Trebaju pomoć: ‘Nemamo čime sahraniti mrtvo novorođenče’

OBITELJSKA TRAGEDIJA U LIPIKU   Velika obiteljska tragedija pogodila je Tihomira i Valentinu Repinac koja je 20. veljače u večernjim satima, u kući na Trgu F. Tuđmana u Lipiku, u kojoj žive kao podstanari, rodila mrtvo novorođenče.

{jathumbnail off}- Ovo je jako teško za mene, supruga Valentina je završila u bolnici, a ja moram biti pri sebi zbog našeg trogodišnjeg sina Josipa. Ali mi je najteže što sam u takvoj situaciji da trebam sahraniti dijete, a nemam 1.000 kuna koliko trebam platiti Komunalcu za grobno mjesto. Iako su iz Centar za socijalnu skrb rekli da će financijski pomoći, ne znam čime ću financirati ni ostalo što je potrebno za sprovod, povjerio se Tihomir.

Strašan šok

Prepričavajući tragični događaj, istaknuo je kako se Valentina oduvijek bojala i zazirala od liječnika i, bez obzira na sve pritiske i nagovore, odbijala je otići na pregled i nakon što je shvatila da je ostala trudna. Ipak, popustila je početkom mjeseca, prvi put je otišla kod doktora 8. veljače i tada je utvrđeno da je trudnoća visoko rizična i da je potreban nadzor. Potom je kod doktora išla nakon tri dana, a na sljedeći pregled je bila naručena u ponedjeljak, 25. veljače.

– Prije dvije večeri, oko 18,30 sati je hranila Josipa i odjednom je ispod sebe primijetila veliku lokvu krvi i počela je rađati. Nemam auto pa sam odjurio do kumova koji su udaljeni tek nekoliko kuća. Nije mi trebala ni minuta da se vratim, a dijete je već bilo rođeno. Onda su došli kumovi i odlučili smo pozvati hitnu koja je došla nakon 18 minuta. Ne znam je li dijete proplakalo prilikom poroda, bio sam u strašnom šoku, ne znam niti je li dijete rođeno živo ili mrtvo. Kada je došla doktorica, Valentinu su spremili za bolnicu, a onda je došla policija i napravila uviđaj. Beba je bila dječak i trebao se zvati Petar, ispričao je 50-godišnji Tihomir koji je već godinama nezaposlen.

Jedini prihodi socijalna pomoć i dječji doplatak

Tihomir je završio 4 razreda osnovne škole, kasnije je položio za vozača viljuškara, 11 godina je radio u stolariji, a do prije 4 godine je povremeno radio i kao sezonski radnik u tvornici Studenac. Sada povremeno radi sezonske poslove ili poslove od kojih preživljava poput cijepanja drva, krečenja, kopanja kanala. Jedini stalni izvor prihoda im je 950 kuna socijalne pomoći i 280 kuna dječjeg doplatka.

Dodaje kako je 31-godišnja Valentina radno nesposobna, i dalje je u pakračkoj bolnici i prema njegovim riječima pretrpjela je veliki šok od kojeg se još uvijek nije oporavila.

Život u teškim uvjetima

Obitelj Repinac je i bez ove tragedije živjela u vrlo teškim materijalnim i financijskim uvjetima, a i prilikom posjeta kući u kojoj žive, uvjerili smo se da im je svaki oblik pomoć itekako potreban. Podstanari su u kući veličine 40-ak četvornih metara, sav namještaj osim peći nije njihovo vlasništvo, a ista ta peć je jedini izvor grijanja u kući. Iako u kući imaju plin, ne koriste ga jer, kako kaže Tihomir nema čime platiti pa u kući nemaju tople vode nego je griju na peći.

– Gdje je mama, zovi mi mamu, kada će doći mama? – neprestano je ponavljao mali Josip za vrijeme našeg jutrošnjeg posjeta obitelji Repinac. – Ne prestaje je spominjati, doda je Tihomir.

Nije sramota tražiti pomoć, sramota je krasti

Među prvima koja je priskočila u pomoć obitelji Repinac, ali i odlučila nešto poduzeti je njihova susjeda i kuma Snježana Hrvat – Čukelj.

– Tu noć nisam mogla oka zaklopiti, strašno mi je bilo i znala sam da moram nekako pomoći. Ujutro smo razgovarali i uz Tihomirovu suglasnost odlučili izaći u javnost i tražiti pomoć, jer nije sramota tražiti i moliti za pomoć ako je to potrebno, sramota je samo krasti. Kontaktirala sam vaš portal i zahvaljujem se što ste se odmah odazvali na naš apel i odlučili pomoći ovoj obitelji, a vjerujem da će se u pomoć uključiti i ostali, rekla je Snježana.

Pomozite!!!

Koliko god nam se povremeno činilo da u našim životima nešto ne štima, da imamo naizgled nerješivih problema, nažalost, dogode se ovakve tragedije koje nas podsjete da život može biti puno nemilosrdniji i grublji nego što mi to mislimo. Svi koji su u mogućnosti i koji žele pomoći obitelji Repinac mogu to učiniti uplatom na: Tihomir Repinac, Trg Franje Tuđmana 3, 34 552 Lipik, na broj računa 2340009-3211237463, otvoren u PBZ.

fb | 034portal

Odgovori

Skip to content