BBC tone sve dublje: Javna televizija na sudu zbog ‘namjernog dezinformiranja’ oko 11/9 i zgrade WTC 7

Podsjetimo se, sve je započelo nakon izvještaja BBC-a o ‘srušenom’ tornju broj sedam čak dvadeset minuta prije nego je u navedenoj zgradi uopće počeo požar, a daleko ranije od njezinog urušavanja.

{jathumbnail off}Nakon velikog pedofilskog skandala koji duboko potresa cijelu državu, BBC je optužen za manipulaciju dnevnim vijestima s konkretnim ciljanjem na 11/9, prenose mediji. Sudnica u pitoresknom engleskom gradiću Horshamu tako bi mogla postati povijesna lokacija kada se priča o teorijama vezanim uz najveći napad na američkom tlu.

Osnovane sumnje u rad BBC-a tijekom 11/9

Iako je suđenje u tijeku, BBC ne izvještava niti šalje povratne informacije vezane uz slučaj. Brojne aktivističke udruge i internet stranice vezane uz 11/9 navode ovu parnicu kao pravi presedan koji bi mogao izmijeniti svako buduće tretiranje ‘teoretičara zavjere’. Naime, britanska javna televizija pozvana je na sud zbog ‘netočnog i nonšalantnog izvještavanja događaja i dokaza vezanih uz 11/9’.

Dva dokumentarna filma ‘zavjereničke’ tematike pod nazivom ‘9/11: Conspiracy Road Trip’ i ‘The Conspiracy Files: 9/11 Ten Years On’ pokazala su određene dokumente i izvještaje zbog kojih je BBC putem građanske tužbe završio na sudu. Riječ je o pomanjkanju bitnih činjenica i djelovanja po zakonu koji ih prisiljava na objektivno informiranje britanske javnosti.

Medijska blokada suđenja

BBC je tako, među ostalim, optužen za ‘netočnost i djelomičnost objava i informiranja’, a tužbu je znanstvenim studijama i logistikom podržala udruga ‘US-based educational charity Architects & Engineers for 9/11 Truth’ (Američki arhitekti i inženjeri za edukaciju oko istine za 11/9). Dokazi su bazirani na zgradu WTC 7, njezin slobodni pad i prijevremene izvještaje BBC-a o njezinom uništenju bez ikakvih saznanja o situaciji na terenu.

Teoretičari zavjere već godinama tu spornu reportažu navode kao jedan od glavnih dokaza da je BBC poput brojnih drugih medija unaprijed znao što će se dogoditi. Zanimljivo, niti jedan bitniji medij u Britaniji ne izvještava o suđenju, kao niti o današnjoj parnici – sve je prepušteno svjetskim medijima i ‘alternativnim’ internet portalima.

‘BBC dezinformira i diskreditira’

Druga bitna stavka tužbe je ‘rat protiv terorizma’ za koji su tužitelji smatrali kako je fabrikacija, poput čitavog niza fotografija i izvještaja. Također, sve udruge koje stoje iza procesa odlučile su do daljnjeg ne plaćati RTV pristojbu s opaskom na nove anti-terorističke zakone (protuzakonito je stjecati sredstva ukoliko postoji osnovana sumnja da bi sredstva mogla biti korištena u terorističke svrhe, UK TA 2000, Ar3,Sec15).

Udruge smatraju kako je BBC namjerno dezinformirao i diskreditirao sve koji su odbijali vjerovati u ‘paušalan službeni izvještaj’, te su spremni iznijeti znanstvene dokaze da su prva izvješća s mjesta događaja bila lažirana, a to smatraju terorizmom. Odbijanje plaćanja pristojbe slučaj je dovelo do suda, a odvjetnički tim će putem ročišta nastojati dokazati ove tvrdnje.

Sporan izvještaj o tornju broj 7

Prvotna tužba protiv BBC-a bila je odbijena pa je pravni tim ovakvu strategiju odabrao kao najbolju za pokretanje suđenja. BBC odbija komentirati slučaj, a nisu niti reagirali kroz vlastiti program s priopćenjem. Smatra se kako će njihovi zastupnici nastojati blokirati iznošenje dokaza o lošem radu tvrtke na sudu. S obzirom na to, inzistirat će da se govori isključivo o neplaćanju RTV pristojbe.

Podsjetimo se, sve je započelo nakon izvještaja BBC-a o ‘srušenom’ tornju broj sedam čak dvadeset minuta prije nego je u navedenoj zgradi uopće počeo požar, a daleko ranije od njezinog urušavanja. Brojne teorije zavjere godinama kruže oko ovog događaja, a britanska javna televizija nije plasirala argumentiran razlog zašto se dogodio ovakav propust i je li riječ uopće o pogrešci ili ranijem saznanju.

Ratko Martinović/dnevno.hr 

{youtube}6mxFRigYD3s{/youtube}

Odgovori

Skip to content