„HERC, EGO i VINA“

Hercegovina – zemlja svjetlosti- Njezini pejzaži neodoljivo podsjećaju na francusku Provansu ili hrvatsku Istru. Po načinu života vrlo je slična susjednoj Dalmaciji.

{jathumbnail off}Mnogo toga će vas podsjetiti i na ostale mediteranske krajeve – od Španjolske do Grčke. Ali ona je opet drugačija, jedinstvena i neponovljiva jer ju je Bog obdario tolikom raznolikošću kakvu je teško susresti na tako malom prostoru.
Mnogi je doživljavaju kao zemlju kamena i sunca, rijeka i vinograda, smokava i duhana, pršuta i meda…

Na nju podsjeća miris ljekovitog bilja i pjesma zrikavaca, okus janjećeg mesa i planinskog sira.
Nju zapljuskuje Jadransko more i biju vjetrovi s bosanskih planina. U njoj se, kao nigdje drugdje,
dodiruju nebo i zemlja stvarajući jarku svjetlost neobičnih boja, koja ovaj kraj čini gotovo mističnim. Dakako, riječ je o Hercegovini!

Monografija “Hercegovina – zemlja svjetlosti” monumentalna je fotomonografija posvećena hercegovačkom kraju i ujedno prva cjelovita monografija nakon desetljeća iščekivanja.

Stara navada da slika govori više od tisuću riječi dosljedno je primijenjena u ovoj knjizi. Kao što riječ slažemo izborom od tridesetak slovnih znakova, tako i slike treba posložiti da bi se i one nekako čitale. Dizajn postupak nije samo odabrati slike i dati im veličinu i prostor na stranici, već ih treba povezati s onom na susjednoj stranici, pa s onima ispred i tako redom kroz cijelu knjigu, da se dobije total-dizajn od korica do korica ili ovitka. Zapravo od prve do zadnje strane, to je otprilike kao filmski scenarij.

Ivo Pervan, snimajući godinu i pol diljem hercegovačkoga kraja, nakupio je više od tri tisuće slika, a putem dizajna one dobivaju svoj red, logiku, priču… iako ih ne stane u knjigu više od deset posto. Fotografski su obuhvaćena sva godišnja doba, pa doba dana (jutro, podne, večer), oblačno vrijeme, vedro, maglovito, suton… Ovdje ćete naći i snijeg, kišu i sunce, koje zrakama šara zeleni krajolik. Pa imamo i usporedbe: isti krajolik u raznim vremenskim uvjetima. Raslinje, cvijeće, ljudi, životinje… Ovdje su i kršćanski i svjetovni običaji, impresivne ispovijedi na otvorenom u Međugorju, bogatstvo prirode, hrana i tradicijska odjeća. Ali nismo bježali ni od mobilnih telefona i mercedesa, kao dijela novoga folklora.

Ljudski rod i njegov soj, posebice lijepe djevojke, krase cijelu knjigu. Stećci, muzejske zbirke, naselja i gradovi. Sve je to neposredno, živo i dojmljivo predočeno. Kao da ste sami prošli kroz prostor i vrijeme, zadivljeni listate tristotinjak stranica fotomonografije. A sve što trebate znati o ovom predivnom kraju ukratko je sročeno, ali dovoljno slikovito i podacima bogato iz pera vrsnog autora Bože Skoke. Sama naslovnica i cijeli ovitak pojmovno su i vizualno nesvakidašnji… Kao što vidite, na bijeloj podlozi samo je jedno veliko slovo bogato ispunjeno svime što Hercegovina ima, kolažno posloženo, red jednog pa red drugog. Pitate se koje je to slovo? To je ono slovo koje ne smetaju razna okretanja, prevrtanja, jer je uvijek čitko s koje ga god strane pogledaš, odnosno, kako ga god baciš, uvijek se dočeka na noge. Naravno, to slovo je H – s dvjema okomicama i spojnicom po sredini. Reklo bi se da ima lijevu i desnu stranu ili istočnu i zapadnu, baš kao prelijepa zelenoplava Neretva svoje dvije obale. Neretva koju u Mostaru premošćuje čuveni most i radi onu spojnicu lijeve i desne, istočne i zapadne obale, ali i Hercegovine. Hercegovine koja u svom imenu ima story bolji od bilo kojeg scenarija:

HERC, EGO i VINA.

Zaista, ona je srce (herc) i srcu draga, čak i više onima koji u nju prvi put dođu od domaćih, koji je svakako vole najviše. Vole je jer je lijepa, ljudska, ali i zbog ega ljudi s kamena, koji su čvrsti u svojim uvjerenjima i ponosni na svoje ime, rod, domovinu i otadžbinu. Ova kraška i plodna zemlja bogom je dana za proizvodnju vina, da sad ne nabrajamo sorte kojih nigdje drugdje nema i koje su cijenjene nadaleko. Riječi Hercegovina, Hercegovac, Hrvat i Hrvatska imaju isto inicijalno slovo, koje u slobodnom govoru znamo i preskočiti, vjerojatno zbog ona tri samoglasnika e u nizu, pa se to pomalo i šaljivo može izgovoriti kao Ercegovina, Ercegovac, Rvat i Rvacka. Osamljeno, gordo, stabilno i bogato slikovno ispunjeno slovo H na ovitku potvrda je imena i identiteta prostora i naroda! Drago mi je što je mudar svijet to zapazio, prepoznao, cijeni i konačno želi upoznati.

Fotomonografija Hercegovina – zemlja svjetlosti, koju je objavila zagrebačka nakladnička kuća Novelti Millenium, uvrštena je u čuveni International Design Yearbook 2011, dizajnerski godišnjak koji svake godine bira i predstavlja najljepše i dizajnerski najuspješnije knjige iz cijeloga svijeta. Među nekoliko tisuća pristiglih prijedloga vodeći svjetski stručnjaci uvrstili su nekoliko radova poznatoga hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića, uključujući i njegov dizajn Hercegovine. Nedugo nakon izlaska toga kultnog preglednika, koji diktira trendove i ukazuje na globalna dostignuća struke, luksuzno i privlačno izdanje o Hercegovini počastio je i čuveni američki pisac i jedan od vodećih svjetskih eksperata za grafički dizajn i brendiranje David E. Carter, koji je objavio knjigu o najljepšim naslovnicama knjiga iz cijeloga svijeta, gdje je također Hercegovina pronašla zasluženo mjesto. Danas već nadaleko poznato slovo H, sastavljeno od isječaka fotografija Ive Pervana, koje simbolizira Hercegovinu i prezentira njezino bogatstvo, uspjelo je jednostavnošću i izvornošću zadiviti i velikog američkog gurua grafičkog dizajna.

Prilika je to da se u cijelom svijetu čuje za hercegovačku regiju. No to očito nije sve. Popularni Brochure Layout – Packaging Brand, objavljen prošle jeseni, donosi izbor najboljih dizajnerskih i grafičkih rješenja u nakladništvu, a među njima je i Hercegovina, koja ih je – kako kažu nakladnici – fascinirala „i sadržajem, i pakiranjem“.

Ivan Remeta (Johnny)

Odgovori

Skip to content