Nadam se … da će Šeks ponovno pisati molbe na ćirilici

CIVILIZACIJSKI PAD   Kroz godinu oplakujemo Jasenovac, Bleiburg i Križni put, a onda preživjeli umiru od tuge u Vukovaru.

{jathumbnail off}Ako se Srbi prezentiraju kao nacija sa dva pisma, ako uz ćirilicu koriste i latinicu, čemu ćirilični natpisi u Hrvatskoj? Vlada je iskazala nesposobnost u svim resorima. Zašto se iscrpljivati u prosvjedima glede svake odluke svake vlade RH, kada je daleko jednostavnije, jeftinije i učinkovitije srušiti ovakvu RH, zemlju nepravde i društvenog nasilja.

Glasačko blago

Dakle, Jelena Lovrić nema pojma o čemu piše. Hrvatska, srbijanska i ruska ćirilica nisu isto pismo! Kosnula me i glupa izjava inače inteligentnog Marinka Jurasića da je subotnji skup u Vukovaru bio braniteljski inat. Previdio je nedavni pokušaj balkanskih struktura da branitelje Vukovara vrate u srbijanske logore. Uručene su im optužnice na srbijanskoj ćirilici! U pokušaju da ostane “civilizacijski prihvatljiv”, Jurasić srbijansku ćirilicu kiti kao “civilizacijsko i kulturno blago”. Dakle, Vukovar je razoren u ime “civilizacije”! Zar to “pismo” nije korišteno za maltretiranje zatočenih branitelja i silovanih nesretnica? Srbijanska ćirilica je već stotinu godina utkana u političko, kulturološko i vojno velikosrpsko nasilje! Koliko znam i skoro pamtim, civilizacijsko blago je prvi alfabet Ugarita. Civilizacijska pisma su klinasto, hijeroglifi, helensko, latinica, kinesko, … Srbijansku ćirilicu nije koristio niti Ćiril. Ne koriste je niti Srbi u Hrvatskoj. Uglavnom služi za provociranje Hrvata. Isprepadani Hrvati shvaćaju natpis na srbijanskoj ćirilici kao upozorenje da je u nečijem sjeniku skriven tenk i da je u istom kraju aktivna ćelija Crne ruke.

Jača li Vlada kulturnu autonomiju Srba u Hrvatskoj ili markira mjesta nekakve buduće pobune? SDP se pred lokalne izbore upustio u nepotrebnu avanturu. Srbi su poznati kao pouzdana glasačka baza bivše Partije. Glasaju za SDP, a ulaze u koaliciju s HDZ-om! Prema Račanovom zakonu iz 2002. mjesta s trećinom manjinskog stanovništva imaju pravo na dodatne natpise na svome jeziku i svome pismu. Sve bi to još nekako klapalo, ali Srbi nakon što osvoje trećinu dižu tri prsta. SDP računa da tako zadržava podršku Srba, a Hrvate obmanjuje tvrdnjom da EU inzistira na dvojezičnosti u Vukovaru. A članice EU imaju svaka svoju (drugačiju) manjinsku politiku! Institucije i odgovorne osobe EU i RH moraju uzeti u obzir sveukupno “kulturno” nasilje nad Hrvatima u obje Jugoslavije.

Čemu ti škrti dvojezični natpisi? Uvedimo višejezične!

Kultura nekog europskog jezika mjeri se latinskim i helenskim sadržajem. Na ovome tlu odigrala se jedna veličanstvena povijest, koja je imala svoje uzvišene trenutke i svoje civilizacijske padove, pa to mora biti vidljivo i u toponimima. Helenske kolonije i latinske destinacije moraju kao takve biti označene! Hrvatski istok pamti nedavni “ćirilični” genocid nad Hrvatima, ali i starije križne putove Židova, Nijemaca i Hrvata, sve u nekoliko tragičnih godina, koje su sveukupno obilježene Holokaustom, na svjetskom nivou. Židovi i Nijemci stigli su u naše krajine kao zanatlije, trgovci i intelektualci. Mnogi su ubijeni ili protjerani.

Dakle, bilo bi korektno vidjeti na ulazu u Vukovar, na gradskoj ploči, tri natpisa: hrvatski, hebrejski i njemački, pa i one koji bi nas podsjetili na razdoblja prevlasti Austrije, Mađarske i Turske. Ulaznu ploču grada Vukovara treba ukrasiti s natpisom “Hrvatski Staljingrad”. Hrvatskim nazivima u našoj Dalmaciji trebamo pridodati starorimske nazive. Kao što helenski naziv na helenskom pismu treba označiti helenske kolonije na Jadranu! Naši antički grobovi na Tanaisu označeni su natpisima na helenskom pismu! Prije okretanja Rimu i te nesretne slavenizacije i ćirilizacije, imali smo svoja stoljeća helenizma, na koja trebamo biti ponosni. Koja ne trebamo skrivati. Kao niti mogućnost da smo prihvatili kršćanstvo prije dolaska na Jadran! Ovako imamo glupu činjenicu da se Vukovar dodatno označava srpskom ćirilicom, a zapravo je srpska ćirilica skoro jedino pismo na ovome svijetu kojemu tu nema mjesta!

