Rus Depardieu: glumčev izbor se zapadnim medijima čini logičnim

Nakon što je dobio rusko državljanstvo, Gerard Depardieu ponovno u središtu pozornosti svjetskih medija: uredbu je potpisao osobno Vladimir Putin.

{jathumbnail off}Podsjetimo, Depardieu se odrekao francuske putovnice zbog porezne politike vlasti. Francuski predsjednik Francois Hollande je predložio da se veći dio, čak 75 posto prihoda, daju državi. Depardieu nije pristao, a bio je podržan od strane mnogih novinara i blogera.

Gerard Depardieu je osoba o kojoj se najviše raspravlja na francuskoj blogospheri. Internetski korisnici žale, ironiziraju, a poneki su čak i sretni da su izgubili poznatog francuskiog državljanina. Među napisima koji objavljuje list Le Figaro, tu je kritika vladi Pete Republike – recimo, kako je moguće da se Moskvi ustupi svoju kulturnu baštinu? I jedan francuski dužnosnik čini povijesne paralele: nekad su Rusi bježali u Francusku, a sada je – obrnuto.

Engleski Financial Times piše – slika Rusije u posljednjih nekoliko godina se promijenila na bolje. Možemo li kriviti Depardieu-a za odlazak, ako Francuska, zbog svoje financijske štednje, očito gubi od najveće zemlje na svijetu? Strogo govoreći, francuski glumac je samo jedan iz cijele generacije na Zapadu, koja sada vidi perspektivu u Rusiji.

Francuski tisak – na primjer, novine Le Parisien – podsjeća na gotovo svaki članak o Depardieu glede njegovog posla u Belgiji. Tamo je glumac trebao preseliti zbog poreznog skandala. U Francuskoj, susjednom kraljevstvu, Depardieu je kupio stari ljetnikovac.

No, nakon vijesti iz Rusije, u Bruxellesu se dalo naslutiti, da će Depardieu morat pokušati, ako i dalje želi belgijsku nacionalnost – dokazati da to može zemlji bit korisno. Belgijski dužnosnici su ponosno zaključili, državljanstvo – nije predmet kolekcionarstva.

Вести.Ru | benedikt.hr

Odgovori

Skip to content