravstvenoga odgoja, sustavno se izbjegavaju u našim medijima. Sa zabrinutošću je primijetio kako niti jedan svjetovni medij u Hrvatskoj nije prenio izjavu Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o zdravstvenomu odgoju u kojoj 4000 hrvatskih redovnika i redovnica upoznaju javnost s proceduralno pogrešnim uvođenjem programa u škole, kao i s uvođenjem programa koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine stanovnike u Hrvatskoj.

Takvo ponašanje hrvatskih medija u kojima se ističe samo jedno mišljenje konkretni je primjer diktature relativizma, istaknuo je nadbiskup Eterović. Upozorio je kako se prostor diktaturi relativizma stvara ondje gdje se uklanja Boga kao temelj etičkoga i moralnoga reda. Čestitajući okupljenim vjernicima Novu godinu nadbiskup ih je pozvao da budu mirotvorci u svim danima Nove godine, te odgajaju djecu i mlade za mir, kako u obiteljima tako i u mjestu.

M.M./hrsvijet

Odgovori

Skip to content