‘Prvoborci EPH po partijskom zadatku napadaju Crkvu, dok Zakošek ‘tuče’ po dr Reisman’

Zakošek kaže da su studenti rođeni u postkomunizmu, a zaboravlja da većina nastavnika na Fakultetu političkih znanosti nastavlja s modelom jednoumlja. Nije tajna da su profesori tog fakulteta pričuvni sastav SDP-a, te da su mnogi postali veleposlanici u kvoti te stranke – primjećuje dr. Letica.

Teolog Tonči Matulić zagrmio je s govornice: ‘Uvođenje zdravstvenog odgoja otkriva logiku diktature! Čuvajmo se ove vlasti!’ U dvorani je šesto svećenika oduševljeno zapljeskalo…

No prije njegova predavanja svećenicima je bilo puno interesantnije šetati se po hodnicima i okolnim prostorijama Sjemeništa razgledavajući bogato opskrbljene štandove, a onima koji su i bili u dvorani, nije padalo na pamet da išta zapisuju. Bilo mi je gotovo neugodno kad sam sam sebe uhvatio u situaciji da ja, zapravo, jedini vodim zabilješke.

Jedan svećenik u redovničkoj odori, koji je sjedio blizu mene, od silne je dosade položio glavu na naslon stolice ispred sebe i samo što nije zaspao. A nakon predavanja profesora biblijskih znanosti Bože Lujića, među svećenicima se, u pauzi, proširio glas: ‘Poslije onoga što nam je on izgovorio, vjeru možeš samo izgubiti’ – tim riječima je Darko Hudolist, novinar Globusa, u posljednjem broju tog tjednika započeo opširan tekst ‘Koga sluša Bozanić’, o 53. teološko pastoralnom tjednu održanom na zagrebačkoj Šalati.

Ne izvještavaju već agitiraju protiv Crkve

Kada tom, već na prvi pogled nedovoljno profesionalnom novinarskom uratku, pridodamo i ostale koji se u drugim EPH izdanjima na sličan način ovih dana bave katoličkim svećenstvom, dolazimo do zaključka da novinari najvećeg hrvatskog novinskog izdavača ne izvještavaju, već agitiraju protiv Crkve.

Svatko iole upućen u osnove novinarskog zanata zna, naime, da je novinarstvo objektivno i profesionalno samo ako svećenici koji govore ‘da će izgubiti vjeru’ i koji ‘spavaju na predavanjima’ imaju ime i prezime ili ako novinar bar napiše neki podatak o njima, kako bi čitatelja mogao uvjeriti da se doista radi o konkretnim ljudima. Ako pak u tekstovima imamo bezimene svećenike, bezimene pripadnike stranke na vlasti, bezimene članove oporbe, bezimene članove vlade…, znak je to da novinari, po svemu sudeći, izmišljaju ili preuveličavaju ono što (ni)su vidjeli ni čuli.

Letica: Davor Butković očekuje pohvalu ili poziv na ručak

Zašto su predstavnici Crkve toliko na udaru pojedinih medija, te zbog čega je američka znanstvenica konzervativnog svjetonazora dr. Judith Reisman izvrgnuta pravom medijskom linču, pokušali smo istražiti uz pomoć sociologa dr. Slavena Letice i svećenika don Anđelka Kaćunka.

– Poznato je da ‘karijerni prvoborci’ u izdanjima Europa press holdinga već dugo napadaju Crkvu. Inoslav Bešker, primjerice, već 52 godine nastoji diskreditirati Katoličku crkvu, dok Davor Butković to radi po partijskom zadatku, a kao nagradu očekuje da bude pohvaljen ili pozvan na ručak – ističe u uvodu svoje analize sociolog dr. Slaven Letica, koji potom primjećuje da je odnos dekana Fakulteta političkih znanosti prema dr. Reisman bio doista skandalozan i neprimjeren.

Dekan Miličić ispao je gospodin, Zakošek je gošću izudarao verbalnim maljem’

– Kad usporedite predavanje dr. Reisman na Medicinskom fakultetu u Zagrebu s onim kojeg je organizirao Fakultet političkih znanosti, vidjet ćete da je na Medicini sve prošlo mirno i korektno, jer se dekan Davor Miličić postavio vrijednosno neutralno. Bio je dobar domaćin, te se ponio kao pravi gospodin i snošljiv čovjek. Dekan Zakošek je, s druge strane, doktoricu Reisman izudarao verbalnim maljem, iako ju je upravo Fakultet pozvao da održi predavanje i premda su znali što od dr. Reisman mogu očekivati. Tako su i dekan i fakultet ispali neozbiljni i nedobronamjerni. Valja tu napomenuti da se isti taj fakultet i isti dekan već godinama jednako neodgovorno odnose i prema svojim studentima, jer bez ikakve profesionalne odgovornosti proizvode velike količine mladih novinara i politologa koji se neće moći zaposliti. Tamo imamo već cijele izgubljene generacije, a odgovornost leži i na dekanu Zakošeku. Najviše primjedbi na znanstveni rad dr. Reisman su, osim toga, uputili upravo ljudi bez prave znanstvene karijere, odnosno osobe koje su doktorirale na Fakultetu političkih znanosti i čiji su znanstveni radovi mizerni. I dok toliko omalovažavaju i kritiziraju znanstveni rad dr. Resiman, uopće se ne bave onim što doista jest upitno, a to je rad dr. Kinseya. Valja istaknuti da je početkom šezdesetih, dakle u vrijeme početka upotrebe kontracepcijskih pilula te početka seksualne revolucije dr. Kinsey još bio kulturno prihvatljiv. No, kasnije je svojim tvrdnjama o dječjoj spolnosti, o orgazmima kod male djece, te prezastupljenošću zatvorenika u svojim istraživanjima izazvao kontraverze te se potvrdio kao kvaziznanstvenik – dodaje Letica, pa potom pojašnjava da su ozbiljni znanstveni radovi kasnije opovrgnuli Kinseyeve teze da čak deset posto populacije ima homoseksualne sklonosti, jer su utvrdili da je taj postotak daleko manji, te da je riječ o jedan do tri posto stanovništva.

