Putin potpisao je ukaz kojim se daje rusko državljanstvo Depardieu

Kako javljaju RIA Novosti, Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se daje rusko državljanstvo, francuskom glumcu Gerard Depardieu-u, priopćeno je na web stranici Kremlja.

 

Krajem prosinca, postalo je jasno da Depardieu napušta Francusku kad je u malom belgijskom gradu Neshen blizu francuske granice, kupio kuću i tamo dobio boravak. Glumac koji je na prošlim predsjedničkim izborima otvoreno podržao bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, odlučio se preseliti nakon porezne reforme, kojom je novi predsjednik Francois Hollande, nametnuo porez sa sadašnjih 41 na 75% na dohodak, za one, čiji je prihoh viši od milijun eura godišnje. Kasnije Depardieu izjavio je kako namjerava vratit francusku putovnicu i tražit belgijsko državljanstvo.

“Nikoga nisam ubio, ne mislim a sam bezvrijedan, a platio sam 145 mil. eura u ovih 45 godina”, napisao je polovinom prosinca, francuskom premijeru,  Jean-Marc Ayrault-u, koji je ovo nazvao ‘jadnim’.

Francuski građanski zakonik kaže da osoba mora najprije imati drugo državljanstvo da bi se odrekla francuskog; naime, ne dopušta da čovjek bude bez državljanstva. Odlukom Kremlja od četvrtka, ispunjen je i taj uvjet.

“U skladu sa stavkom A članka 89. Ustava Ruske Federacije, ruske vlasti su izišle u susret zahtjevu za rusko državljanstvo, Gerarda Depardieu-u, koji je rođen u 1948. u Francuskoj,” – stoji u priopćenju.

RIA novosti | NYTimes

Odgovori

Skip to content