Četničko maltretiranje s ćirilicom u srbijanskim logorima

Kako branitelje Vukovara vratiti u logore? Na teret Srbije! Rasteretimo naš mirovinski fond! Ponekad maštam da je Шєkc ipak izručen Srbiji i da u nekom srbijanskom logoru pokunjeno piše molbu na ćirilici. Kako je zborio u prosincu 2002. u Hrvatskom saboru? Kada je izglasan sporni Zakon o manjinama. Na subotnjem prosvjedu u Vukovaru osobno sam čuo svjedočanstva o brojnim Srbima koji su prijavljeni u Vukovaru, a zapravo žive drugdje, ako nisu pokojni. Dok srpski predstavnici upozoravaju na demografsko propadanje Srba u Hrvatskoj i traže otvorenu protekciju pri zapošljavanju, netko prekraja statističke podatke koji onda nameću srbijansku ćirilicu.

Njemačke zanatlije i trgovci kolonizirali su i Rusiju. Omogućili su Oktobarsku revoluciju i u njoj sudjelovali. Nešto slično generirali su na ovome prostoru Židovi i vojvođanski, odnosno podunavski Nijemci. Vukovaru je na simboličkom planu referentan Staljingrad. Vukovar su razorili JNA, Srbijanci, srpske milicije i četnici, a Staljingrad su napali Hitlerova armada i uglavnom Nijemci – našla se u toj nesreći i ustaška legija. Bez obzira što su Crvenu armiju popunjavali i tamošnji Nijemci, bivši Staljingrad može dobiti dodatak Sankt Petersburg II samo iz turističkih razloga. Hrvati ne mogu računati na svoj natpis na ulazu u Staljingrad da svi tamo presele. A znamo da je primitivno divljanje četnika bilo u svim svojim aspektima odurnije od ponašanja hitlerovaca u Rusiji. Postoji li danas problem Srba u Hrvatskoj ili nam ga određene interesne skupine nameću? Za potrebe prikrivanja nove privatizacijske pljačka!

Srbi se moraju konačno odrediti jesu li nacija s dva pisma

Ćiriličnim “čćđšž” proširivanjem latinice za potrebe kompatibilnosti sa srpskom ćirilicom, Hrvati nisu izgradili prihvatljiv most između dva naroda, nego su se izložili pojačanom velikosrpskom kulturološkom nasilju i posrbljivanju. Nije sve zlo u povratku ćirilice u Hrvatsku, nego u tome hoćemo li konačno sagledati o čemu se radi, i povući odgovarajuće poteze. Bez obzira koliki je to mentalni napor za skoro posve slavenizirane Hrvate, moramo se otrgnuti svakoj primitivnoj kolonizaciji i suspendirati daljnje servisiranje velikosrpskih ciljeva. To uključuje odbacivanje latinične ćirilice, odnosno znakova “čćđšž”. Ako Srbi u Hrvatskoj ne mogu živjeti bez natpisa na srpskoj ćirilici, Hrvati trebaju odbaciti rugobe “čćđšž”, koje su dodane u hrvatsku latinicu da bi bila i srpska. Naravno, istovremeno trebamo provesti povratak korienskom pravopisu, koji nije komplikacija, jer je dokazano da ga stranci brže uče nego ovaj današnji balkanski bućkuriš. Odvikli smo se od korienskog pravopisa, pa imamo lažni osjećaj da nije naš. Sve je to u okvirima civiliziranih postupaka, jer je na Ovčari i u Vukovaru proveden genocid, koji mora dobiti primjeren civilizacijski odgovor.

Braniteljski prosvjed u Vukovaru protiv ćirilice bio je dostojanstven. Čak i da je istinita, prilično nategnuta priča pravoslavnog svećenika Čede Lukića o nekakvim problemima njegovog sina u Borovu Selu, nakon prosvjeda, ne može se dovesti u svezu sa braniteljskim prosvjedom u Vukovaru. Da se incident zaista dogodio, u prisutnosti branitelja iz četiri autobusa, bilo bi mnogo razbijenih glava. Zar bi dodatna dva autobusa Brođana krenula drugim putem dalje, kao da se ništa nije dogodilo. Riječ je o poništavanju Domovinskog rata na našu štetu: kao i 90-tih, Hrvatima je zabranjen ulazak u Borovo Selo. Niti mjesec dana ranije, u Borovu Selu za pravoslovni Božić vijorile su se srbijanske zastave, nosile šajkače i kokarde, pjevale se četničke pjesme i slavila srbijanska ćirilica.

Tvrtko Dolić/hu-benedikt.hr

Više od istog autora: tvrtkodolic.bloger.hr

Odgovori

Skip to content