Dr. Reisman je u pravu: Studenti su doista indoktrinirani komunizmom

– Zakošek je u pravu kad kaže da su današnji studenti rođeni u postkomunizmu, no zaboravlja da većina nastavnika na Fakultetu političkih znanosti sociološki nastavlja s modelom jednoumlja. Nije, uostalom, tajna da su profesori tog fakulteta pričuvni sastav SDP-a, te da mnogi već godinama odlaze u diplomaciju kao kadar Socijal-demokratske partije. Znam profesora koji je bio veleposlanik u SAD-u, te je nakon povratka ostao ne čekanju i kod kuće radio vino, samo kako bi opet mogao ići u veleposlanike. Takvo ponašanje suprotno je uvriježenom poimanju prema kojem je biti sveučilišni profesor poziv najvažniji na svijetu. Zato profesorica Resiman nije posve u krivu kad kaže da su studenti Fakulteta političkih znanosti indoktrinirani komunizmom – zaključuje dr. Letica.

Kako negativno intonirane napise o Crkvi i medijski progon dr. Reisman komentira ovih dana vrlo citirani dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta teolog Tonči Matulić, nismo uspjeli doznati jer nam se dekan nije javljao na telefon, a do grla zakopčan ostao je i glavni urednik Glasa koncila don Ivan Miklenić, koji nam je kratko kazao da ne želi ulaziti u polemike i da ne želi davati izjave.

Susretljiv je zato bio don Anđelko Kaćunko.

Kaćunko: Zakošek se naljutio jer je dr. Reisman pogodila srž problema

– Novinari EPH izdanja već po običaju Crkvi izmišljaju afere, kako bi ju diskreditirali. Nedavno su tako u Globusu pisali o tobožnjoj velikoj ofenzivi Kaptola, što je najobičnija izmišljotina, kao što se i iz najnovijeg teksta može zaključiti da im je cilj diskreditirati Crkvu i izrugati joj se, bez obzira na činjenice. U sličnom ozračju i dekan Zakošek je izrekao notornu glupost da je Katolička crkva indoktrinirala studente, pa ispada da su njegovi studenti napravili incident na predavanju dr. Reisman zbog učenja Katoličke crkve. Uvjeren sam, međutim, da je dekan Zakošek tako neinteligentno reagirao upravo zato jer je dr. Reisman opaskom o komunističkoj indoktrinaciji pogodila ravno u srž problema, odnosno u srce njihova identiteta, pa su zato tako burno reagirali – napominje don Kaćunko, te dodaje kako je uvjeren da je predavanje američke znanstvenice namjerno sabotirano i na Filozofskom, ali i u Centru Branimir.

– U Centru Branimir nisu navodno zbog tehničkih problema mogli pogledati unaprijed pripremljen dokumentarni film, dok je na Filozofskom fakultetu sučeljavanje onemogućeno zbog, tobože, nemogućnosti organizatora da jamči sigurnost. To su naivne izlike, jer je jasno da je organizator, da je htio, mogao izbjeći gužvu i osigurati normalno predavanje. Vidjet ćete već 4. veljače u Splitu, da će predavanje dr. Reisman proteći u najboljem redu. Gostovat će u tamošnjem sjemeništu, što znači da organizatori neće dozvoliti nikakve sabotaže i unaprijed planirane incidente – ističe don Kaćunko, pa zaključuje da je svojevrsni rat medija i dijela svjetovne javnosti protiv Crkve u interesu onima koji žele produbiti podjele u društvu.

Gospodari kaosa Crkvu bi htjeli potjerati u sakristiju

– Ovakvo izazivanje sukoba ne događa se samo kod nas. Toga ima svugdje, pogotovo tamo gdje je Katolička crkva utjecajna. Gospodari kaosa žele Crkvu potjerati u sakristiju, kako bi mogli u društvu činiti što god ih volja. Čine to tako da Crkvi prišivaju navodno političko djelovanje i strančarenje, što nikako ne stoji. Crkva je uvijek nadstranačka i njezino zalaganje protiv spolnog odgoja kakav se Hrvatskoj nameće nema veze s politikom. Ne stoje stoga ni optužbe pojedinih medija da je Crkva u savezu s HDZ-om. To je čista laž kojom upravo EPH izdanja pokušavaju diskreditirati Katoličku crkvu, kao što narod učestalo pokušavaju zastrašiti nekakvim ‘kaptolskim vješticama’. No, tako samo razotkrivaju sebe i svoje nečasne namjere, jer je riječ o prozirnoj manipulaciji – zaključuje don Anđelko Kaćunko.

Damir Kramarić Photo: Pixsell 

Odgovori

Skip to content